Alternatif Bir Akım: Üçüncü Yeniler (Bölüm 1)

Alternatif Bir Akım: Üçüncü Yeniler (Bölüm 1)
  • 12
    0
    1
    2
  •  

    Üçüncü Yeniler adlandırması şaşırtıcı bir şekilde ortaya çıktı. Bazı rivayetler adlandırmayı bir Spotify listesinin adı üzerinden ele alırken, bazı rivayetler ise yine bazı müzik yazarlarının verdiği bir adlandırma olarak görüyor. Dolayısıyla adlandırmanın neleri ifade ettiği anlamak biraz daha rasyonel olsa gerek.


    Spotify Üçüncü Yeniler Playlisti

     


    Peki "Üçüncü Yeniler" sanatçıları ve grupları kimler?
    1. Yüzyüzeyken Konuşuruz
     
     

    Fotoğraf: Sony Music


    Yüzyüzeyken Konuşuruz 2011 yılı Mayıs ayında kuruldu.  Başta sadece genç bir şarkı yazarının video kamerayla kaydedip yayınladığı şarkılarından oluşan bir projeydi. Sonrasında insanların yayınlanmış olan şarkılara yoğun ilgi göstermesi ve projenin internette oldukça yüksek ses getirmesinin ardından,​ Kaan Boşnak, grubun elektrik gitaristi Engin Sevik ile bir araya geldi. Üç yıllık sahne süreci boyunca, bu ikiliye çeşitli müzisyenler eşlik etti.Metropolün içinde sıkışmış, kayıp bir jenerasyon olma tehlikesinin eşiğinde büyümüş iki genç insanın anlattığı hikayeleri seslendiren şehirli bir lirik müzik grubu olarak 2013 Eylül’ünde Fono Müzik’ten yayınladıkları Evdekilere Selam albümü ile yayınlanmış eski şarkıları yeniden düzenleyerek dinleyicilerine sundular. 2014 yılında yayınladıkları ikinci albümleri “Otoban Sıcağı” ile, yazdıkları yeni şarkıları, yenilikçi müzikal arayışlarla dinleyicilerine sundu ve sevdirdiler. Yüzyüzeyken Konuşuruz gitar ve vokalde Kaan Boşnak, elektrik gitarda Engin Sevik, bas gitarda Can Tunaboylu ve davulda Can Kalyoncu’dan oluşan kadrosuyla, başlangıçta “indie-folk” olarak adlandırdıkları müzik tarzlarını, yaptıkları deneylerle sürekli evrimleştirerek, elektronik unsurlara ve dans beatlerine de yer verdikleri, maceracı bir doğrultuda yoluna devam ediyor. 2017 yılında yayınlanan “Canavar ve Ne Fark Eder” single çalışmasının ardından Eylül ayında Sony Music Türkiye etiketiyle “Sandal” isimli teklileri yayınlandı.


    Spotify:

     

    2.Büyük Ev Ablukada

     

    Fotoğraf: Vikipedi

     

    Büyük Ev Ablukada, 2008 yılında İstanbul'da kurulan bir müzik grubudur. Afordisman Salihins ve Canavar Banavar ile başlayan grup daha sonra 'Full Faça' olarak nitelendirilen elektrikli haline gelmiştir. Büyük Ev Ablukada kendi şarkıları ve verdikleri konserlerle, internette paylaştıkları konser kayıtları ile kısa sürede tanınır hale gelmiştir. İlk olarak Ay Şuram Ağrıyo adlı bir konser kaydı ve Olmadı Kaçarız adında bir albüm paylaşan grubun üyeleri konserlerde kendi isimleri yerine takma isimler kullanmaktadır. Grup ismini Turgut Uyar'ın bir şiiri olan "Büyük Ev Ablukada" dan almıştır.


    Spotify:

     

     

    3.Deniz Tekin


     
    Fotoğraf: Vikipedi

    Türk müzisyen ve söz yazarı Hatice Deniz Tekin, 7 Haziran 1997 tarihinde İzmir’de dünyaya geldi. Anne ve babası kamu sektöründe diş doktorluğu yaptığı için çocukluğu farklı illerde geçti. İlk olarak ailesiyle Mardin'e gitti ve ilkokulu burada bitirdi. Ardından Gaziantep'te ortaokul ve lise eğitimini tamamladı. Müziğe olan ilgisi babasının da teşvikleriyle piyano ve yan flüt ile başladı. Ortaokul ve lise yıllarında çeşitli yerel gruplarda yer aldı. Gaziantep'te SoundCloud gibi müzik paylaşım platformlarında çalışmalarını paylaştı ve ilgi gördü.

     


    16 yaşında küçük kafelerde canlı müzik deneyimini gerçekleştirdi. Aynı zamanda çeşitli müzik platformlarında ‘Daphead’ kullanıcı adı ile kendi kayıtlarını paylaşıp bilinen şarkıların coverlarını yaptı ve ilgi gördü. 2017 yılında ise ilk stüdyo albümü "Kozakuluçka"yı yayımladı. Bu albümde Ahmet Kaya ve Yusuf Hayaloğlu gibi isimlerin seslendirdiği "Beni Vur" adlı şarkıyı yorumladı. Ayrıca "Bende Bir Problem Var şarkısına İstanbul'da bir klip çekti. 2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumunda 'Hayır' kampanyasına destek verdi.

     

    Spotify:

     


    4.Sena Şener
     Fotoğraf: Sena Şener Twitter


    Sena Şener, 19 Eylül 1998 yılında Gaziantep'te dünyaya gelmiştir. Aslen Kahramanmaraş’lıdır. Sena Şener, 8 yaşına kadar Gaziantep'te yaşadıktan sonra ailesi ile birlikte İzmir'e yerleşmiştir. Evin tek çocuğu olan Sena Şener'in babası müzik öğretmeni. Babasının tayininden sonra İstanbul'a taşınan Sena Şener, 9 yaşında gitar çalmaya, 10 yaşında şarkı söylemeye başlamış ve 11 yaşına geldiğinde ise ilk İngilizce şarkısını yazmıştır.


    15 yaşında keşfettiği müzik paylaşım sitesi olan Soundcloud'a sevdiği şarkıları yorumlayıp yüklemeye başladı. Yapmış olduğu Self Control coverı hem Türkiye hem de İngiltere'de ilgi gördü. Bu cover Mahmut Orhan tarafından yeniden düzenlendi ve olumlu dönüşlerin ardından Mahmut Orhan'la Feel adlı şarkılarını Ultra müzik etiketiyle yayımladılar; bu şarkı Yunanistan, Bulgaristan, Lübnan ve Romanya'da bir numarada yer almayı başardı. Sofar, Balcony Tv, B!P Akustik, Radyo Gusto gibi Youtube kanallarına katılarak kendi yazdığı birkaç şarkıyı paylaştı. Kendi şarkılarından Waiting On The Shore; Julius Abel birlikteliğiyle, Armada Müzik etiketiyle Viyana'da çekilen klibiyle yayımlandı.


    2016 yılında Mahmut Orhan ile yaptığı ‘Feel' düeti 365 milyonun üzerinde izlenerek rekor kırmıştır.

    Spotify:


     


    Kaynak: 1 2 3 4


    Yorumlar (1)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.