Geçmişi Günümüze Taşıyanlar: "Somel Trio" İle Bir Röportaj

Geçmişi Günümüze Taşıyanlar: "Somel Trio" İle Bir Röportaj
  • 0
    0
    0
    0
  • 2016 yılında Ankara'da kurulan caz grubu Somel Trio ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

    Grup elemanları hakkında bize birkaç bilgi verir misiniz?

    Can Somel: Somel Trio başlamadan evvel Mimar Sinan Üniversitesi, Korno bölümünden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi'nde masterıma başladım. Çok uzun zamandır kendi kendime şarkı söylüyordum fakat bu durum 4 sene evvel Kosova’da sahne üzerine transfer oldu ve son bir senedir Somel Trio ile gittikçe artan ilgi ile müzik yapmaya devam ediyoruz. Sefer Can Zor: Sanata olan ilgimden dolayı Hacettepe Üniversitesi'nde Heykel bölümünde okumaya başladım fakat müziğe olan ilgimin daha baskın olduğu için Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Caz bölümüne girdim ve oradan mezun oldum. Son bir senedir Somel Trio ile etrafımızda ilgisi yüksek bir kitle edindik. Gökhan Somel: Müzik hayatım çok küçük yaşta başladı ama o kısmı anlatmayacağım, konservatuardan, viyolonsel bölümünden mezun olduktan sonra uzun bir süre Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestrası'nda çaldım. Daha sonra Amerika'ya gidip kompozisyon üstüne master ve doktora yaptım. Doktoram bittikten sonra New York’ta, hakia.com'da müzik direktörlüğü ve supervisorlık yaptım. Son 6 senedir de Ankara Devlet Konservatuarı'nda akademisyenlik ve bölüm başkanlığı yapmaktayım. Can Somel’in şarkı söylemekteki yeteneği bizim Somel Trio'yu kurmamıza ön ayak oldu.

    Türkiye'de yapılan caz müzik ve piyasa hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Türkiye'de maalesef bu konudaki ilgi, nüfus ortalamasına göre çok düşük. Talep de orantılı bir şekilde az ve bir caz müzisyeni için hayatını devam ettirmek ekonomik açıdan oldukça zor. Ancak bu konuda caz müzisyenlerine çok iş düşüyor. Caz müziği sevdirebilmenin yollarını bulmak ve kendi müziğimizde olan lezzetleri caz müzik ile harmanlayıp Türk halkının beğenisine sunmak en doğru yol olur.

    Bir albüm yapmak gibi bir düşünceniz var mı? Varsa bestelerinizi kim yapıyor, bizimle paylaşabilir misiniz?

    Bir albümümüz yok ve albüm değil de single yapmayı düşünüyoruz. Devamında belki bir albüm oluşturabiliriz. Beste ve sözler Can Somel tarafından yazılıyor, düzenlemeleri ise grupça yapıyoruz.

    Grup olarak hedefiniz nedir?

    Biz, çok yeni bir grup olduğumuz için, bu geçen bir sene içinde birbirimizi müzikal açıdan tanımaya ve hissetmeye çalıştık ve bu beraberlikten çok memnunuz. Önümüzün açık olduğunu ve gerekli emeği ortaya koyarsak kendimize ait müziklerle başarıya ulaşacağımıza inanıyoruz. Şu an proje halinde olan üç parçamız var, önceliğimiz bunlardır.

    Yaptığınız müzikte sizi mutlu eden etkenler nelerdir?

    Birlikte müzik yaparken hepimizin aynı yerde ve aynı duyguyla beraber olabilmemiz ve bunun sonucu olarak aldığımız tepki.

    Yaptığınız müziği anlatma imkanınız olsaydı ne şekilde tarif ederdiniz?

    Repertuarımızın içinde caz standartları ve popüler parçalar var. Bu popüler parçalarda bazen grupların ve müzisyenlerin yaptığı kayıtlardan yola çıkarak ilham alıyoruz. Bazen de tamamen kendi düzenlememiz oluyor ve bu müzikleri daha caz bir forma sokuyoruz.

    Sizleri izleyebileceğimiz, çalışmalarınızı takip edebileceğimiz bir kanal veya siteniz var mı?

    Evet, var. Youtube'da Gökhan Somel adında bir kanalımız var. Bizleri oradan takip edebilirsiniz.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.