Kozmoloji'nin En Parlak Yıldızı: Stephen Hawking

Kozmoloji'nin En Parlak Yıldızı: Stephen Hawking
  • 0
    0
    0
    0
  • İçgüdüleri modern kozmolojiyi şekillendiren ve milyonlarca küresel dinleyiciye ilham veren bilimin en büyük yıldızı Stephen Hawking , 76 yaşında hayatını kaybetti. 76 yıllık yaşamında Stephen Hawking'in insanlığa ve bilime kattıklarını hep birlikte tekrar anımsayalım. Çünkü bundan sonraki hayatımızda hepimizin bunlara ihtiyacı olacak gibi görünüyor.
    Stephen Hawking hakkında kısa bir zaman tüneli:
    • "Büyük Patlamadan Karadeliklere" adlı kitabı en çok satanlar listesine girdi ancak kaç kişinin bu kitabı bitirdiği veya anlayabildiği belirsiz.
    • Çok sayıda televizyon programına katılan Hawking, sentezlenen sesinin de birçok kayıtta kullanılmasına izin verdi.
    • Stephen William Hawking, 8 Ocak 1942'de Oxford'da doğdu. Biyolog olan babası, annesiyle birlikte Almanya'da bombardımanlardan kaçıp Londra'ya taşınmıştı.
    • Oxford Üniversitesi'ni birincilikle bitirip Cambridge Üniversitesi'nde kozmoloji (evren bilimi) doktorası yaptı.
    • Gençliğinde at biniyor, kürek sporuyla ilgileniyordu. Ama Cambridge' teyken motor nöron hastalığı teşhisi kondu ve vücudunun işlevini neredeyse tamamen yitirdi.
    ALS'ye yakalandıktan sonra 2 yıl ömrü kaldı dendi
    Stephen Hawking'in doktorları, 1964 yılında ilk eşi Jane ile evlendiğinde Hawking'in 2 ya da 3 yıl ömrü kaldığını belirtiyorlardı. Ancak rahatsızlığı beklenenden yavaş ilerleme gösterdi ve bu sürede çiftin 3 çocuğu oldu. Geçirdiği soluk borusu ameliyatı sonrası sesini de yalnızda ses birleştirici bir cihazla kullanabilen Hawking, 1988'de "Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere" kitabını yazdı. Kitabı 10 milyondan fazla sattı. Hawking, kara deliklerin kuantum fiziğinin izin verdiği ölçüde dalgalanmasıyla yarattığı enerji parçacıklarının etkileşip birbirlerini yok etmesiyle ilgili yaptığı ve 'Hawking Radyasyonu' olarak bilinen teoriyi keşfetti. Stephen Hawking hiç bir zaman çözümleri hesaplama veya deney yaparak bulmuyor, görselleştirme yöntemini kullanıyordu. Hawking'in en çok ses getiren görüşü, evrenin belirlenen yasalara göre geliştiğini söylediği 'Her şeyin teorisi' ydi. Ona göre bu teoriye ait yasalar, bize evrenin nasıl doğduğuna ilişkin sorulara yanıt imkanı gösterebileceğini söylüyordu.
    Popüler Kültür'de Stephen Hawking
    The Simpson çizgi filminde Homer karakteriyle resmedilmiş, BBC'nin komedi dizisi Red Dwarf' ta kendi oynamış, Uzay Yolu 2: Yeni Nesil (Star Trek: New Generation) filminde hologramı yer almıştır. Red Dwarf:   Star Trek: New Generation: Dizi ve filmler dışında ise, Pink Floyd grubu da, 1994 yılında çıkardıkları The Division Bell adlı albümlerindeki Keep Talking şarkısında Hawking'in mekanik sesini kullandı. Stephen Hawking, hastalığının kendisine bazı faydaları olduğuna inanıyordu, rahatsızlanmadan önceki hayatından 'sıkıldığını' söylemişti. Hawking, 2000 yılından sonra Cambridge'teki Addenbrooke Hastanesi'ni çeşitli rahatsızlıkları nedeniyle sık ziyaret etmeye başladı. Hawking'in yıllarca sözlü ve fiziksel olarak istismar edildiği iddiaları üzerine polis, çevresindeki bazı kişileri sorguladı. 2007 yılında özel geliştirilen bir uçağın içinde yer çekimi olmayan ortamı deneyim eden ilk felçli kişi oldu. Hawking bunu, uzay seyahatine ilgiyi artırmak için yaptığını söyledi.     Son olarak ise, Discovery Channel'da katıldığı bir programda, başka bir yerde bir hayat olduğunu düşünmenin mantıklı olduğunu söyledi ve uzaylıların da yeryüzünü işgal edip kaynakları ele geçirip sonra terk edebileceği uyarısını yapmıştı. Umuyoruz, Dünyada bundan sonra olacak durumlar için Stephen Hawking'in teorileri, kuramları ve görüşleri bize yol gösterici olur.

    Kaynak: 1


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.