Kreuzberg City Nam-I Diğer Küçük İstanbul

Kreuzberg City Nam-I Diğer Küçük İstanbul
  • 6
    0
    2
    1
  • Berlin'deki "Mini İstanbul" Kreuzberg, Türk nüfus yoğunluğunun yanı sıra gün geçtikçe Berlin'de popüler bir semt haline gelmesiyle dikkat çekiyor, sanat etkinlikleri, barları, pubları ve dönerleriyle son yıllarda alternatif eğlence ve turist noktası haline gelen Kreuzberg'den bahsedelim.                                        

    Öncelikle, semte ulaşım U-Bahn denilen Berlin şehir içi metro hattıyla şehrin neresinde olursanız olun rahat bir şekilde sağlanmaktadır, U-Bahn metro hattı karmaşık ve çok hatlı yapısıyla bizim metrolarımıza göre farklılık göstermektedir.

                                                                          

     

    Meşhur "Kreuzberg Merkezi" yazan alana ulaşmak için Kottbusser Tor durağında inmeniz gerekmektedir. Peki buraya ayak bastığınızda sizi neler bekliyor?

                                                                                       

    (01.03.2019-Berlin)

    Kreuzberg'de rap, hiphop, break dance kültürü oldukça yerleşiktir keza Almanya'da bu sanatları icra eden onlarca belki yüzlerce gerek herkesin tanıdığı gerek tanınmak için çaba gösteren Türk insanı da bulunmaktadır. Bu kültürün etkisi ile sokaklarda, metro altlarında oldukça yaratıcı graffitiler ile karşılaşabilirsiniz, hatta gördüğünüz bu sokak sanatlarının her birinin fotoğrafını çekmek isteyeceksiniz.

                                  

    (02.03.2019-Berlin)

    Kendinizi Türkiye'de hissedeceğiniz market isimleri, mekan isimleri ve çarşı isimleri mevut. Zaten bu semtte çok yüksek bir oranda tüm tabelalar iki dilde yani Almanca ve Türkçe yazılmakta olsa da bazı asi vatandaşlarımızın sadece Türkçe tabelalar hazırladığı da görülmektedir. Ek olarak bu semtte herhangi bir dükkana girip Türkçe olarak sipariş verip, derdinizi anlatıp, sohbet etmeniz de son derece mümkün.

                       

    (01.03.2019-Berlin)

    Bahsimiz Kreuzberg ise döneriyle ilgili konuşmadan geçmek büyük haksızlık olacaktır. Almanların çoğunun iddiasıdır "Dünyanın en iyi döneri Berlin'de." derler. Düşündüğünüzde içinizden belki de saçmalamayın dediniz ancak en iyi olmasa bile gerçekten çok kaliteli ve farklı bir döner kültürleri var. Gemuse Kebab denen çeşit en meşhur çeşitlerinden. Kabaca, sebze kavurmalı tavuk dönerin üstüne peynir rendesi eklenir ve limon sıkılır, ayranıyla beraber ortalama 3 Euro gibi bir fiyat çıkmaktadır. Bu döner büfesinin önünde ne zaman giderseniz gidin yemeğinizi alabilmek içi yarım saat civarında sıra beklemeniz gerekmektedir ancak değeceğinden emin olabilirsiniz.

                                     

    (01.03.2019-Berlin)

    Kreuzberg aslında tarihi olarak da çoğunlukla göçmenlerin yaşadığı bir semt olmuştur. İkinci Dünya Savaşı öncesi Yahudiler'in bulunduğu semtte İkinci Dünya Savaşı sırasında yapılan soykırımların ardından hem şehir hem semt kabuk değiştirmeye başlamışken Almanya'nın ikiye bölünmesi ve Berlin'in ortasına duvar dikilmesiyle tekrar bir karmaşa içerisine girmiştir. Bu duvarın en batısında kalan Kreuzberg semti yavaş yavaş gettoya dönüşür. Ardından göçlerin başladığı dönemde özellikle Türkler tarafından yerleşim yeri olarak seçilmesinin sebebi ise ekonomik şartlardı. Zaman içerisinde rejim sıkıntıları, bölünmüşlük gibi sorunlarla ve baskıyla boğuşan Berlin şehriyle beraber Kreuzberg semti duvarın yıkılmasıyla bir manada bu sıkıntıların dışavurumunu yaşamaya başladı ve eğlencenin, sanatın, özgürlüğün doruklarında yaşandı bir yere dönüştü.

                                     

    (02.03.2019-Berlin)

     

     


    Yorumlar (2)
    • Süper yazı hocam

      • gezip görmek istediğim yerlerden biri. kılavuz bir yazı olmuş. tebrik ederim

        Yorum Bırakın

        Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.