Amerikan dizi sektöründe medikal dramalar, hem her biri ayrı tat veren bölümleriyle, hem arkada ilerleyen asıl hikâyeleriyle hem de uzun soluklu olmalarıyla çok büyük bir yer kaplıyor. Çoğu 5-6 seneden daha fazla evlerimize konuk olurken, karakterlerin bizden biri gibi olması da şaşılacak bir durum değil. Medikal drama denildiği zaman akla ilk gelen dizilerin de Grey’s Anatomy ve ER olduğu aşikar. Tabii, bu tür dizileri sevenler için House M.D. (daha farklı bir konsept bence ama medikal drama olarak geçiyor), Scrubs, The Night Shift, The Resident, Code Black, Chicago Med gibi yapımlar da akıllarda yer etmiş olabilir. Bu kadar çok seçeneğimiz olmasına rağmen ER ve Grey's Anatomy'nin üstünlüğünü kabul etmek gerekir. İkisi hakkında yapılabilecek çok fazla kıyaslama var. Her ikisi de TV tarihinde bir yer açtılar ve o yerlerini sağlamlaştırmayı başardılar. Peki, medikal dramaların ataları olarak gördüğümüz Grey’s Anatomy ve ER’ın birbirlerinden üstün oldukları hangi konular var?
ER ve Grey's Anatomy medikal dramalar olmalarına rağmen işledikleri konular birbirinden çok daha farklı. ER, tıbbi konulara daha fazla odaklanmayı tercih ederken, Grey's Anatomy dramayı ön plana çıkarıyor. ER'ın da kendi olay dizisi, karakterleri ve ilişkileri var ama rastgele bir bölüm açtığınız zaman, dizinin ve karakterlerin içinde kaybolmadan, bölümü rahat ve keyifli bir şekilde izleyebilirsiniz ki bu Grey's Anatomy'de bazen zorlanabileceğiniz bir durum. Bu yüzden ER, tek bir bölümde bir hikâyeye -veya bir bölümde birçok hikâye- başlayıp, o hikâyeyi bitirmekte her zaman çok daha başarılı.
Grey's Anatomy, içinde çok fazla melodram içeren bir drama. Bazen bu, ER gibi bir medikal diziyle karşılaştırıldığı zaman çok büyük bir dezavantaj olurken, konu romantizme ve ilişkilere geldiği zaman Grey's Anatomy, ER'a karşı çok büyük bir avantaj sağlamış oluyor. ER da epik denebilecek romantik sahnelere sahip olmasına rağmen, karakterler o hafta her ne ile uğraşmak zorunda kalıyorlarsa, onların romantizmi ve ilişkileri bu sorunların önüne geçmiyor ama Grey's Anatomy, dizinin romantik kısmını her zaman, devam eden tıbbi sorunlara ve genel hikayeye dahil etmeyi başarabiliyor çünkü Grey's, hiçbir zaman romantizmi medikal kısmın önüne geçirip, dizinin merkezinde tutmaktan korkmuyor.
Grey's Anatomy, elinden geldiğince diziyi güzel bir şova çevirerek yukarı çıkarmaya çalışıyor ama diziyi izlerken kendinizi karakterlerle ve olaylarla ilişkilendirmek maalesef pek kolay olmuyor. ER ise dizinin doğallığını ortaya çıkararak; karakterlerin uğraşmak zorunda kaldığı aile sorunlarını, insanı rahatsız edecek derecede olan ön yargıları ve kişisel tıbbi sorunları, izleyicinin karakterlerle bağlantı kurabileceği şekilde yapmaya çalışıyor. ER, gerçek dünyayı yansıtıyor. Bu yüzden izleyene, dizideki karakterlerle ilişki kurdurtma konusunda Grey's Anatomy'nin önüne geçiyor.
Pembe dizilerde kullanılan drama şeklinin televizyon dünyasında bir ünü var. Pek adil bir genelleme olmasa da anlaşılabilir bir durum bu. Drama seviyesini bu kadar üst seviyeye çıkarmak, ya çok iyi ya da çok kötü gidebilir. Bu durum, senaryo konusunda ciddi bir yetenek gerektiriyor çünkü bunu yaparken aynı zamanda seyirciyi de ilgili tutmak zorundasınız. Grey's Anatomy, seyirciyi ilgili tutma konusunda, ER'dan her zaman daha başarılı bir performans sergiliyor.
15 yıl devam eden bir dizide, tabii ki bazı karakterler gelip geçecek ve yazarlar değişiklik için yeni karakterlerle çalışmak isteyecekler çünkü eski karakterlerle ilgili konu kalmayacak. Ama karakterlerin diziden gidişlerini ve gelişlerini yazarken ER pek sıkıntı çekmiyor. Bunun asıl sebebi de acil odasında olan şeylere odaklanmayı çok iyi bir şekilde başarabilmesi. Grey's Anatomy'nin ise bu konuda pek iyi olduğu söylenemez.
Grey's Anatomy denildiğinde, herkesin aklına gelen ilk şey genelde romantik medikal drama oluyor ama aslında gözden kaçan çok daha önemli bir konu var. Arkadaşlık. Grey's, arkadaşlık konusundaki başarısı hakkında yeterli takdiri maalesef görmüyor çünkü dizi, karakterlere ve onların kişisel ilişkilerine odaklanmayı tercih ediyor. Halbuki karakterler arasında gelişen arkadaşlıkların, diziyi izleyen herkesin bir şekilde ilişki kurabileceği türden olması Grey's Anatomy'nin, ER'a karşı üstün geldiği en önemli noktalardan biri.
Televizyon tarihindeki bütün medikal dramalar, izleyicinin ''büyük olaylar'' diye nitelendirdiği bölümleri sever. Bu tür bölümler, dizideki herkesin dikkatini çeker, çok büyük bir acil durum etrafında oluşur ve genellikle sezonlardaki en heyecan verici detayları bize verir. Her iki dizi de ''büyük olay'' bölümlerinde çok başarılı olmasına rağmen ER bu konuda biraz daha başarılı denebilir. Uzmanlık alanları da acil durumlar olduğu için bu tür bölümlerde heyecanı korumayı her zaman başarıyor.
ER, her zaman dramanın gerçeklik etrafında döndüğü bir dizi ve bu yüzden izlemesi bu kadar keyifli. Buna rağmen Grey's Anatomy, senaristlerin ekstrem fikirlerini uygulamaktan hiç çekinmiyor. Chicago’daki, mütevazi bir acil odasında değil de Seattle’da bir devlet hastanesinin göbeğinde geçtiğinden, Grey's Anatomy’de ülkenin en değişik vakaları görülüyor ve ER’da olduğundan daha inanılır olabiliyor.
ER’da gördüğümüz vakalar çok daha sık karşılaşılan, bilinen vakalar. Ve son derece basit bir dille anlatılıyor. Dizide heyecan faktörü, her zaman ortada olmasına rağmen diziyi izlerken olayların gerçekte olabileceğine inanmak zor değil. Buna rağmen Grey's Anatomy, her fırsatta diziyi uçlara taşımayı seviyor.
İnsanların neden bu iki diziyi karşılaştırdığını anlamak zor değil, aynı kategorideki iki dizi sonuçta ama ikisinin de kalbine indiğimizde çok farklı olduklarını görebiliriz. ER temelde daha çok tıbbi dramayı kullanırken, Grey's Anatomy karakter dramasını kullanıyor. Karakterlerin hastanedeki kariyerleri ve gelişimleri, hikayede çok büyük bir etkiye sahip ve Grey's Anatomy, karakterlerini şovun kalbinde tutmayı çok iyi başarıyor.
Kaynak 1
10-ER: Birebir bölümler

9-Grey's Anatomy: Romantizm

8-ER: Gerçekle ilişkilendirilebilir karakterler

7-Grey's Anatomy: Pembe dizi

6-ER: Diziye giren ve diziden çıkan karakterler

5-Grey's Anatomy: Arkadaşlık

4-ER: Büyük olaylar

3-Grey's Anatomy: Garip vakalar ve prosedürler
2-ER: Tıbbi İnandırıcılık

1-Grey's Anatomy: Merkezde olan karakterler

Yorum Bırakın