Kölelik Asla Moda Olmaz: Giyim Sektöründe Çocuk İşçiliği

Kölelik Asla Moda Olmaz: Giyim Sektöründe Çocuk İşçiliği
  • 12
    0
    0
    5
  • Oysa sanılanın aksine günümüzde bile, tüm dünyada erkekler, kadınlar ve hatta çocuklar modern köleliğin kurbanı olmaya devam ediyor. Kamu piyasalarında alınıp satılıyorlar, iradeleri dışında evlenmeye ve “evlilik” kisvesi altında işgücü sağlamaya zorlanıyorlar, amaç dışı fabrikalarda çok düşük ücretler karşılığında ve şiddet görme tehlikesi altında çalışıyorlar. Bu noktada unutmamamız gereken ise kuvvet, baskı veya tehditler yoluyla çıkarılan bu emek; yediğimiz yiyecekleri, giydiğimiz giysileri ve sahip olduğumuz cep telefonlarını üreten emektir.

    Çocuk İşçiliği ve Moda 

    Fabrikaların ucuz ve hızlı moda üretmek için “dibe doğru bir yarış” içinde olduğu küreselleşmiş dünyada çocuklar, genellikle tedarik zinciri içinde yer alıyor ve ne yazık ki ucuz, itaatkar ve kolay sömürülen iş gücünü oluşturuyor.

    Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından yayınlanan son rakamlara göre, transatlantik köle ticaretinin kurban sayısının üç katından fazla -modern kölelik biçiminde yaşayan tahmini 40,3 milyon insan var. Çocuklarsa bu toplamın% 25'ini oluşturuyor ve dünyadaki tüm kölelerin 10 milyonunu oluşturuyor.

    Uluslararası Çalışma Örgütü(ILO)'ne  göre, dünya genelinde yaklaşık 260 milyon çocuk çalışıyor. ILO, bunlardan 170 milyonun BM tarafından “çocuğun çok genç olduğu iş - gerekli asgari yaşın altında yapılan iş ya da zararlı doğası veya koşulları nedeniyle yapılan iş” olarak tanımlanan çocuk işçiliğiyle meşgul olduğunu ve 6 milyon çocuğun zorla çalıştırıldığını tahmin ediyor. 

    Global Kölelik Endeksi'ne göre, moda endüstrisi dünyadaki modern köleliğin en büyük destekçilerinden biri. Giyim, sömürü emekle üretilme riski taşıyan en yüksek ikinci sektör. Çocuklar, Benin'de pamuk tohumu üretiminden, Özbekistan'da hasata, Hindistan'da iplik eğirmeden, Bangladeş'teki fabrikalarda kıyafetleri bir araya getirmenin farklı aşamalarına kadar moda endüstrisindeki tedarik zincirinin tüm aşamalarında çalışıyorlar. Güney Hindistan’daki pamuk fabrikalarında ise kız çocukları, menstruasyon döneminde kadınların daha az üretken olduğu düşünüldüğü için, kölelik koşullarında çalışmayı kabul etmeye zorlanıyor. Hatta bu fabrikalarda yöneticiler menstrüasyonlarını durdurmak için çocukların yiyeceklerine hormon koyuyor.

    Josephine Molds'un The Guardian'da yazdığı gibi: “Moda tedarik zincirinde çocuk işçiliğiyle mücadeledeki en büyük zorluklardan biri, her giysi için karmaşık tedarik zinciridir. Markalar tedarikçiler için katı kurallara sahip olsa bile, iş genellikle alıcının bilmediği diğer fabrikalara taşeronluk yapar.Stop Child Labor'un küresel kampanya koordinatörü Sofie Ovaa, Molds'a ürünlerini Avrupa ve ABD'de satan şirketlerin, tekstil ürünlerinin nereden kaynaklandığı hakkında hiçbir fikri olmadığını söyledi. 

    Şirketler,  savunmasız olmaları nedeniyle yetişkin işçilerdense çocuk işçiliğini tercih ediyor. Çokuluslu Şirketlerin Araştırılması Merkezi'ne göre; pamuk üretiminde ve hazır giyim fabrikalarında yetişkin işçilere düşük ücret verilmesi ile çocuk işçiliği arasında doğrudan bir bağlantı var. Araştırma Merkezinin hazırladığı rapor aynı zamanda “Çocuk işçiliği yasaklanırsa, yetişkin işçilerin daha iyi ücretlerle pazarlık yapmalarına ve emek koşullarını iyileştirmelerine imkan tanınacak.” diyor. Bir işverenin bakış açısına göre, çocuklar itaatkar işçiler olarak görülüyor ve bu da onları yönetmeyi kolaylaştırıyor. Düşük vasıflı ve sessiz olmaları onları kolay hedef haline getiriyor.

    Bu noktada bizler bilinçli yetişkinler olarak emeği sömürülen tüm çocukların sesi olup bu düzene dur deme mecburiyetindeyiz. Görünüşte sonu yokmuş gibi görünse de tüketiciler olarak sistemdeki kendi rolümüzün sorumluluğunu üstlenebilir ve değişime katkıda bulunabilriz. Örneğin müşteriler olarak, çocuk işçi kullandığı bilinen şirketlerden ya da hızlı moda yarışında lider olan markalardan ürün almayı reddedersek, başka üretim araçları bulmak durumunda kalırlar. Aksi halde durdurulamayan yaygın tüketimimiz köleliği sürdürmeye devam edecek. Tüketim hastalığının yanı sıra hükümetler ve markalar tarafından tedarik zincirlerindeki düzenlemeleri ve denetlemeleri sıkılaştırmaya yönelik ortak bir girişim oluncaya kadar, emek sömürüsü ve milyonlarca çalınan çocukluk devam edecek

    kaynak: 1 2 3


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.