Bir Ben Vardır Bende Benden İçeri: Alter Ego Nedir?

Bir Ben Vardır Bende Benden İçeri: Alter Ego Nedir?
  • 7
    1
    1
    0
  • Alter Ego Nasıl Tanımlanabilir?

    Latince bir terim olan alter egoyu dilimize çok farklı şekillerde uyarlayabiliriz. Fakat birebir çeviri yapacak olursak alter kelimesini diğer, egoyu da benlik olarak çevirdiğimiz zaman ortaya "diğer benlik" gibi bir kelime çıkıyor. Genel olarak "ego" kelimesinin tanımı insanların kafasını karıştırırken, alter ego kavramını ilk kez duyduysanız bu konu sizin için daha da karmaşıklaşabilir. Alter ego, Yunus Emre'nin de dediği gibi "bir ben vardır bende benden içeri" şeklinde anlatılabilir. Ya da basit bir tabirle insanın sarhoş olmadan farklı bir kişiye dönüşmesi şeklinde de açıklanabilir. Fakat daha bilimsel bir açıklama yapacak olursak, alter ego terimi 19. yüzyılın başlarında psikologlar tarafından yaygın kullanılmaya başlandı. Aslında Marcus Tullius Cicero, bu terimi 1. yüzyılda Roma'da keşfetmişti ama bunu direkt olarak alter ego şeklinde adlandırmak yerine "güvenilir dost" ve "ikinci benlik" şeklinde adlandırdı. 

    Ego Nedir?

    İlk olarak "ego"dan bahsedecek olursak: Freud'a göre "şahlanmış bir at üzerindeki şövalye gibidir. İd ile süperegonun isteklerini uzlaştırmaya çalışan hakemdir."   Ego kelimesini dilimize "ben" olarak çevirebiliriz. Egoist kelimesini ise, aslında benliğini haddinden fazla ön plana çıkaran insanlar için kullanıyoruz. Freud'un da dediği gibi id ve süperego arasında bir hakem görevi gören egonun başlıca görevi insanın kişisel güvenliğini sağlamaktır. Fakat ego, arada bir küçük kaçamaklar yaparak idinin isteklerine de izin verir. Aslında anlaşıldığı üzere bu konu oldukça katmanlı bir konu o yüzden id ve süperegoyu da kısaca açıklayalım: İd ve süperego insan zihninde bulunan katmanlardır. Freud'a göre id insan zihninin ilkel katmanıdır. Süperego ise insan beyninin analiz merkezi olarak adlandırılabilir, kendi inandığımız veya toplumun belirlediği ahlak kurallarına uygun şekilde davranmamızı sağlar.

    Persona ve Alter Ego Arasındaki Fark Nedir?

    İş dünyasında sıklıkla duyduğumuz persona ile alter ego karıştırılabilir. Alter ego, olduğumuz kişi dışında bir kişilik yaratmakla alakalı fakat persona dendiği zaman bunu maneviden öte maddi bir kaygıyla yapıyoruz. Bu iki kavram arasındaki en belirgin farkta budur. Persona daha çok mecburiyetten doğan, ikili ilişkilerde daha kaliteli iletişim kurabilmek adına arkasına saklandığımız maskedir. Alter ego ise kendi bilincimizde yarattığımız Cicero'nun da dediği gibi güvenilir bir dosttur.

    Ünlüler de Alter Ego'ya Sahip Mi?

    Ünlü kategorisine soktuğumuz insanlar aslında bizim için bir noktada yapaylaşabiliyorlar. Fakat elbette onlar da tıpkı bizler gibi alter ego yaratıyorlar. Bunu "sahne adı" olarak kullanıyormuş gibi gelse de aslında bu kişilikler onların alter egosu haline gelmiş oluyor. "Slim Shady"den Eminem'in alter egosu olarak bahsedebiliriz. 2011 yılında da Lady Gaga, MTV Müzik Ödülleri'nde bizi alter egosu olan "Jo Calderone" ile tanıştırarak sahneye Jo olarak çıkmıştı. Nicki Minaj ise alter ego konusunda yetinemeyip kendine tam 15 farklı alter ego yaratmış, isimleri ise sırasıyla şöyle; Cookie, Female Weezy, The Harajuku Barbie, Lap Dance Nika, Martha Zolanski, Nicki Lewinsky, Nicki Teresa, Nicki the Boss, Nicki the Ninja, Nicole, Norman, Point Dexter, Roman Zolanski, Rosa ve Tyrone.

    Alter Ego Nasıl Yaratılır?

    Süreci "kendime bir alter ego yaratacağım" şeklinde ilerletebilmemiz mümkün değil. Veya internette bulunan bazı "alter egonu bul" testlerini çözerek de ikinci benliğimizi bulamayız. Her ne kadar alter ego bazı kişilere "çoklu kişilik bozukluğu" olarak görünse de durum bundan ibaret değil. Bazen insanlara bazı davranışlarını değiştirmek zor gelebilir. Veya içinizde bulunduğunuz durumlara ayak uydurmakta zorluk çekiyor olabilirsiniz. Tüm bunları çözmek için zihninizde yarattığınız farklı bir kişilikten yardım alabilirsiniz. İnsanın ikinci bir kişiliğe sahip olması -hastalık boyutuna ulaşmadan sağlıklı bir şekilde hür iradesiyle yaratması koşuluyla- zaman zaman çok gerekli olabilir. Alter ego yaratmak aslında insanın kendi benliğini çözebilmesiyle alakalı bir durum. İçinizdeki sese kulak verip, hedeflerinize odaklanarak ihtiyacınız olan alter egoyu yaratabilirsiniz! Kaynak 1 Kaynak 2 Kaynak 3 Kaynak 4

    Yorumlar (1)
    • yunus emre'nin sözünü çok yanlış anlamışsınız. bir ben vardır bende, benden içeru'daki 'ben' hüve zamiri ile de dile getirilen ve gönül'de taht kuran hak teala'dır. zira aynı şekilde yunus 'gönül çalab'ın tahtı, çalab gönüle baktı' dizesiyle de bunu dile getirir. alter ego denilen şey sanırım nefs mertebelerinde 'nefsi emmare'ye denk düşer ama o da problemli. nefs'in 7 mertebesi vardır. emmare, çokça emreden demektir. o daima kendi arzu ve hevasını ön planda, hakk'ı ise göz önünde bulundurmayarak iş tutma eğilimindedir. dünyevi'dir. dünya ile her şeyi sınırlı görür. hakk'a rağmen varlığını ikame edeceği varsayımıyla kişiyi daima kendi arzusuna uyma ve böylece varlığını sürdürebileceğine inanır. bir ayet'te 'hevasını ilah ittihaz edineni gördün mü' buyrulmuştur. iyilik her şeyde hakk'ı hazır görmek ve rızasını gözetmektir, kötülük ise nefsini hazır görmek ve hevasını gözetmektir. o yüzden de denilmiştir ki; 'aklum eydür pes taleb etmek gerek arzudan hakk yoluna gitmek gerek' akıl da burada sağduyuyu ve hakk'a vasıl olmanın gerekliliğini dile getirir. o hakk'ın sesinin de aracı olabilir, nefs'in sesinin de. ikisi arasındadır ve bütün bu mücadele gönül'de verilir. gönül şehrinin mamur edilmesi için. diğer sese de vicdan denilir. vecede fiilinden yani bulmak, hazır bulmak anlamında. o hakk'ın sesidir. tevhid'e uygun düşecek şekilde 1 sesi ve tek delili vardır fakat nefs'in ise çok sesi ve farklı argümanları vardır. yeniden gönül ve orada tecelli eden hak teala bahsine gelirsek; denilmiştir ki; 'çalabum bir şar yaratmış iki cihan aresinde bakıcak didar görünür, ol şarın kenaresinde' o didar, hak teala'dır, şar'dan maksat gönül'dür. hulasa; yunus emre'nin sözünün alter ego diye adlandırılan şeyle alakası yoktur. oradaki 'ben' hakiki ben olarak hak teala ve tekaddes hazretleri'dir. ve alter egonu bul söyleminize cevaben yunus emre demiştir ki: 'sen çıkarsan aradan kalır seni yaradan' maksat şunu bunu yaratıp, sanal varlıklar inşa etmek değil, tam tersi onu kontrol altına almak ve hak teala'da yok etmektir. kişi ancak o zaman hakikate ulaşır ve bekabillah makamına erişir. dolayısıyla alter ego denilen ve azdırılmak istenen şey şu dizelerde geçen ağyar'dır; 'sür çıkar ağyârı dîlden tâ tecellî ide Hakk pâdişâh konmaz sarâya hâne ma'mûr olmadan'

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.