Sistematik, kendini tekrar eden ya da desibeli yüksek seslerden rahatsız olduğunuz oldu mu hiç? Aslında hepsinin mantıklı bir açıklaması var, Misofonya.
Her insanın kendine has, rahatsız olduğu durumlar ve nedenler vardır. Aslında gürültüye karşı dirençsizlik de bunlardan birisi. Kişi, zaman zaman içerisinde bulunduğu sinir harbini, gerginliğini ve agresifliğini adlandıramayabilir ama yüksek sesli bir ortamda olmanız ya da birazdan bahsedeceğim belirtileri gösteriyor olmanız Misofonya olduğunuz anlamına gelebilir. Kendinizi tanır ve bilirseniz, agresifliğinize de bir anlam verip, kontrol altına alabilirsiniz.
Bu saydığımız özellikler hayat kalitenizi düşürecek şekilde sizi olumsuz etkiliyorsa, profesyonel bir yardım almanızı tavsiye edebiliriz, gel gelelim sadece sizi rahatsız edecek ve katlanılacak nitelikteyse, zor da olsa bu rahatsızlıkla yaşamayı öğrenebiliyorsunuz. Böyle zamanlarda tavsiyemiz, dikkatinizi dağıtmanıza yönelik aktivitelerde bulunmanızdır.
Kaynak (1)
Misofonya nedir?
Misofonya, işitsel bir hastalık değil duyma ile ilgili bir algı bozukluğudur. Bazı ince, ritmik, hafif seslere karşı aşırı hassas olma durumudur. Huzurunuz ve keyfiniz yerindeyken, aniden gerçekleşen gürültüden ya da kulağınıza takılan, kendini tekrarlayan ritimsel bir sesten ötürü aşırı tepki veriyor olabilirsiniz. Bu da misofonyanız olduğunun belirtisidir.
Misofonya belirtileri nelerdir?
- Alarm sesine karşı gereksiz rahatsızlık duymak
- Durdurulamayan ses gürültülülüğüne karşı aşırı tepki göstermek. (İnsan kahkahaları, inşaat sesleri, araba kornaları)
- Sessiz ortamlarda yapılan tekrar sesler. (Kalemle oynama sesi, masaya vurma sesi, ayak vurma sesi)
- Gündüz yerine geceyi tercih etmek.
- Bebek ağlamasına karşın cani bir öfke beslemek, gerçekten o sesi kesmek adına canice şeyler düşünmek.
- Sessiz ortamlarda çıkartılan seslere yönelik hassaslık (cips, patlamış mısır sesi)

Yorum Bırakın