Hayranlık Kavramında Obsesiflik: Sasaengler!

Hayranlık Kavramında Obsesiflik: Sasaengler!
  • 4
    0
    0
    0
  • Hayranlığın posterler, dergiler hatta izlenilen filmler ya da müzik videoları ile sınırlandığı günler epey geçmişte kaldı. Artık teknolojinin de verdiği avantajlar ile, obsesif hayranlar istedikleri sanatçının özel hayatına kolaylıkla dahil olabiliyor. 

    Öncelikle Sasaeng kelimesinin sözlük anlamını ele alalım. "Sa", Korecede "özel" anlamına geliyor. "Saeng" ise yaşam içeriğini taşıyor. Rahatlıkla anlaşılabileceği gibi, genellikle özel hayatlara müdahale eden fanlar için kullanılan bir terim. Peki Sasaenglik nasıl türedi? Nasıl bu kadar tehlikeli bir noktaya geldi? Neden bu konuda ciddi ceza kanunları çıkartıldı?

    Kore toplumu, duyguları yoğun yaşayan bir ülke olarak bilinmektedir. Her ne kadar iletişimleri belirli saygı çerçevesi dahilinde olsa da, duyguları sınırda yaşayan ve yaşatmayı seven bu toplumda gün geçtikte fanatik hayranlar türedi ve tehlikeli bir yol izlemeye başladılar. Sasaeng konusu o kadar vahim bir hal aldı ki artık menejerlik şirketleri bu konuda ciddi yasal önlemler almak zorunda kaldı. 2016 senesinde düzenlenen bir kanun üzerinden 17.000 $ ya da 2 sene hapis cezası gibi uygulamalar bile getirildi. Peki bu sasaengleri ne kadar etkiledi? Çok etkilediğini söylemenin doğru olacağını sanmıyorum çünkü bir çok şirket bununla uğraşmak istemiyor, bunun yerine sıkı güvenlik önemleri almayı tercih ediyorlar.

    Sasaengliğin dozajı nedir? Kimlere Sasaeng denir?

    İnternette sasaengler üzerine araştırma yaptığınız zaman korkunç hikayeler ve röportajlarla karşılaşıyorsunuz. Neden böyle bir yola girdikleri sorulduğu zaman ise sevdikleri oyuncuları ya da idolleri daha yakından tanımak istediklerini, onların hayatlarının bir parçası olmak istediklerini, bir süre sonra ise bu rutinin alışkanlık haline geldiğini ve bağımlılık yaptığını duyuyorsunuz. Sasaengliği bırakmak için profesyonel yardım alan insanlar bile var. Üstelik sasaenglik yapan sadece Kore vatandaşları değil. Okul ya da çalışmak için Kore'ye giden saplantılı hayranlar da bu kalıba giriyor. Yaptığım araştırmalarda üzülerek eski bir Türk sasaengin röpotajına bile denk gelmiştim.

    Sasaengler, maalesef ulaşılması zor olmayan sosyal medya platformlarından yararlanıyorlar. Öncelikle maddi durumları iyi olan kişiler, şirket çalışanlarından ya da türlü pozisyondaki insanlardan idoller ve oyuncular hakkında bilgi satın alıyorlar. Bunun devamında sahip oldukları bilgileri para ya da başka bilgiler karşılığında takas ediyorlar. Eğer paranız varsa, sasaeng olmak zor bir şey değil. Peki ne gibi bilgileri elde ediyorlar?

    Kai-EXO

    Araştırma sürecinde sadece sasaenglerin kim olduklarını, neden öyle olduklarını incelerken bile istemeden idollerin, ünlülerin özel bilgilerine denk geldim. Topluma mal olmuş insanların çok çok özel bilgilerinin bu kadar kolay bir şekilde internette gezmesi gerçekten korkutucu bir durum. İdollerin, oyuncuların ev adresleri, özel hayat detayları, ilişki listeleri, seyahat bilgileri, cep telefon numaraları, +18 içerikleri gibi bir çok bilgi bu kişiler tarafından insanlara sunuluyor.

    Sasaeng hikayeleri en çok BTS grubu başlığı altında çıkıyor. Bu haberlerden okuduğum en korkunç içerik ise, konser için havayollarını kullanan grup üyelerinden birisi tuvalete girdikten sonra arkasından giren hayranının tuvalete girip klozeti yalayarak verdiği pozu ve bunu sosyal medyada yayınlaması. İş bu hal olunca, plak şirketleri özellikle Big Hit, bu konuda ciddi önlemler almaya başladı ve en azından grup üyelerini özel uçakla seyahat ettirmeyi tercih etti.

    Buna rağmen plak şirketleri de aslında o kadar masum değil. Kore sektöründe reklam ve medya işleri "Reklamın iyisi, kötüsü olmaz" düşüncesi ile ilerliyor. Her idolün, her ünlünün bir fanatik hayranı oluyor ve zaman zaman plak şirketleri, bu hayranlar temsil ettikleri ünlülerin içeriklerini üretsin ve konuşulma oranını arttırsın diye onlara göz yumabiliyor. Youtube'da dünya çapında bütün konserlerine giden, bu konserlerden yakın plan çekimlerde bulunan hayranların kanallarına denk gelebiliyorsunuz. Grup üyesi, fanatik hayranından haberdar olup, ondan rahatsız olsa bile şirket için sıkıntı olmayan bu durumda değişen bir şey olmuyor. Belki sasaenglerin biraz da bu kadar aktif olmasının sebebi bu şekilde beslenmeleri olabilir.

    Peki Sasaengin dozajı nedir? Bir ünlünün günlük planlaması eğer fanatik hayranları tarafından biliniyorsa, kendi sasaeng ekibi içerisinde bu bilgiler paylaşılıyor. Hangi kuaföre gideceği, nerede yemek yiyeceği, nerede alışveriş yapacağı vs. Bu bilgilendirmeler sonucu sasaengler hayran oldukları kişiyi belirlenen lokasyonda beklemeye başlıyorlar. Karşılaştıkları zaman da her türlü taşkınlığı gerçekleştiriyorlar. Bu zamana kadar en iyi sasaeng tepkilerinden birisini BTS'in üyesi V, havaalanında kendisinin videosunu çekmeye çalışan hayranına vermişti. Hayranı nasıl onu zorla kameraya almaya çalışıyorsa, o da telefonunu çıkarıp kendisine bu zorbalığı yapan hayranını kameraya çekmişti. Gel gelelim sasaenglik zihniyetindeki bir bireyin bunu flört ya da iltifat olarak algılamayacağından şüpheliyim.

    Eğer Kore kültüründeki sasaengliği dünya geneline yayacak olursak, bundan 15 sene önce Brad Pitt'in otel odasına geçtiğinde, yatağında çıplak bir şekilde kendisini bekleyen hayran örneğini verebiliriz. En büyük fark ise, eskiden internet bu kadar yaygın olmadığı için bu tarz hikayelere çok denk gelmiyorduk. Şimdi ise teknolojiden beslenen bu insanlar, önlenilemez bir problem haline gelmeye başladı.

    İdollerin bu konudaki serzenişlerinden örnek olan bir videoyu aşağı kısma bırakıyorum.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.