Japon Sanatının Tarihsel Gelişimi I ve II yazılarının devamı olan bu yazımızda, Kamakura ve Nanbokuchō dönemlerinden bahsedeceğiz.
Unkei[/caption]
Başkentin Kamakura olmasıyla bakufu adı verilen askeri bir hükümet kuruldu. Kamakura dönemi olarak adlandırılan bu dönem 150 yıl kadar devam etti. Siyasi merkez Kamakura olarak değişse de, Heian döneminde oluşturulmuş ince ve zarif kültür, asilzadeler arasında hala yaygındı. Askeri gücün hüküm sürdüğü bu dönemde, zarif ve duygusal kültürün yerini, kuvvetli ve sert etkili eğilimler almaya başladı. Bu durum, Asuka ve Nara dönemlerine ait klasik hayranlığı olan kişilerin Rönesans'ı olarak tanımlanabilir.
Heykel sanatında gelişmeler portrenin önem kazanmasıyla baş gösterdi. Ünlü Budist heykeltıraşlar Unkei ve Kaikei'nin eserleri, bu dönemi tanımlayan gerçekçi ifadeler ile doludur. Heykel sanatında olduğu gibi resim sanatında da portre gelişim göstermekteydi.
[caption id="attachment_81528" align="aligncenter" width="471"]
Minamoto no Yoritomo portresi[/caption]
Taira no Şigemori ve Minamoto no Yoritomo'nun portreleri portre sanatının şaheserleri olarak bilinmektedir. Heian döneminde başlamış yamato-e üsluplu resimler, emaki adı verilen resim rulolarına yapılmış, estetik zevklere ve günlük yaşam tarzlarına hitap ettiği için çok sevilmişti.
[caption id="attachment_81529" align="aligncenter" width="640"]
Taima Mandala[/caption]
Zen kültürünün Çin'den Japonya'ya gelmesiyle o zamanki samuray sınıfının düşünce yapısına büyük bir ölçüde etki etmiştir.
[caption id="attachment_81531" align="aligncenter" width="640"]
Mumei Katana, Kamakura[/caption]
El sanatları alanındaki gelişmeler özellikle askeri alanda önem taşımaktaydı. Silah imalatı tekniği gelişti, demir dövme işlemi artık daha iyi kavranmıştı. Bunu, üretilen silahların teknik özelliklerinden ve işçiliğinden rahatça anlayabiliyoruz.
[caption id="attachment_81534" align="aligncenter" width="640"]
Yoroi, Zırh[/caption]
Heian Dönemi'nde etkisinden kurtulduğunu düşündüğümüz Çin kültürü, Kamakura adı verilen bu yeni dönemde ülkeyi yeniden etkilemeyi başardı. Çin'de yayılan, Song ve Yuan dönemlerinin kültürleri, samurayların buşido adı verilen ahlaki düşünce yapılarına uymaktaydı. Yeni bir felsefeye dayanmış olan bu sanat anlayışı, Japon sanat tarihinde önemli izler bırakmıştır.
Şiir, Musō Soseki[/caption]
Yukarıdaki görselin, Musō Soseki'nin Kar Bahçesi isimli şiirine ait olduğu söylenmektedir. Soseki, döneminin en etkili Zen rahiplerinden biriydi. Kaligrafileri, Çin etkisini yansıtmakla birlikte stilize edilmiştir. Soseki'nin klasik eserleri de iyi gözlemlediği söylenir.
Shun'oku Myōha portresi[/caption]
Zaman içerisinde dini temalı portreler çoğalmaya başladı. Bir Zen Budist olan Myōha yukarıda resmedilmiştir. Resim sanatında hakim olan etkili portre üslubunu burada da görmekteyiz.
60 yıl kadar kısa sürmesi nedeniyle çok büyük değişiklikler gerçekleşmeyen bu dönemde, bilinen teknikler geliştirilmiştir. En belirgin gelişmeler askeri teçhizat alanında görülmüştür.
Dördüncü yazımızda da Japonya'nın diğer dönemlerine tanıklık etmeye devam edeceğiz.
Kaynaklar: 1, 2, 3
4) Japon Sanat Sergisi, İdemitsu Koleksiyonu, 1986
Kamakura Dönemi
[caption id="attachment_81523" align="aligncenter" width="680"]




Nanbokuchō Dönemi
Kamakura Dönemi'nin idaresini sürdürmüş olan Hōjō ailesi, 1333 yılında yok olunca samurayların arasında çıkan anlaşmazlıklar Kyoto'da bulunan İmparatorluk ailesini ikiye böldü. 60 sene devam eden döneme Nanbokuchō (kuzey-güney) adı verildi. Bu dönemde çok sık siyasi çatışmalar gerçekleşti, fakat bu duruma rağmen Kamakura ve Kyoto'da yer alan Zen mabetlerinde edebiyat gelişmeye devam etti. [caption id="attachment_81530" align="aligncenter" width="640"]
''...Altı yapraklı çiçekler tüm zemini kapladı, Ve her yer dondu. Cennet ve yeryüzü kayboldu...''
[caption id="attachment_81525" align="aligncenter" width="640"]
Yorum Bırakın