Avrupa'nın Kalbi Prag’dan Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler - I

Avrupa'nın Kalbi Prag’dan Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler - I
  • 3
    0
    0
    0
  • Çek Cumhuriyeti’nin başkenti ve en büyük şehri, İkinci Dünya Savaşında pek hasar görmediği için birçok tarihi ev ve mekânı barındıran Prag... Bazı rivayetlere göre Adolf Hitler’in bile bu masalsı şehre kıyamadığı söylenir. Buram buram romantizmi, mimariyi ve tarihi bulunduran bu büyülü şehir, bugün turistler tarafından çok fazla rağbet görmektedir. Sizin için hazırladığımız bu keşifte ise ilk olarak gözümüze çarpan detaylara yer verdik.

    1. Charles Bridge / Karl Köprüsü

    Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da bulunan Vltava Nehri üzerine kurulmuş tarihi bir köprüdür. Burada yürümek, şehirde bulunan herkesin en sevdiği Prag faaliyetlerinden biridir. Eğer burada atmosferik bir görüntü ile karşılanmak istiyorsanız onunla mutlaka şafak vaktinde tanışın.

    1357-1400 yılları arasında tamamlanmış bu köprü, Kral IV. Karl tarafından yaptırılmıştır. Mimarı ise Peter Parler'dir. Bir yığın turisti, panayır kuran birçok seyyar satıcıyı barındıran köprü, bu masalsı şehrin en çok ilgi gören yerlerinden biridir. Burada barok stilinde 30 adet heykel bulunuyor. St John of Nepomuk ise en ünlü heykeli.

    St John of Nepomuk, Charles Bridge

    2. Dancing House / Dans Eden Ev

    Hollywood'un 1930'lu yıllarındaki dans eden ikilisi, Fred Astaire ve Ginger Rogers'ı andırdığı için Dans Eden Ev adını alan bu yapının bir diğer adı da Sarhoş Ev'dir. Çatı katında bir Fransız restoranının bulunduğu bu bina, uluslararası firmaların ofislerini de barındırmaktadır. Zaman zaman şehrin tarihine ve mimarisine uygun olmadığı söylentileri tartışmalara yol açsa da Dans Eden Ev'in modern tarzı bugün Prag'ın en büyük simgelerinden biri haline gelmiştir.

    3. Clementinum Library / Klementinum Kütüphanesi

    Dünyanın en güzel kütüphanelerinden biri olan Klementinum, aslında uzun ve zengin bir geçmişe sahip. İlk kez 1722'de Cizvit Üniversitesi'nin bir parçası olarak açılan bu yapı, barok mimarisinin esintilerini yoğun bir şekilde yansıtıyor. Tavan süslemeleri 1781 yılında Jan Hiebl tarafından yapılmıştır. Kütüphanenin yeniden yapılanması ise 170 yıl sürmüş, bu yüzden de Klementinum mimari stilleri aslında çok çeşitlidir. En fazla 2 hektar ile Avrupa'nın en büyük yapı komplekslerinden biri olmasının yanı sıra Carlo Lurago, František Maxmilián Kaňka ve Kilian Ignaz Dientzenhofer gibi tanınmış mimarların da dokunuşlarıyla binanın tasarımı bugün kusursuz bir görünüme davetiye çıkarıyor.

    4. Prague Castle / Prag Kalesi

    Guinnes Rekorlar Kitabı'na göre dünyanın en büyük antik kalesidir. 570 metre uzunluğunda 130 metre genişliğindedir. Kale o kadar eskiye dayanıyor ki, ilk kısımlarının oluşumu 9. yüzyıla kadar gitmektedir. İlk inşa edilen kısmı kilise binasıdır ayrıca meşhur Altın Yol da bu kalenin iç kısmında yer almaktadır.

    5. The Astronomical Clock of Prague / Prag Astronomik Saati

    Büyük işçilik ve zeka ile yapılmış Ortaçağ'ın yaklaşık 600 yıldır yaşayan sembollerinden biri. İlk kez 1410 yılında kurulmuş olup dünyanın en eski üçüncü saatidir. Buradan saat, zaman, tarih, gök cisimlerinin konumunu, astronomik döngülerini ve Hristiyan tatillerini görüntüleyebiliyorsunuz. Her saat başı, 12 Havari astronomik saatin camlarına geçiyor. Onlarla birlikte, saatin dış tarafındaki rakamlar da hareket etmeye başlıyor. Fakat şöyle ki astronomik saatteki bazı karakterler hareketsizdir çünkü tahtadan yapılmışlardır. Saatte şov esnasında elinde aynası olan bir figür göreceksiniz. Bu kibri ve kendini beğenmişliği sembolize eder. Mandolin çalan osmanlı figürü vardır. Bu da keyfi ve eğlenceyi sembolize eder. Elinde kese olan figür ise bir Yahudi'yi sembolize eder. Bu da tam anlamıyla açgözlülüğü simgeliyor. Saatte bir de iskelet göreceksiniz. Bu iskelet ise ölümü sembolize eder. Ölümü simgeleyen iskeletin her saat başı elindeki zili çalması ile görsel şölen başlar. İskelet elindeki zili çalarak size ölümü hatırlatırken pencerede bulunan diğer figürler ise kafalarını sağa sola çevirerek ölümü reddederler. Kaynak: 1,2,3

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.