Jojo Rabbit, Joker, Parasite Oscarlarına Farklı Bir Yorum

Jojo Rabbit, Joker, Parasite Oscarlarına Farklı Bir Yorum
  • 0
    0
    0
    0
  • Oscar Ödülleri'nin sahiplerini bulmasının üstünden neredeyse 2 ay geçti. Bu yazımızda, üçü de farklı dallarda birbirleriyle yarışmış ve üçü de Oscar kazananı olmuş Jojo Rabbit, Parasite ve Joker filmlerine bir geri dönüş yaparak, bu harika filmleri bir kez daha akıllara getirirken, iyi ve kötü yönlerini, benzer ve farklı yanlarıyla beraber değerlendirmeye karar verdim. Öncelikle bu filmlerin Oscar kazandığı dallara bir göz atıp, ardından filmleri bu durum üzerinden birbirleriyle kıyaslayalım.

    Filmlerin kazandığı Oscarlar:

    • Jojo Rabbit: En İyi Uyarlama Senaryo
    • Parasite: En İyi Film, Yabancı Dilde En İyi Film, En İyi Özgün Senaryo, En İyi Yönetmen
    • Joker: En İyi Film Müziği, En İyi Erkek Oyuncu

    EN İYİ YÖNETMEN ÖDÜLÜ (Joker vs. Parasite)

    İncelemekte olduğumuz filmlerden ikisi, En İyi Yönetmen dalında Oscar'a adaylıklarını koymayı başarabilmiş ve finalde Bong Joon-Ho, Parasite ile ödülü kazanmıştı. Peki Joker'le karşılaştırıldığında Parasite ne kadar iyiydi? İtiraf etmeliyim Joker'i izledikten sonra Oscar kazananları açıklanana kadar En İyi Yönetmen Ödülü'nü alacağına -henüz Parasite'ı izlememiş olmama rağmen- hiç şüphem yoktu. Bu sebeple kazanan açıklandığında ufak çaplı bir şok etkisi yaşamadım desem yalan olur. Ancak sonrasında gidip Parasite'ı izlediğimde, bu ödülü en az Joker kadar hak ettiği kanısına vardım. Joker'in kamera açıları beni her ne kadar büyülemiş olsa da ve filmi her sahneye baktığımda yüksek kaliteli bir fotoğrafmış düşüncesiyle izlemiş olsam da Bong Joon-Ho, hafif dinamik çekim tarzı ve filmin görüntülerine eklediği ufak detaylarla öne geçmeyi başarıyor. Ayrıca yönetmen, canlı renkleri ve mizahı da filmin içindeki dramla mükemmel bir şekilde harmanlamayı başarıyor. Mizah ve dramı harmanlamak demişken, En İyi Yönetmen dalında aday olmasa da, Jojo Rabbit'i ve filmin yönetmeni Taika Waititi'yi anmadan geçmek istemiyorum çünkü bu film, mizahı Parasite'ın yaptığından bile daha iyi bir şekilde dramla harmanlıyor ve canlı renkleri kullanmakta da hiç geri kalmıyor.

    EN İYİ UYARLAMA SENARYO ÖDÜLÜ (Joker vs Jojo Rabbit)

    Joker filmini ilk izlediğimde senaryonun bana inanılmaz çarpıcı ve etkili geldiğini reddetmem imkansız. Toplum tarafından dışlanan, akli dengesi yerinde olmayan bir adamın, yavaş yavaş toplumu karşısına alması konusunun etkileyiciliği ciddi anlamda yüksekti. Jojo Rabbit'in burada öne geçişinin sebebini, filmin daha önce çokça işlenmiş bir konuyu alıp, öncekilerden daha farklı bir şekilde ele alışında bulabileceğimizi düşünüyorum. Film, gözümüze yabancı gelmeyen bu dramatik konuyu harika bir mizahi yön katarak işliyor ve bu "yabancı gelmeme" durumu zihnimize, oradan da kalbimize giden yolu bulmasını kolaylaştırarak, bizi duygusal hale getiriyor. Bu yol aynı zamanda filmin galibiyete giden yolu olmuş oluyor.

    EN İYİ FİLM ÖDÜLÜ Parasite vs Joker vs Jojo Rabbit)

    Gelelim bu üç filmin de aday olduğu ve Parasite'ın rakiplerini geride bırakarak kazandığı En İyi Film Oscar'ına. Parasite'ın iyi bir film olduğunu inkar etmek mümkün değil. Peki genel olarak değerlendirildiğinde Parasite, cidden bu iki filmi ve daha nicelerini geride bırakacak kadar iyi miydi? Oscar Jüri'si farklı düşünmüş olabilir ama bana kalırsa cevap, hayır. Parasite, yönetmenlik anlamında bakıldığında etkileyici bir film ve ele aldığı konuyu iyi işliyor ancak filmin içinde mizah ve dramı harmanlama durumunu Jojo Rabbit kadar etkili yapamadığını belirtmek zorundayım. İş bu noktaya geldiğinde Jojo Rabbit, bu dengeyi çok daha iyi sağlıyor bu da konun ele alınışı bakımdan filmi öne çıkarıyor. Ayrıca Parasite'ın senaryoda zaman zaman boşluklar bıraktığını da kabul etmek gerekiyor. Diğer iki film bunu yapmıyor ve daha kısa zamanda, daha fazla içerik göstermeyi başarıyorlar. Bu noktada Parasite'ın En İyi Özgün Senaryo Oscar'ını kazanmış olması bana ilginç gelse de, diğer filmlerin bu kategoriyle bir bağlantısı olmadığından buna değinmeyeceğim. Eğer konu ve işleniş bakımdan Parasite'ın önüne geçtiğini düşündüğüm iki filmi birbirleri arasında kıyaslarsak; Todd Philips'in Joker'le, Taika Waititi'nin önüne geçtiği ve En İyi Film Oscar'ını kazanması gerektiği kanısındayım. Bu konudaki görüşlerim Oscarlar dağıtıldıktan sonra bile hala aynı kalmış durumda. Ancak hangi ödülü kazanmış veya kazanamamış olursa olsun, bu üç filmin de harika filmler olduğu gün gibi ortada. Bu sebeple birini bile izlemediyseniz bu yazıyı okumayı bitirir bitirmez koşarak gidip izlemenizi şiddetle tavsiye ederim! Şimdiden iyi seyirler dilerim.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.