İskandinav Mitolojisi İle Marvel Anlatımı Arasındaki Farklar

İskandinav Mitolojisi İle Marvel Anlatımı Arasındaki Farklar
  • 0
    0
    0
    0
  • Kurgulanmamış olan tek bir şey söyleyebilir misiniz ki bana? Hayatımız bile sistem tarafından önceden kurgulanmış ve çarklara dönüştürülmüş dersek fazla felsefi olur, nitekim sadece İskandinav mitolojisi hakkında konuşacağız.  
    1. Çekiç
    Marvel'da Thor'un kullandığı çekicin başlıca birkaç özelliği vardır. Bunları sayacak olursak yıldırım ve yağmur yağdırma, şimşek çağırma, attığında geri gelme, çok hızlı çevirince uçmayı sağlama ve sadece layık olanların kaldırabilmesi vb. ama bu özellikler mitolojideki gerçek çekiç ile karşılaştırıldığında çoğu kurgu ibaret. Örneğin mitolojide Thor’un çekicini sadece Thor ve Odin kaldırabilir bunun sebebi ise çekicin aşırı ağır olmasıdır. Yani ortada herhangi bir layık olma durumu söz konusu değil. Hatta odin tarafından gücüne güç katması için Thor’a hediye edilen kemer de Thor’un çekici kaldırırken çok fazla zorlanmaması için olduğu söylenir. Diğer bir kurgu özellik ise çekiç sayesinde uçma. Thor aslında kendisi herhangi bir şekilde uçamaz ama kendisinin uçmasını sağlayan iki keçinin çektiği küçük bir arabası vardır. Bu keçiler sayesinde hem havada hem de karada ulaşımını rahatlıkla sağlamaktadır. Onun dışında ise diğer çekiç özellikler çoğunlukla benzerlikler göstermektedir.
    1. Dış Görünüşleri
    Marvel’da bahsedilen altın sarısı saçlara sahip Thor birçok İskandinav kaynağına göre kızıldır, bu durumu es geçecek olursak Odin filmlerde her ne kadar devlerle yaptığı savaşta gözünü kaybetmiş gibi gösterilse de aslında sonsuz bilgi için tek gözünü bilgelik tanrısı Mimir’e adamıştır. Yani söz konusu bir savaşta gözünü kaybetmemiştir. Odin ile devam edecek olursak, Odin’in meşhur kuzgunlar ve kurtları da filmlerde yer almamıştır ki bu hayvanlar İskandinav mitolojisinde çok önemli yere sahip olan ve kutsal sayılan hayvanlardır. Öte yandan devlere değinecek olursak filmlerde buz devleri olarak geçen devler aslında buz, ateş, dağ devleri gibi çeşitli türlere sahip ve insan görünümde olup insanlara göre aşırı büyüktür ki bu da onlara neden dev dendiğini açıklar. Bu durum da filmlerde gördüğümüzün tersi bir durumu ortaya çıkarıyor.
    1. Diğer Tanrılar
    Diğer tanrılardan bahsedecek olursak ki bunlarının çok azını filmlerde gördük, özellikle mitoloji severlerin en büyük hayal kırıklıklarından birisi de filmlerde çok kısa gördüğümüz ve unuttuğumuz Sif karakteri. Kendisi mitolojik öykülerde Thor’un karısı ve altın sarısı saçları ile etrafına güzellik saçan bir kadın olarak tasvir edilse de filmlerde esmer ve Thor’un platonik aşığı olarak gördüğümüz bu karakter mitoloji severleri oldukça üzdü. Benim fikrimi soracak olursanız mitolojide böylesine güzel bahsedilen bir karakter üzerine biraz oynamalar yapılarak harika bir karakter oluşturulabilir ve Thor ile aralarındaki aşkı da göz önüne alırsak tadından yenmeyecek manzaralara şahit olabilirdik. Ama tabii günümüzde hala daha sınıflar arası aşk çoğunluk tarafından benimsendiği için tabi ki de Thor dediğimiz tanrı sıradan bir insana âşık olmalıdır.
    1. Heimdall
    Bu konu üzerinde ayrıca durmak lazım çünkü; İskandinav okumalarında kendisi “Tanrıların en BEYAZI” olarak geçmektedir. İroniyi anlamışsınızdır. Politik doğruculuk mu dersiniz bilmem ama benim için oldukça güzel bir Heimdall olmuş. Yani öyle her şeyi de büsbütün uydurmamak bazı noktalarda güzel görünüyor. Normalde mitolojide altın dişli bir tanrı olarak tasvir edilir ama hem siyahi hem altın dişli olsaydı ortalık rap klibine dönerdi diye muhtemelen altın dişleri de ortadan kaldırdılar.
    1. Ragnarök
    İskandinav mitolojisinde dünyaların yok oluşu ve tanrıların katliamı anlamına gelen bu olgu filmde yeterince verilmemiş dersek çok az kalır çünkü bu kıyametten sonra hayatta kalan tanrılar sefaletten çürür hale geliyorlar dünyalar kan ağlarken filmde sadece Asgard’ın çöküşüne tanık olduk. Bu konuyu buraya yazsak sonunu getiremeyiz. İyisi mi siz birkaç yazılı kaynaktan Ragnarök hakkında daha fazla bilgiye ulaşmayı deneyin.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.