Tarihin En Önemli 10 Bilimsel Fotoğrafı ve Hikayeleri

Tarihin En Önemli 10 Bilimsel Fotoğrafı ve Hikayeleri
  • 7
    0
    0
    1
  • Bilim, insanlığa son yüzyıllarda hesaplanamaz katkılarda bulundu ve hem mütevazi hem de ilham verici tarzıyla hayatımızı değiştirdi. Neyse ki, başlı başına bir bilimsel başarı olan fotoğrafçılık, bilimdeki en önemli olaylardan, insanlardan ve keşiflerden bazılarını kaydetti, bu da bize benzeri görülmemiş bir içgörü kazandırdı ve dünyaya bakış açımızı genişletti. İşte tarihin en önemli bilimsel fotoğraflarından bazıları:

    1. Hubble's "eXtreme Deep Field" - 25 Eylül 2012

    25 Eylül 2012'de, eXtreme Deep Field veya XDF olarak adlandırılan bu fotoğraf, 10 yıllık NASA Hubble Uzay Teleskobu'nun çektiği resimleri birleştirilerek ortaya çıkarıldı. Bu resim bize evrenin başlangıcını göstermekte. Evren 13,7 milyar yaşında ve XDF zaman içinde 13,2 milyar yıl geriye uzanan galaksileri ortaya koyuyor görüntüde.

    2. 5. Solvey Konferansı - 1927

    Halen devam etmekte olan bilim adamlarının en ünlü buluşmalarından biri olan Solvay Konferansı, her üç yılda bir fizik ve kimyanın temel problemlerini ele almak üzere toplanıyor. Toplantı, 1912'de Belçikalı sanayici Ernest Solvay tarafından kurulan Uluslararası Solvay Fizik ve Kimya Enstitüleri tarafından yapıldı.

    Belki de en ünlü konferans, bu konunun elektronlar ve fotonlar olduğu Ekim 1927'de gerçekleşti. Bu fotoğrafta belgelenen toplantıya Albert Einstein, Marie Curie, Niels Bohr, Werner Heisenberg, Erwin Schrödinger, Max Planck ve daha birçokları da dahil olmak üzere fizik ve kimyadaki önemli bilim insanları katıldı. Katılan 29 kişiden 17'si Nobel ödülünü aldı veya daha sonra kazandılar. Bu konferansın ana savaşı, Einstein liderliğindeki bilimsel realistler ile Bohr liderliğindeki enstrümantalistler arasındaki tartışmayı içeriyordu.

    3. Trinity Nükleer Testi - 16 Temmuz 1945

    "Trinity" olarak adlandırılan bir nükleer silahın ilk defa patlatılması, 16 Temmuz 1945'te sabah saat 5.29'da USAAF Alamogordo Bombası ve Topçu Poligonu olan Socorro, New Mexico'nın yaklaşık 35 mil (56 km) güneydoğusunda gerçekleştirildi. 22 kilotonluk patlama, "The Gadget" lakaplı bir plütonyum cihazı içeriyordu. İlginç bir şekilde, "Trinity" "ismi Los Alamos Laboratuvarı'nın yöneticisi J. Robert Oppenheimer'den geldi ve John Donne'nin şiirinden ilham aldı.

    4- Soluk Mavi Nokta - 14 Şubat 1990(Voyager 1)

    Bu ünlü görüntü, 14 Şubat 1990'da astronom Carl Sagan'ın önerisiyle Voyager 1 uzay aracı tarafından çekildi. Çekilen nokta, Dünya'dan 6 milyar kilometre (3,7 mil mil) uzaktaydı. Bu nedenle, Dünya fotoğraftaki bir noktaya ya da piksele benziyor ve uzayın şaşırtıcı genişliğini vurguluyor. Fotoğraf, Carl Sagan'ın "Soluk Mavi Nokta" adlı kitabında bu resmi şöyle ifade ediyor: "O nokta burası. Yuvamız. O, biziz. Üzerinde, sevdiğiniz herkes, tanıdığınız herkes, adını duyduğunuz herkes, gelmiş geçmiş bütün insanlar, kendi hayatlarını yaşadı. Her neşemiz ve ıstırabımız, binlerce din, ideoloji ve ekonomik doktrin, her avcı ve toplayıcı, her kahraman ve her korkak, uygarlığı kuran ve yıkan herkes, her kral ve her köylü, aşka düşmüş her genç çift, her anne ve her baba, umut dolu her çocuk, her mucit ve her kaşif, her bir ahlak hocası, her bir yolsuz politikacı, her süperstar, her büyük lider, her aziz ve her günahkâr, türümüzün tarihindeki herkes… burada yaşadı. Güneş ışınlarına asılı duran bir toz zerreciğinin üzerinde…" Açıklamanın tam kısmını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz. https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=QMg19hbVQzY

    5. Nikola Tesla'nın Laboratuvarı - 1899

    Mucit Nikola Tesla'nın bu olağanüstü görüntüsü, 1899'da Colorado Springs'teki laboratuvarında çekildi. Burada yüksek voltajlı elektrik vericisi yıldırımlar saçarken yanında oturuyor ve okuyor. Bu fotoğraf Tesla mitini daha da arttırdı, ama aslında fotoğrafçı Dickenson V. Alley tarafından tasarlanan tanıtım amaçlı bir sahte fotoğraftı. Karanlık bir odada kıvılcım üreten makine görüntülerini, sandalyesinde oturan Tesla görüntüsü ile birleştirerek çift pozlama kullandı. Kolorado Springs Notlarında yazan Tesla, daha sonra fotoğrafın erken bir photoshop işi olduğunu itiraf etti.

    6. Dirac ve Feynman'ın Sohbeti - Varşova, 1963

    1963 yılında Varşova'da çekilen bu fotoğrafta, fizikçi Richard Feynman, kuantum mekaniğinin kurucu babalarından biri olarak kabul edilen fizikçi ve Nobel Ödülü sahibi Paul Dirac ile konuşuyor. Anton Z. Capri'nin "Fiziğin Tarihçesi"nde bir hikayede şöyle diyor: Pauli ve Dirac bir zamanlar birlikte trene biniyorlardı. Pauli sessizliği kırmaya çalışmak için pencereyi işaret etti ve gördüğü bazı koyunları şöyle yorumladı: "Koyunlar taze gibi kıvrılmış gibi görünüyor." Dışarıdaki koyunları da inceleyen Dirac, “En azından bu tarafta” diye yanıtladı.

    7. Photograph 51 - Mayıs 1952

    Fotoğraf 51, DNA'nın yapısını belirlemeye yönelik ilk görüntüdür. Çift sarmalı gösteren fotoğraf, King College London'da Rosalind Franklin'in gözetiminde çalışan, doktora öğrencisi Raymond Gosling tarafından 1952 yılının Mayıs ayında çekildi.

    8- Buzz Aldrin Ay Yüzeyinde Yürüyor - 20 Temmuz 1969

    20 Temmuz 1969'da çekilen bu fotoğraf, ayın yüzeyinde yürüyen Apollo 11 astronotu Buzz Aldrin'e ait. Fotoğraf Apollo 11 komutanı Neil Armstrong tarafından çekildi. Kullanılan dişli 70 mm'lik ay yüzeyli bir kameraydı.

    9- Nils Bohr ve Albert Einstein'in Kuantum Mekaniği Üzerine Sohbeti - 1925

    1920'lerde, fizik dünyası, tarihin en başarılı fizikçilerinden bazıları olan kuantum mekaniğinin yeni kuşatıcı alanının yorumlanması üzerine tartışmalar yaptı. Bir tarafta, teorilerinde fiziksel sistemlerin yalnızca olasılıkları olduğunu ve birileri onları ölçene kadar belirli özelliklerin olmadığını iddia eden Nils Bohr ve Werner Heisenberg vardı. Öte yandan, “Tanrı zar atmaz!” diyerek varlığın bağımsız gerçekliklere sahip olduğunu savunan Albert Einstein. 1925 yılında çekilen bu fotoğraf, kuantum mücadelesinin ruhunu temsil ediyor gibi.

    10- Ayın Yörüngesinden Dünya - 24 Aralık 1968

    24 Aralık 1968'de, Apollo 8 astronotu William Anders tarafından, ayın yörüngesinde dolaşan ilk insanlı yolculuk sırasında çekilmiş bir başka NASA fotoğrafı. Fotoğrafçı Galen Rowell'a göre bu resim çekilen en etkili çevresel fotoğraf. Ay’ın çorak ve renksiz yüzeyi ve Dünya’nın canlı renkleri… Bu fotoğraf birçok insanın hayata karşı  duruşunu ve dini görüşlerini değiştirdi. İşte fotoğrafın nasıl çekildiğine dair, Anders ile görev komutanı Frank Borman arasındaki bir ses kaydının yazılı metni: Anders: Aman Tanrım! Oradaki resme bak! Dünya geliyor. Vay, bu çok hoş. Borman: Hey, fotoğraf çekme,bu planda yoktu. (Gülüşmeler) Anders: (gülüyor) Renkli bir filmin var mı Jim? Bana şu renk rulosunu hızlı ver, olur mu? Lovell: Ah dostum, bu harika! 1

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.