Balenciaga Hakkında Çalıntı Tasarım İddiası

Balenciaga Hakkında Çalıntı Tasarım İddiası
  • 2
    0
    0
    0
  • Berlin Sanat Üniversitesi'nde öğrenci olan Tra My Nguyen, Balenciaga'yı yüksek lisans projesini intihal etmekle suçladı. Sanatçı, marka ile yaptığı konuşmaların ekran görüntülerinin yanı sıra çalışmalarının yan yana görüntülerini ve Balenciaga'nın 21 Temmuz'da Instagram'da paylaştığı benzer bir fotoğrafla birlikte markaya özür çağrısında bulundu.

    A post shared by 𝑻𝒓𝒂 𝑴𝒚 𝑵𝒈𝒖𝒚𝒆𝒏 (@tra.my1) I’m so angry and speechless! @balenciaga has yet proved again for stealing, appropriating and profiting from POC artists’ ideas. Last year a recruiter from @balenciaga came to my uni @udkfashion @udkberlin to have a look over our master’s class projects. She requested my portfolio TWICE!I send her my portfolio with process and editorial pics! I never got a reply after that. They have never asked me for permission!!! STOP APPROPRIATING ‘low seen/read culture’, this is so typical of @balenciaga!!! I feel betrayed and hurt as it’s a part of my culture, it’s an artistic process and not a random fashionable aesthetic you can profit on! My master’s project was about female motorbike culture in Vietnam. Rooted in my own family history, from my mother selling her mother bike in order to migrate to Germany, Vietnamese motorbike culture have been a core focus of my work for the past few years. The idea was to deconstruct the emerging street style in Vietnam, dubbed as ‘Street Ninja’. I collaged UV protection clothes from Vietnam over a motorbike to create ‘wearable sculptures’. By doing so, the project suggests a strategy for reimagining the female motorist as protagonists, countering their discriminatory experiences. What is your inspiration? Why are you even draping garments over a motorbike? What do you want to tell us with this pic! TELL ME!!! I demand an apology and also DELETE this pic! I am not your moodboard! PLEASE SHARE!!! @diet_prada @1granary @ichbinkeinvirus #outcall #balenciaga #belanciege #ripoff #culturalappropriation #appropriation #dietprada tra.my1 Instagram

    Nguyen'in iddiasına göre, Balenciaga’nın yaratıcı geliştirme ekibinden bir işveren, öğrenci çalışmalarına bakmak için üniversitesini ziyaret etti. Bu ziyaret sonrası marka Nguyen'ye e-posta gönderdi ve portfolyosunu istedi. Nguyen, çalışmalarını süreç ve editör fotoğraflarıyla birlikte gönderdi ancak herhangi bir geri dönüş alamadı. Olay üzerinden 1 sene geçti ve Balenciaga, birkaç gün önce Nguyen’nin portfolyosunda gönderdiği çalışmalarına çarpıcı şekilde benzeyen, markanın giysileriyle kaplı bir motosiklet fotoğrafı paylaştı. 

    Vietnam'ın sokak kültürüne özgü olan kadın motosiklet sürücülerini referans alarak tasarladığı eser hakkında Nguyen, “Almanya'ya göç edebilmek için annesinin motosikletini satan annemden de ilham aldığım ve kendi aile tarihime dayanan Vietnam motosiklet kültürü son birkaç yıldır yaptığım işin temel odağı oldu.” diye açıklıyor. “Çalışmam kültürümün bir parçası olduğu için kendimi ihanete uğramış ve incinmiş hissediyorum, bu sanatsal bir süreç ve üzerinden kazanç sağlayabileceğiniz rastgele moda malzemesi değil!” diyerek de ekliyor.

    Nguyen, Balenciaga'nın özür dilemesini talep etmişti ancak 24 Temmuz itibariyle ne Balenciaga ne de Yaratıcı Yönetmen Demna Gvsalia intihal iddiasıyla ilgili bir açıklama yapmayan marka bugün sessizliğini bozdu ve farklı kaynaklardan ilham aldığını, çalıntı iddiasının ise doğru olmadığını söyledi.

    kaynak

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.