1) Kadıköy : Kadıköy'deki ilk insan yerleşimleri MÖ 1000'li yıllara dayanmaktadır. İlk yerleşimler Fikirtepe civarında ve daha sonra Moda Burnu ile Yoğurtçu arasında olur. Kadıköy'ün bilinen en eski ismi Khalkedon'dur.Trakya'dan gelip Ligos'a (Sarayburnu) yerleşen Megaralılar , Bakır Ülkesi anlamına gelen Khalkedon'da yaşayanları körlükle ilişkilendirir. Çünkü kendi yaşadıkları güzel yer varken karşıda (Kadıköy) yaşayanlar kör olmalıdır. Bu yüzden oraya "Körler Memleketi" derler. Kadıköy 1352-1353 yılları arasında Türk denetimine girer. İstanbul'un fethi sonrası Fatih Sultan Mehmet, Khalkedon'u ilk İstanbul kadısı Celalzade Hızır Bey'e verir. Buna ithafen bölgenin adı Kadıköyü olur. Bu daha sonra Kadıköy'e dönüşür.
2) Beykoz : Eski bir Trak yurdu olan Beykoz'un eski ismi Amikos'dur. Trakların kralı Amikos'a izafeten bu isim verilmiştir. Türk hakimiyetinden sonraki Beykoz ismi ise Bey ve Kos kelimelerinden gelmektedir. Türkçe bey ve Farsça köy anlamına gelen kos kelimelerinin birleşmesinden oluştuğu söylenir. Buna kanıt olarak da Kocaeli beylerbeylerinin Beykoz'da oturması gösterilir. Bu yüzden Beykoz( Beyköyü) denmiştir.
3) Sarıyer: Sarıyer'in eski ismi Simas'tır. Sarıyer ismi ile ilgili iki düşünce vardır: Birincisi İstanbul'un Fethi sırasında şehit olan Sarı Er isimli yeniçeriden geldiği; ikincisiyse Sarıyer'de maden çıkarılan yerlerdeki sarı renkli yarlardan (Sarıyar) geldiğidir.
4) Beyoğlu: Beyoğlu'nun eski ismi Pera'dır. Beyoğlu İstanbul'un karşısında bulunduğu için karşı anlamına gelen Pera ile adlandırılmıştır. Beyoğlu adı Fatih Sultan Mehmet zamanında İslamiyeti kabul eden Pontus prensi ( kimi görüşlere göre Venedik elçisinin oğlu) Aleksios Komnenos'a dayanır. Türkler burada oturan kişiyi Bey Oğlu olarak adlandırır. İlçenin isminin buradan geldiği düşünülmektedir.
5) Üsküdar: Üsküdar'ın eski ismi Scutari'dir. Kalkan Şehir anlamına gelen Scutari Türk egemenliğinden sonra Üsküdar'a dönüşmüştür.
6) Eyüp: Türkler tarafından kurulan şehirde ilk yerleşimler sahabelerden Ebu Eyyub'el Ensari'ye ait mezarın bulunmasıyla başlar. Bu mezar üzerine Fatih tarafından bir cami yaptırılmıştır. İlçenin ismi Eyüpsultan olarak bilinen Eyyub'el Ensari'ye dayanmaktadır.
7) Beşiktaş: Beşiktaş isminin kökeni ile ilgili şu düşünce vardır : İlçenin ismi,Barbaros Hayrettin Paşa'nın gemileri kıyıya bağlamak için diktirdiği beş taşdan gelmektedir. Kimilerine göre ise beşik taşından gelmektedir. Beş taş veya beşik taşı , Beşiktaş ismine dönüşmüştür.
8) Şişli : İlçenin ismi Şişçiler diye adlandırılan bir ailenin burada yaptırdıkları bir konağa dayanır. Şişliler ismi daha sonra Şişli'ye dönüşmüştür.
9) Bakırköy: Eski bir Rum köyü olan Bakırköy'ün eski ismi Makri Hori'dir. İlçenin ismi Cumhuriyet döneminde Atatürk'ün isteğiyle Bakırköy olarak değiştirilmiştir.
10) Küçükçekmece : Eski ismi Rhagion olan ilçenin adı, Osmanlı dönemi kaynaklarında Çekme-i Küçük , Çekme-i Sagîr olarak geçer. Adını bölgede bulunan Küçükçekmece gölünden alan ilçenin ismi ile ilgili olarak şöyle bir düşünce vardır: Küçükçekmece gölü ile Marmara Denizi'nin birleştiği yerde, geçişler eskiden kayıklar ile yapılırmış. Bu sisteme "Çekmece" adı verilmiş.
11) Büyükçekmece : Adını Büyükçekmece gölünden alan ilçenin isim tarihi Küçükçekmece ile aynıdır.
Yorum Bırakın