Bazı müzikler özellikle yolda dinlemek için uygundur ancak bazıları bizi sadece oturup dinlediğimiz yerde dahi kendi dünyasında bir yolculuğa çıkarır. Gezerek, görerek çıkılan yolculuk gibisi yoktur ancak müzik dinleyerek çıkılacak yolculuğun tadı da konforu da bir başkadır aslında. Böyle bir yolculuğa çıkmak istiyorsanız sizin için bir liste hazırladık bile. Keyifli dinlemeler.
1. Goran Bregovic – Death
Balkan müziği denilince akla gelen ilk isim olan Goran Bregovic’in, Emir Kusturica ile ortak çalışmalarından biri olan Arizona Dream filmi için yarattığı müziklerden biri Death ancak This is a Film kadar popüler değil. Buna rağmen Beethoven’ın Ay Işığı Sonatını dinlerken hangi sebeple hayranlık duyuyorsak Goran Bregovic’in ölüm anlamına gelen Death isimli parçasına da aynı sebepten hayranlık duyabiliriz.
2. Nigel Kennedy&Kroke Band – T4.2
Klasik müziğe başladığında ustalaştığı kemanla farklı türde müzikler de yaratan İngiliz sanatçı Nigel Kennedy’nin ‘’akıp götürmek’’ konusundaki en ileri giden parçalarından biri.
3. Cyril Morin - Tashi's Theme
Cyril Morin, Valley Of Flowers, La Chambre Douce, The Syrian Brida, Samsara, 20 Nuits Et Un De Jour De Pluie gibi filmlere müzik yapan usta bir kompozütör. Fransız müzisyenin Tashi's Theme parçası Baraka filminde kullanılan muhteşem müziklerden biri.
4. Paul Cantelon – Prologue
Everything is Illuminated filminin tüm müzikleri harika ama Paul Cantelon’un olan bu parça diğerlerinden daha farklı bir tesir bırakıyor.
5. Anastasia – Pass Over
Before The Rain filmine yaptıkları müzikler ile ön plana çıkan Anastasia, Makedonyalı bir müzik grubu. Before The Rain filminin tüm müzikleri olabildiğince ruhani ve egzotik. Pass Over ise Bizans müziklerini çağrıştıran havasıyla bizi ilginç ritüellerin yapıldığı bir yerlere götürmek istiyor gibi.
6. Sharam Nazeri – Sheyda Shodam
Klasik İran ve Sufi müziği denilince akla gelen ilk isimlerden olan Sharam Nazeri aynı zamanda tasavvuf şiirlerini bestelemesiyle de biliniyor. Böylece Türkçe'ye çevrildiğinde anlamını malesef yitirebilen Mevlana şiirlerinde en azından müzikten ilham alarak anlam bulmamıza yardımcı oluyor. Sheyda Shodam parçası ise yine bir Mevlana şiiri uyarlaması.
7. Philip Glass – Metamorphosis 1
Minimalist müzikleriyle 20. yüzyılın son döneminin en etkili bestecilerinden olarak tanınan ve üç kez Akademi Ödülleri'ne aday olmuş Philip Glass'ın en popüler üretimlerinden biri bu piyano bestesi.
8. David Bowie – Blackstar
David Bowie'nin ölümüne kısa bir zaman kaldığının farkındalığıyla ortaya koyduğu kendisi gibi ilginç eseri ''Blackstar'', insanlık için hala büyük bir sır olan ölümle ilgili göndermelerle de dolu olunca işler daha da değerli ve ilgi çekici hale geliyor. Şarkıyı klibiyle de dinlemenizi mutlaka tavsiye ediyoruz.
9. John Zorn – Invitation to a Suicide
Çok yönlü sanatçılardan olan John Zorn bestekar, aranjör, yapımcı ve multi-enstrümentalisttir. Avantgarde sanatçının yüksek konsantrasyon sağlamaya yardımcı olan bu parçası belki de bunu barındırdığı durmadan ilerleme hissine borçlu.
10. Colin Stetson – To See More Light
Amerikalı ve çok yetenekli bir saksafoncu olan Colin Stetson genellikle deneysel denilebilecek ve herkese hitap etmeyecek tarzda ilginç müzikler yapıyor. Biz çok sevdik. Alışılageldik olmayan tarzda müziği hayal kurmayı sevenleri ilginç yerlere götürebilir.
11. Jun Miyake – Flesh For Eve
Jun Miyake, ismini ödül sahibi Pina filminde müziklerinin kullanılmasıyla duyuran Japon bir besteci. Cinsellik temasına bir çok albümünde yer vermiş. Flesh For Eve, Pina'daki karanlık ama güçlü müziklerinden biraz daha farklı ama kesinlikle sihirli.
12. Boris Kovac & Ladaaba Orchest – Begin-ing
Sırp besteci Boris Kovac, aynı zamanda multi-enstürmantalist bir sanatçı. Tiyatrolar ve filmler için müzikler yapan Boris Kovac'ın İstanbul için yaptığı bir beste de mevcut. Müziklerinin hüzünlü bir tebessüm yaratan masalsı müzikler olduğunu söyleyebiliriz. Ladaaba Orkestra ile ortak yaratımı olan The Last Balkan Tango çok sevilen bir albüm oldu. Begin-ing ise albümdeki en kendi halinde olmayan parça.
13. Yanni – One Man’s Dream
1990'larda oldukça popüler olan new age müzik sanatçısı Yanni günümüzde aynı parlaklığa sahip olmasa da yaptığı müzik türünün duyulmasına öncülük etmiş hem başarılı hem de öncü bir sanatçı. Böyle bir listede Yanni yer almasa olmazdı diyerek, en çok dinlenen parçalarından biri olan One Man's Dream'i paylaşmayı elzem gördük.
14. Jean Michel Jarre – Oxygene Part 1
Gelmiş geçmiş en önemli new age albümlerinden biri olan Oxygene'in herkese ulaşmış bir albüm olduğunu söyleyemeyiz. Albümdeki bu parçanın new age müzik severi olmayanları dahi içine çekebileceğini düşündük.
15. Infected Mushroom – Heavyweight
İsrailli ikili olan Erez Eizen ve Amit Duvdevani tarafından kurulan Infected Mushroom'u dinlerken sürüklendiğimiz yerler olumsuz olmasa da biraz karanlık ama ne de olsa psychedelic trance tarzında müzikler yaratıyorlar.
Yorum Bırakın