Günümüzde yalnızca Türk sinemasında değil, televizyonda izlediğimiz Türk dizilerinin büyük bir çoğunluğu da Kore yapımlarının uyarlaması olarak karşımıza çıkıyor. Bunu elbette belli başlı sebepleri var. Bu sebepleri sizlerle paylaşmak isteriz.
Ülkemizde Türk dizisi denildiği zaman akıllara sakız gibi uzayan diziler geliyor. Bu konuda; Beni Affet, Deniz Yıldızı ve Arka Sokaklar gibi diziler örnek gösterilebilir. Ne yazık ki, mini diziler televizyondan ziyade dijital ortamlarda var olabiliyorlar.
Kore dizileri genellikle bir sezondan ve maksimum 22-24 bölümden oluşuyor. Sezonu oluşturan bölümler ise ortalama 20 dakikalık bir süreyi kapsıyor. Bu beraberinde şunu getiriyor: Bağlandığınız diziyi yıllarca izlemek zorunda kalmıyorsunuz ve bu sayede oyuncular sene içerisinde birden fazla projede yer alabiliyorlar.
Yine Türk dizilerinden yola çıkacak olursak, bir olay örgüsünün başlangıcı, gelişimi ve devinimleri dizinin bitimine kadar devam ederken, Kore dizilerinde gelişmeler çok daha kısa bir sürede gerçekleşiyor. Yani Türk dizilerinde olduğu gibi olaylar sarpa sarıp, dallanıp budaklanmıyor. Bir bölümde gerçekleşen problemin ya da aksiyonun çözümlenmesi bir sonraki bölümde açığa kavuşuyor. Diğer bölümlerde ise, karakterler öncesinde temeli atılmış engelleri aşıyor. Bu derli toplu hikâyelerde oyuncular çok daha net ve keskin performanslar sergileyebiliyor.
Nasıl bir ekolden geldikleri belirsiz olsa da, Koreli drama oyuncuları birbirlerinden başarılı performans sergiliyorlar. Üstelik bu performanslar onların bir sonraki işlerinde kimliklerini oluşturuyor. Şöyle ki: Oyuncuların geçmiş işleri resmen imza niteliği taşıyor ve seyirci için bu durum öncelikli bir konu hâline geliyor. Hatta bu sebeple çok büyük projeleri dahi reddeden oyuncular var. Oyuncular o kadar seçici ki, muhtemel sansasyon potansiyeli taşıyan projeleri bile rahatlıkla reddedebiliyorlar. Oyuncu kendini ve performansını bildiği için kariyerini ya da yapımı tehlikeye atacak kararlar almıyor. Tabii peşinden çok koşulan oyuncular da var bunun için, Gong Yoo örnek verilebilir. Goblin projesini defalarca reddetmesine rağmen yapımcı peşini bırakmamış ve sonunda kendisinden olumlu cevap alınmış.
Ülkemizde Kore dramalarının bu kadar sevilme nedenlerinden birisi de, kültürler arası oldukça benzerliklerin bulunuyor olmasıdır. Aile bağları, büyüklere duyulan saygı gibi birden çok benzerlikler fark edilebilir. Her biri benzer dinamikleri barındırmaktadır. Bu sebeple de Kore dramalarında ilişkileri, gelenek görenekleri ve yaklaşımları garipsemiyoruz. Kendimizi kolaylıkla karakterlerin yerine koyabiliyoruz.
1. Sezon ve Bölüm Sayıları

2. Senaryonun Derli Toplu Olması

3. Koreli Oyuncular

4. Kültürde Benzerlikler

Yorum Bırakın