Mixtape’in tanımı, hip-hop’ın ortaya çıktığı günden beri sürekli mutasyona uğruyor. İlk zamanlarında mixtape, hip-hop’ın MC’lerden daha da eski askerleri DJ’ler tarafından, o zamanlar beğenilen ve çok dinlenilen şarkıların gece kulüplerinde veya radyolarda çalmak üzere toplandığı ortaya karışık bir CD olarak görev alıyordu. 80’ler ortası ve sonu dönemlerinde isminizi duyurmak isteyen bir MC iseniz, kesinlikle popüler DJ’lerin mixtape’lerin kendinize yer edinmeniz gerekliydi.
Yıllar sonrasında 90’larda mixtape, sanatçıların kendi şarkılarını topladığı ve insanlara fiziksel kopyalarını elden dağıtıp sattığı sokak albümleri haline geldi. Ticari amaç gütmeyen bu albümlerle sanatçılar müziklerinin hukuki süreçlerinden kaçınıp, isimlerini bölgelerinde duyurmaya devam ettiler. Bu özgürlük sanatçıların çıkarttığı ürünlerin frekansına da yansıdı. Diyelim ki o zamanlar dinlediğiniz bir şarkıdan bir beati beğendiniz ve üstüne kendi versiyonunu yapmak istediniz, albüme koymak istediğinizde ne olacak? Beat sahibine hakları için bir ton ücret, evrak işleri ve hukuki süreçler. Uğraşmak istemeyen şarkıyı mixtape’ine koydu ve sokaklarda elden dağıttı. Bu rahatlık da çıkan ürün sayısını arttırdı, yaratıcılığı yükseltti ve sanatçılar ünlerini arttırmaya devam etti.
Sonraki dönemde internetin de ortaya çıkmasıyla, sanatçılar mixtape’lerini elden dağıtmaktansa artık dijital ortama yükleyip dinleyicilere ücretsiz sunmaya başladı. Günümüz isimlerinin çoğu, ünlerini mixtape’leri ve ücretsiz dijital platformlarda dağıttıkları müziklerine borçlu. 2000’lerin sonlarında Lil Wayne, harika bir seri yakalayarak sayısız mixtape yayınladı. Mixtape’lerini dinlediğinizde ise beatlerin çoğu tanıdık çünkü bu Freestyle canavarının, ücretsiz, bağımsız ve para kazanmadığı bir şekilde şarkılarını internete yüklediğinde hiçbir şirkete veya insana para ödemesi gerekmiyordu. Yine de sonucu hep lehine oldu. Mixtape dendi mi akla gelen ilk insan oldu ve ‘şu an tarihin en iyisi kim?’ konuşmalarında ismi geçiyorsa bunu da mixtape’lerine borçlu.
2010’lar geldiğinde ise, internetin hayatımızda edindiği büyük yeri bir fırsata çevirmek isteyen fakat gerek imkansızlıklarıyla gerekse müzik şirketleriyle sıkıntıda olan sanatçılar, mixtape’lere 10-15 rastgele şarkının toplaması gibi bakmayı bırakıp, sanki bandrollü bir albüm yaparcasına mixtape’leri üzerinde uğraşmaya ve sanatlarını icra etmeye başladılar. Artık mixtape’ler daha tematikti ve içerisindeki şarkıların hepsi aynı amaca hizmet ediyordu, tıpkı bir albüm gibi. Özetlemek gerekirse, bir albümden tek farkı sanatçısına para kazandırmamasıydı artık.
Kısa birkaç tanımlamadan sonra, sizlere doldurmak istediğiniz boş vakitlerle dolu bugünlerde dinlemenizi şiddetle tavsiye ettiğimiz son 10 yılda çıkmış 18 mixtape’i sırasız bir şekilde listeledik. İyi okumalar.
The Weeknd - House of Balloons (2011)
The Weeknd’in 2011’de çıkarttığı, 2012’de Trilogy ismiyle toplama albüm yaptığı mixtape üçlemesinin ilki ve en iyisi House of Balloons, bu rap ağırlıklı listede harika bir R&B mixtape’i olarak yer alıyor. The Weeknd, yaptığı en ham ve saf işi olan House of Balloons’la kariyerine başlarken, bizleri de şarkılarında romantik tonlarla seks ve uyuşturucu çığıran karanlık karakteriyle tanıştırıyor.
Mac Miller – Faces (2014)
Faces, Mac‘in 11. ve son mixtape’i. Çoğunluğunu kendisinin aranje ettiği mixtape, saykedelik ve jazz altyapılara sahipken Mac’in kaleminde işlediği ve zekice kelime oyunlarıyla desteklediği karanlık temalar bu prodüksiyona iyi bir uyum sağlıyor.
A$AP Rocky – Live.Love.A$AP (2011)
A$AP Rocky, 2011 çıkışlı ve kendisine şöhret kapılarını aralayan mixtape’i Live.Love.A$AP ile güney sound’ını, özellikle Houston ve Memphis, doğu yakası stiline psikedelik altyapıları ve kendine has flowları ile başarıyla adapte etti. Clams Casino’nun üstlendiği prodüksiyon, bir mixtape prodüksiyonunun ötesinde.
Chance the Rapper - Acid Rap (2013)
Chance the Rapper’ın 2013 çıkışlı mixtape’i Acid Rap, Kanye‘nin öğrencilerinden biri olan Chance’in çıkardığı en kalite kokan iş. Chicago’nun kötü yüzünü ve orada yaşadığı uyuşturucu deneyimli gençliğini tuvale gökkuşağı gibi rengarenk boyayıp, dinleyicilerine neşeli ve mod yükselten bir mixtape sunuyor.
Flatbush Zombies – BetterOffDEAD (2013)
Brooklyn’in Flatbush mahallesinden çıkan, biri hariç psikedelik uyuşturuculara ilgili ve güreş kültürüne bayılan 3 arkadaş olan Flatbush Zombies, 2013 çıkışlı mixtape’leri BetterOffDEAD ile tüm ilgileri üzerilerine toplamış ve New York rap sahnesi pastasından bir dilim de kendilerinin istediklerini herkese göstermişlerdi.
Mick Jenkins – The Water (S) (2014)
Chicago’nun Mick Jenkins’inin, dinlerken tuvaletinizi getiren 2014 çıkılı mixtape’i The Water (S), bu listeye girmeyi sonuna kadar hak ediyor. Suyu gerçekliğin bir metaforu olarak kullandığı ve su temasını jazz ağırlıklı altyapılarına işlediği huzur verici ve anlamlı bir albüm.
Joey Bada$$ - 1999 (2012)
O zamanlar henüz 17 yaşında olan Joey Bada$$‘in ününü yakalamasını sağlayan mixtape’i 1999, 2012 yılında 17 yaşında bir adamın hala doğu yakası boom bap stilini yaşatabileceğini kanıtlar nitelikteydi. Modern doğu yakası klasiği.
Young Thug – Barter 6 (2015)
Young Thug‘ın 2015 çıkılı mixtape’i Barter 6, çoğu kritik ve dinleyici tarafından sanatçının en iyi işi olarak gösteriliyor. Bu proje, Thug’ın dinleyiciye aktarım stilleri ve harika beat seçimleriyle birlikte tam anlamıyla baştan sona banger.
Drake – If You’re Reading This It’s Too Late (2015)
Drake’in 2015’te çıkan ve kendisinin mixtape olarak sınıflandırdığı projesi If You’re Reading This It’s Too Late, öncesinde anons edilmeden sürpriz olarak piyasaya sürüldü. Kimilerine göre kendisinin en iyi projesi kimilerine göre değil fakat kuşkusuz ki Drake’in R&B modunu bir nebze kapatıp tam rap moduna girdiği tadından yenmez bir iş.
Future – Monster (2014)
Future’ın 2014 çıkışlı 13. mixtape’i Monster, kendisinin muhteşem geçirdiği 2015 yılındaki versiyonuna evriminin kırılma noktasıydı. 6 yıl sonra hala gönül rahatlığıyla söylenilebilir ki kendisinin yaptığı en iyi proje. Üzgün R&B trap Future işleri her zaman çok iyi olmuştur.
Frank Ocean - Nostalgia, Ultra (2011)
O zamana kadar şarkı yazarlığı yapan, Odd Future kolektifiyle beraber olan ve henüz kendi işlerini çıkartmamış 23 yaşındaki Frank Ocean’ın kendisine şöhretin kapılarını açan ilk mixtape’i. O zamana kadar pop sanatçılarına söz yazdığını da düşündüğümüzde, şu anki sound’ının tersine pop ile çıkış yapmış olması çok doğal.
Big K.R.I.T. - 4eva N a Day (2012)
Missisipi’li rapçi Big K.R.I.T.’in ilk stüdyo albümünden hemen önce dinleyicilerine hediye ettiği ve tamamını kendisinin aranje ettiği mixtape’i 4eva N a Day, tarihin en iyi mixtape diskografilerinden birinin değerli parçalarından oldu.
Playboi Carti – Playboi Carti (2017)
Trap sahnesinin en ilginç seslerinden Playboi Carti, Broke Boi isimli şarkısı viral olduktan sonra yakaladığı fırsatı iyi değerlendirmek adına New York’a gidip A$AP Mob ile sıkı fıkı oluyor ve ayrıca ekürisi prodüktör Pi’erre Bourne ile tanışıyor. Sonrasındaki süreçte ise kendisine Magnolia ile beraber tüm kapıları açan kendi ismini taşıyan mixtape’ini çıkartıyor. Lirisizme pek de önem vermeyen biriyseniz veya iyi trap prodüksiyonları size keyif veriyorsa, tam size göre bir mixtape.
Capital Steez - AmeriKKKan Korruption (2012)
Pro Era’nın kurucularından ve Joey Bada$$’ın mentoru olan Capital Steez’in 19 yaşında intihar edip hayatını kaybetmeden aylar önce yayınladığı ilk mixtape’i AmeriKKKan Korruption, Steez’in yaşasaydı tüm rap camiasında nasıl büyük bir değer olabileceğini kanıtlar nitelikte.
Travis Scott – Days Before Rodeo (2014)
Travis Scott’ın 2015 yılında çıkardığı Rodeo albümünün öncesinde serinin başlangıcı niteliğinde çıkardığı Days Before Rodeo, sanatçının ikinci mixtape’i. Rodeo severlerin kesinlikle seveceği bir mixtape.
J. Cole – Friday Night Lights (2010)
Cole’un 3. mixtape’i Friday Night Lights’taki şarkıların aslında sanatçının çıkış stüdyo albümü Cole World: The Sideline Story’de olması gerekirken, şirketinin bu şarkıların satacağına inanmamasından dolayı Cole, üstüne birkaç şarkı daha ekleyerek mixtape’i yayınlıyor. Cole’un en sağlam işlerinden olan bu mixtape’e şirketi daha farklı baksaydı belki de çok daha iyi bir çıkış albümüne sahip olacaktı.
Wiz Khalifa - Kush & OJ (2010)
2010’ların başlarının en popüler rapçilerinden biri olan Wiz Khalifa’nın 8. Mixtape’i Kush & OJ, günümüzde hala sanatçının en iyi işlerinden biri olma unvanını koruyor.
Vince Staples & Larry Fisherman - Stolen Youth (2013)
Prodüksiyon işlerini Larry Fisherman ismi altında yapan Mac Miller’ın Vince Staples’a birkaç beat vermesiyle başlayan bir takım olay örgüsünün sonunda ikilinin beraber bir proje yapmaya karar vermesiyle ortaya çıkan mixtape Stolen Youth, prodüksiyon kariyerinin erken yıllarında olan Mac’in ve rap kariyerinin erken yıllarında olan Vince’in ne kadar iddialı olduğunu gösteriyor.
Yorum Bırakın