İçimizi Parçalayan Çağan Irmak Filmlerinden 8 Etkileyici Şarkı

İçimizi Parçalayan Çağan Irmak Filmlerinden 8 Etkileyici Şarkı
  • 8
    0
    0
    2
  • Hemen hemen her yıl Kasım ayımızı gözyaşlarına boğularak geçiriyoruz. Kasım'da aşk başka olduğu içi değil üstelik. Çağan Irmak genelde gişeye Kasım ayında girdiği için- en azından benim izlediğim eserleri öyle denk geldi-. Çağan Irmak 4 Nisan 1970 doğumlu. İnanılmaz bir yönetmen ve senarist kendisi. Yaptığı bir sürü dizi, film ve kısa film var. Efsane dram yapımlarının sarsılmaz temsilcisi de diyebiliriz kendisine.

    Kendisi 90'lı yılların sonundan beri çok güzel işlere imza atsa da biz kendisini 2002 yapımı olan Asmalı Konak'la tanımaya başladık. Sonra Çemberimde Gül Oya ve tabi ki Babam Ve Oğlum... Fikret Kuşkan'ın "Ona bir oda ver baba" tiradı ve yere yığılışı hala dün gibi aklımda.  

    Babam Ve Oğlum gerçekten yeri bambaşka olan bir iş ancak Çağan Irmak buradan sonra da hız kesmiyor. Ulak, Issız Adam, Prensesin Uykusu, Dedemin İnsanları, Unutursam Fısılda, Nadide Hayat, Bizi Hatırla ve daha pek çok inanılmaz işin hem senaryo hem de çekim aşamasında muazzam bir ürün koyuyor ortaya. 

    Bu arada KanalD için de Gülizar isimli bir dizi projesi yapıyor ancak maalesef bu iş hak ettiği noktaya ulaşamadan ekran hayatına veda ediyor. Yine de orada da çok başarılı bir cast ve leziz müzik seçimleri görebiliyoruz.

    Konuyu müziğe getirmişken, Çağan Irmak filmlerinin bu kadar unutulmaz olmasını sağlayan şeylerden biri de elbette ki müzik seçimleri. Issız Adam'daki pasaj sahnesi, Unutursam Fısılda'nın kapanış sahnesi veya Nadide Hayat'ın parti baskını müziksiz  resmen eksik kalırdı. Gelin Çağan Irmak'ın unutulmaz sahneleri ve bu sahnelere eşlik eden film müziklerine beraber bir göz atalım.

    Asmalı Konak- Jenerik:

    ">

    Asmalı Konak yayınlandığı dönemde bütün ülkeyi ekranlara kitleyen işlerin başında geliyordu. Seymen ve Bahar'ın destansı aşkı, ayrı dünyaların insanları çatışması o kadar tutkulu bir şekilde işlendi ki yıllar geçmesine rağmen hala çekimin yapıldığı yer bir turizm kaynağı. Dizide pek çok şahane müzik kullanıldı ancak bunların çoğu, dizi yeni yeni sosyal mecralarda paylaşıldığı için henüz bulunabilir değil. Ancak listeye  Asmalı Konak koymasam eksik kalacağı için sizi, dizinin ruh haline anında adapte eden jenerik müziğiyle baş başa bırakıyorum.

    Unutursam Fısılda- Gel Ya Da Git:

    ">

    Büyük bir aşkın yok oluşunu temsil eden bu şarkı, bu filmdeki bütün şarkılar gibi filme hayat veren şarkılardan biriydi. Unutursam Fısılda zaten konusu itibariyle müzikle iç içe bir filmdi ama özellikle bu şarkı, sahnenin de etkisiyle bana çok dokunanlardan biriydi.

    Issız Adam- Anlamazdın:

    ">

    Bu şarkı filmde kullanıldıktan sonra ana haberlere bile konu olmuş, Ayla Dikmen'in yıllar evvel vefat ettiği ve inanılmaz bir yetenek olduğu fark edilmişti... Issız Adam filminin bütünü büyük bir sükse yaptı, yıllarca repliklerini her yerde görmeye devam ettik. Bu ayrılık sahnesi hala 'duygusal ayrılıklar' temalı işlerin gözbebeğidir mesela.  Ayla Dikmen'in kendi döneminde bu beğeniyi yaşayamaması çok üzücü olsa da, artık hayatımızın unutulmaz bir parçası olması çok sevindirici bir gerçek.

    Babam Ve Oğlum- Biz Bir Aileyiz:

    ">

    Evanthia Reboutsika Yunan bir besteci. Onun elinden çıkan bu enstrümantal şarkı beni mahvetmişti. Yanlış hatırlamıyorsam filmin bütün fon müzikleri de kendisine ait. Fikret Kuşkan'ı ve Çetin Tekindor'u ayakta alkışlamıştım aklım yettiğinde. Çocukken izlediğimde sadece ağlamıştım. Büyüdüğümdeyse sahneden çok söylenenler mahvetmişti beni. "Ona bir oda ver baba,bir evi olsun. Ama zaman zaman da çıkıp gidebileceği bir ev..."

    Dedemin İnsanları-Gülbahar:

    ">

    Çağan Irmak'ın rahmetli dedesi Mehmet Yavaş ve savaşlarda, göçlerde,kalp kırıklıklarında anıları yarım kalan  herkese adıyorum bu şarkıyı. Şarkı zannediyorum filmde birebir kullanılmıyor ama adı geçiyor ve hikayesi anlatılıyor. Hikayesi de şöyle:

    ">

    Unutursam Fısılda- Sevdim:

    ">

    Hayatın bir yerinde bir beste saklandığına inanan, hayatın henüz tamamlanmamış bir şarkı olduğunu düşünen biriyim ben. Çağan Irmak için geçerli sanırım bu. Şarkının yazılış hikayesi iki aşık müzisyenin büyülenerek aldığı evde bulunan mektupta "bu evin bir yerinde bir beste saklı" diye başlıyor. İki aşık ayrı düştükten sonra da geride kalan Ayperi mektubu buluyor, hayatının tek şarkısını büyük aşkı Tarık için yazıyor. "Sevdim."

     Nadide Hayat- O Günler:

    ">

    Çağan Irmak'ın kendi sesinden dinlediğimiz bu şahane aşk şarkısı filmde hayatında ilk defa kendi hayatını eline alan bir kadının aşık oluşunu temsil ediyor. Nadide eşinin ölümünden sonra karar veriyor ve diyor ki: " Bu hayat benim ama yarısını başkaları için yaşadım. Geriye ne kadar ömrüm kaldı bilmiyorum. Belki 40 yıl, belki 1 gün. Geriye kalan hayat benim ve artık ben nasıl istiyorsam öyle geçecek."

    Gülizar-Ben Gene Sana Vurgunum:

    ">

    Nükhet Duru'nun efsane şarkısını Farah Zeynep Abdullah'tan dinleyeceğim 40 yıl düşünsem aklıma gelmezdi herhalde. Bu dizinin hak ettiği yere gelememesine aşırı üzülmüştüm. Kavuşamayan aşıkların hikayesi yarım kalsa da, geriye bu şarkı ve Farah Zeynep Abdullah'ın su gibi sesi kaldı.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.