Futbolda ev sahibi avantajı diye bir olgunun varlığı göz ardı edilemez, tabii son dönemde malum sebepten seyircisiz oynanan maçlar bu avantajı büyük ölçüde azalttı ancak bunu bir kenara bırakırsak kendi sahasında oynayan takımlar genelde taraftar desteği, zemine alışıklık gibi etkenlerle üstünlük kurmaya çalışır sonuç her zaman sahada oynanan oyunda bitse bile futbolcular iç sahada oynanan maçlarda daha motive oynar. Bu avantajın en çok göze çarptığı hatta belki de absürt bir şekilde belli olduğu bir ligden bahsetmek istiyorum; Nijerya Ligi. Yirmi takımlı Nijerya ligi de, yirmi beşinci maçlar sonrasında Mart ayının ortasında araya girmişti. Aradan önceki puan durumuna bir göz atalım:
İç sahada ve dış sahada tüm takımlar yaklaşık olarak 12şer, 13er maç oynamış durumda buna rağmen dış sahada üç galibiyetten fazla alan takım bulunmamakta hatta bazı takımların dış sahada hiç galibiyeti yok. Aksine en kötü iç saha performansında bile 13 maçta 20 puan toplayabilmiş son sıradaki Adamawa Utd. Çoğu takımın iç sahada mağlubiyeti bile yok. Liderimiz Plateau Utd ev sahibiyken 29 gol atmış olmasına karşın sadece 6 gol görmüş kalesinde. Üstelik bu seneye de özel değil bu performanslar, Nijerya liginde yıllardır süregelen bir düzen bu. Peki bu düzen neden böyle? Deplasman takımlarını, şiddet dolu kalabalıklar, şüpheli hakemlik ve seyahatleriyle ilgili tehlikeli sorunlar beklemektedir. Çoğu zaman uzun yolculuklarını hemen maçtan önce bitiren deplasman takımları -maç oynansın ve gidelim mottosunda, rakip şehirde fazla vakit geçirmekten korkarak oynanan karşılaşmada- zaten ideal maç hazırlıklarını tamamlayamamış oluyorlar. Hatta ve hatta zaman zaman yolculuklarını tamamlayamıyorlar bu sebeple her sene en az iki maç mutlaka erteleniyor. Hakemler de bu gariplikten nasibini alanlardan, nereye gitse orada tehditle, silah zoruyla karşılaşan Nijeryalı hakemlerimiz de eli kolu bağlı ev sahibinin maçı kazanmasını beklemekte. Zaman zaman ev sahibi takım kazansın diye 100-110 dakikayı gördüğü oluyor müsabakaların.
Bu ligde federasyon veya koruyucu bir mecra yok mu dediğinizi duyar gibiyim? Futbol federasyonunun yanı sıra bu tip olaylar için ve şampiyonaya düzen getirmek kurulan Lig Yönetim Şirketi adlı bir kurum mevcut ancak hakemlerin veya silahlı tehditlerden, saldırılardan zarar gören oyuncuların özel bir şikayeti, başvurusu olmadığı sürece müdahale edilmiyor. Şikayet durumlarında ise zaman zaman sorumlu takıma üç maç, beş maç saha kapatma cezaları gelebiliyor. Büyük bir pazar haline gelen global futbol, Nijerya liginin ne kadar umrundadır bilinmez ama bu şartlarda spor yapmanın ne kadar imkansız olduğu görülüyor. Umarım bu ligdeki wonderkid kardeşlerimiz kendilerini göstermenin, bir şekilde daha iyi olanaklara sahip yerlerde futbol oynamanın keyfine erişebilirler.
Yorum Bırakın