Fiziğin Yarı Tanrısı: Albert Einstein

Fiziğin Yarı Tanrısı: Albert Einstein
  • 0
    0
    0
    0
  • Albert Einstein kimdir?
    Albert Einstein (14 Mart 1879 - 18 Nisan 1955), özel ve genel görelilik kuramlarını geliştiren bir Alman matematikçi ve fizikçiydi. 1921'de fotoelektrik etkinin ne olduğunu açıklamasından dolayı fizik dalında Nobel Ödülü'nü kazandı. Sonraki 10 yılda, Naziler tarafından hedef alındıktan sonra ABD'ye göç etti. Onun çalışmaları da atom enerjisinin gelişimi üzerinde büyük bir etkiye sahipti. Daha sonraki yıllarda, Einstein birleşik alan teorisine odaklandı. Sorguya olan tutkusuyla, genellikle 20. yüzyılın en etkili fizikçisi olarak kabul edilir. [caption id="attachment_60796" align="aligncenter" width="1380"] Albert Einstein ve Maja adındaki küçük kız kardeşi. 1939'da Avrupa'da II. Dünya Savaşı patlak verdiği zaman, Maja, New Jersey'de Princeton'da Einstein ile birlikte yaşamak için Amerika'ya göç etti.
    (Fotoğraf: Bettmann / CORBIS)[/caption]

    Albert Einstein'ın Buluşları ve Keşifleri

    Bir fizikçi olarak, Einstein'ın birçok keşfi vardı. Belki de en iyi görelilik kuramı ve atomik güç ve atom bombasının gelişimini haber veren E=mc² denklemiyle bilinir.

    Görecelilik teorisi

    İlk olarak 1905'te fiziği yeni bir yöne çekerek “Hareket Eden Sistemlerin Elektrodinamiği Üzerine” adlı makalesinde özel bir görelilik kuramı önermiştir. 1915 Kasım'ında, Einstein genel görelilik teorisini tamamladı. Bu teoriyi yaşam araştırmasının sonucu olarak kabul etti. Genel göreliliğin esası konusunda ikna olmuştu çünkü Güneş'in etrafındaki gezegensel yörüngelerin daha doğru bir tahminine izin verdi, Bu da Isaac Newton'un teorisinde yetersiz kaldı ve yer çekimi kuvvetlerinin nasıl işlediğine dair daha geniş kapsamlı, nüanslı bir açıklama yaptı. Einstein'ın iddiaları, 1919 Güneş tutulması sırasında İngiliz astronomlar Sir Frank Dyson ve Sir Arthur Eddington tarafından yapılan gözlemler ve ölçümlerle doğrulandı ve böylece küresel bir bilim simgesi doğdu.

    Einstein'ın E=mc²'si

    Einstein'ın madde/enerji ilişkisine dair 1905 tarihli makalesi, E=mc² denklemini önermiştir: Bir cismin (E) enerjisi, bu kütlenin kütlesine (M) eşittir, ışık karesinin hızı (c²) zamana eşittir. Bu denklem, küçük atom parçacıklarının atomik gücü müjdeleyen bir keşifle devasa miktarda enerjiye dönüştürülebileceğini ileri sürdü. Ünlü kuantum teorisyeni Max Planck, 1913'ten 1933'e kadar Kaiser Wilhelm Institute for Physics'in müdürü olmadan önce çeşitli pozisyonlarda görev alan ve böylece ders devresinin ve akademinin bir yıldızı haline gelen Einstein'ın iddialarını destekledi.

    Aile Hayatı

    Albert Einstein laik bir Yahudi ailesinde büyüdü. Babası Hermann Einstein, erkek kardeşi ile elektrikli ekipman üreten Münih merkezli bir şirket olan Elektrotechnische Fabrik J. Einstein & Cie'yi kuran bir satış ve mühendis idi. Albert'ın annesi, Pauline Koch, kız kardeşi ise Maja Einstein'dir.

    Einstein'ın Eşleri ve Çocukları

    [caption id="attachment_60800" align="aligncenter" width="991"] Albert Einstein ve ilk karısı Mileva Mariç, İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü'nde çalışırken bir araya geldiler ve 1903'te evlendiler. Çift arasındaki mektuplar, Maric'in bilimsel verileri araştırarak, hesaplamaları kontrol ederek ve notları kopyalayarak Einstein'a yardım ettiğini gösterdi. (Fotoğraf: AFP / Getty Images)[/caption] Albert Einstein, 6 Mart 1903'te Mileva Mariç ile evlendi. Einstein, Zürih'te okula devam ederken bir Sırp fizik öğrencisi olan Mariç ile tanıştı. Einstein, Mariç'e daha yakın olmaya devam etti, ancak ailesi etnik kökeninden dolayı ilişkilerine şiddetle karşı çıktı. Yine de, Einstein onu görmeye devam etti, ikisi de bilimsel fikirlerinin çoğunu ifade ettiği mektuplarla yazışmalar geliştirdiler. Aynı yıl çiftin, daha sonra Mariç'in akrabaları tarafından yetiştirilmiş veya evlatlıktan vazgeçmiş bir kızı olan Lieserl vardı. Ancak kendisi hakkında herhangi bir bilgi yoktur. Çift, iki oğlu Hans ve Eduard ile birlikte yaşıyordu. Evlilikleri 1919'da boşanma sürecine girdi. Einstein, bir evlilik anlaşmasının parçası olarak, Mariç’e gelecekte alacağı Nobel Ödülü'nü vermeyi kabul etti. Bir süre önce kuzeni Elsa Löwenthal ile bir ilişki başlatmıştı. Çift 1919'da, Einstein'ın boşanmasının ardından evlendi. [caption id="attachment_60801" align="aligncenter" width="1497"] Einstein 1917 yılında karısı Mileva Mariç'ten ayrılırken ülser ve karaciğer problemleri ile hastalandı. Kuzeni Elsa Lowenthal, onu sağlığına döndürdü ve ikisi 1919'da evlendi. (Fotoğraf: Underwood & Underwood / CORBIS)[/caption]  

    Albert Einstein ne zaman öldü?

    Albert Einstein, 18 Nisan 1955 sabahı erken saatlerde Princeton'daki Üniversite Tıp Merkezi'nde 76 yaşında öldü. Bir önceki gün, İsrail'in yedinci yıl dönümünü kutlamak için bir konuşma üzerinde çalışırken, Einstein abdominal aort anevrizmasına maruz kaldı. Tedavi için hastaneye kaldırıldı, ancak ameliyatını reddetti, hayatını yaşadığına ve onun kaderini kabul ettiğine inanarak. "Hayatı yapay olarak uzatmak tatsız. Hislerimi yaptım, gitme zamanı. Bunu zarif bir şekilde yapacağım" söyleminde bulundu.

    Einstein'ın Beyni

    Albert Einstein'ın otopsisi sırasında Thomas Stoltz Harvey, ailesinin izni olmaksızın, nörobilim doktorlarının korunması ve gelecekteki çalışmaları için beynini çıkardı. Ancak hayatı boyunca Einstein beyin çalışmalarına katıldı ve en az bir biyografi, araştırmacıların öldükten sonra beyinlerini araştırmasını umduğunu söyledi. Einstein'ın beyni şimdi Princeton Üniversitesi Tıp Merkezi'nde yer alıyor ve kalıntıları yakıldı. Külleri arzularını takiben açıklanmayan bir yere dağıldı. 1999 yılında, Einstein'ın beynini inceleyen Kanadalı bilim insanları, mekansal ilişkileri, 3D-görselleştirmeyi ve matematiksel düşünceyi işleyen aşağı paryetal lobun, normal zekalı olanlardan yüzde 15 daha geniş olduğunu buldular.

    Hayatın erken dönemi ve eğitim

    Einstein, Münih'teki Luitpold Spor Salonu'nda ilkokula gitti. Ayrıca klasik müzik için bir tutku geliştirmiş ve onunla daha sonraki yıllarda kalacak olan kemanı çalmasına rağmen, konuşma zorluklarını dikkate almıştı. 1880'lerin sonuna doğru, bazı zamanlar Einstein'ın ailesiyle birlikte yemek yiyen Polonyalı bir tıp öğrencisi olan Max Talmud, genç Albert için gayri resmi bir öğretmen oldu. Talmud, öğrencisini Einstein'ın ışığın doğasını hayal etmesine ilham veren bir çocuk bilimi metnine tanıttı. Böylece, gençleri sırasında, Einstein, ilk büyük makalesi olan “Manyetik Alanlarda Aether Durumunun İncelenmesi” olarak görülebilecek olan şeyi kaleme aldı. 1905'te Einstein, dönemin en bilinen fizik dergilerinden Annalen der Physik'te yayınlanan dört makaleye sahipti. İki fotoelektrik etkisi ve Brownian hareketi üzerinde duruldu. E = MC2'yi ve özel görelilik kuramını özetleyen diğer iki kişi Einstein'ın kariyerini ve fizik çalışmasının gidişatını tanımlamaktaydı.

    Fizik için Nobel Ödülü

    1921'de, Einstein, fotoelektrik etkiyi açıklaması için Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı, çünkü görelilik hakkındaki fikirleri hala sorgulanabilir olarak kabul edildi. Bürokratik bir karardan ötürü ertesi yıla kadar verilen ödülü almadı ve kabul konuşması sırasında görelilik hakkında konuşmayı tercih etti. Genel teorisinin gelişmesinde Einstein, evrenin sabit, statik bir varlık, yani “kozmolojik bir sabit” olduğu inancına dayanmıştı; ancak daha sonraki teorileri bu fikri doğrudan doğruya tersine çevirmiş ve evrenin bir devletin içinde olabileceğini iddia etmiştir. Astronomer Edwin Hubble, 1930'da Los Angeles yakınlarındaki Wilson Dağı Gözlemevi'nde iki bilim insanının buluşmasıyla genişleyen bir evrende yaşadığımızı açıkladı.

    Einstein ve Atom Bombası

    1939'da, Einstein ve diğer fizikçi Leo Szilard, Başkan Franklin D. Roosevelt'e bir Nazi bombası olasılığını bildirmek ve ABD'yi kendi nükleer silahlarını üretmeye teşvik etmek için mektup yazdı. Einstein, pasifist ve sosyalist bağlılıkları nedeniyle uygulamasında doğrudan yer almayacak olsa da, ABD sonunda Manhattan Projesi'ni başlatacaktı. Einstein, aynı zamanda FBI direktörü J. Edgar Hoover'ın çok dikkat çeken ve büyük güvensizliğini de aldı. 1945'te Hiroşima'nın Japonya bombalanmasını öğrendikten sonra, Einstein, bombanın kullanımını azaltma çabalarında önemli bir oyuncu oldu. Ertesi yıl o ve Szilard Atom Bilimcileri Acil Durum Komitesi'ni kurdu ve 1947 yılında, bir makalesinde aracılığıyla The Atlantic Monthly yazısını Birleşmiş Milletler'e duyuru ve uyarı niteliğinde yayınladı.

    Albert Einstein Hakkında Kısa Notlar

    • Einstein'ın İsrail başkanı olması istendi, ancak reddetti: İsrail'in ilk cumhurbaşkanı olan Chaim Weizmann 1952'de öldüğünde, ülkenin başbakanı bu işi Einstein'a teklif etti.
    • Einstein, Amerika'daki siyahlar ve Almanya'daki Yahudiler arasındaki korelasyonları çizen NAACP'ın bir üyesiydi. Irkçılığın bir hastalık olduğuna inandı.
    • Albert Einstein’ın 18 Mart 1955 tarihinde yazdığı son vasiyeti üzerine tüm mal varlığı Kudüs’teki Yahudi Üniversitesi’ne bağışlanmıştır.
    • Hemen herkesin bildiği “Einstein okul yıllarında sınıfta kalmış, zaten hiç de başarılı bir öğrenci değilmiş” cümlesi şehir efsanesinden başka bir şey değil. Her ne kadar Einstein’ın okul yıllarında dil, çizim ve spor notları o kadar iyi olmasa da matematik ve doğa bilimlerinde başarılı bir öğrenciydi, ve hiç sınıf tekrarı yapmadı.
    • Piyano ve keman çalabilen Einstein’ın en sevdiği besteciler ise Mozart, Vivaldi ve Bach’tır.
    • “En sevdiğin yazar kim?” sorusunun Einstein için kesin bir cevabı yoktu fakat Dostoyevski’nin Karamazov Kardeşler kitabı favori romanları arasındaydı. Bunun yanında David Hume’un İnsan Doğası Üzerine Bir Tez isimli çalışmasının gelişimdeki çok büyük yere sahip olduğunu aktarmıştır.
    • Albert Einstein yüzme bilmezdi ve Tümmler isimli bir teknesi vardı.

    Kaynak: 1


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.