Harry Potter Büyüleri Ve Kökenleri

Harry Potter Büyüleri Ve Kökenleri
  • 9
    0
    0
    1
  • Petrificus Totalus

    Kişiyi dondurarak hareketsiz bırakan büyüdür. Hermione Felsefe Taşı filminde Neville üzerinde uygulamıştır. İlk olarak Petros kelimesinden gelen 'Petra' kelimesini ele alıyoruz. Yunanca'da 'taş' anlamına geliyor. 'Ficus' kelimesi 'yapmak' anlamına gelen Yunanca bir sonektir. 'Totalus' kelimesi ise 'totalis' kelimesinden geliyor. Anlamı ise 'toplam/bütün'. Kısaca Petrificus Totalus kelime grubu 'Tamamen Taşa Çevir.' şeklinde çevrilebilir.

    Expelliarmus

    Film serisinde birçok kez kullanılan bu büyü, iki kısımdan oluşuyor. 'Expel' uzaklaştırmak 'Armus' kelimesi ise zamanla değişime uğrayarak silah anlamını almış. Kabaca çevirirsek 'Silahı at.' gibi bir anlama çıkıyor.

    Lumos / Nox
    Biri aydınlatma biri de karartma anlamına gelen bu iki kelime, 19. yüzyıl Latin kelimelerinden olan 'lumen'den geliyor. Yani Işık. 'Nox' ise Latince'de gece anlamına geliyor. Fakat Yunan Mitolojisine de uzanan bir kökü var. Nox'la bağdaştırılan Nyx gece tanrıçasından ismini alıyor. 

    Accio
    Çağırmak anlamına geliyor.

    Sectumsempra
    Favori büyüm olan sectumsempra, filmde Snape’in yarattığı bir büyü. İlk kez Melez Prens filminde karşımıza çıkan büyü 2 kısımdan oluşuyor. Latince olan 'Sectum' kelimesini kesilmiş şeklinde çevirebiliriz. 'Sempra' kelimesi ise 'her zaman sadık.' şeklinde çevrilebilir.

    Obliviate
    Ortaçağ Latincesi'nden gelen bu kelime 'obliviscor' yani unuturum/unutuyorum şeklinde dilimize çevrilebilir. Unutmayı sağlayan bu büyüyü Hermione son kitapta ailesi üzerinde kullanmıştı.

    Riddikulus 
    İngilizce kelime olan ridiculous kelimesine benzese de Latince kelime olan 'ridiculum' kelimesinden geliyor. Anlamı ise gülünç.

    Crucio
    Yine çok sevdiğim büyülerden olan crucio, Latince işkence etmek anlamında olan 'The Cruciatus' kelimesinden geliyor.

    Avada Kedavra
    J.K. Rowlinge göre bu kelime Aramiceden geliyor. 'abracadabra'dan gelen kelime 'o şeyi yok et.' şeklinde çevrilebilir.

    Expecto Patronum
    Latince olan 'patronus' kelime anlamı olarak koruyucu (a protector) olarak çevrilebilir. 'Expecto' kelimesi bekliyorum şeklinde çevrilebilir. Birleşince 'Bir koruyucu bekliyorum.' anlamına gelen bu büyüyü Azkaban Tutsağı filminde bolca görmüştük.

    Kaynak

    1 2

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.