İskandinav Mitolojisi: Freya

İskandinav Mitolojisi: Freya
  • 13
    0
    1
    2
  • İzlediğim Vikings adlı dizide oldukça dikkatimi çeken iskandinav mitolojisi ögeleri ve bir kaç sahnesinde bahsedilen tanrıça Freya'dan bahsetmek isterim sizlere. Keyifli okumalar!

    İskandinav mitolojisinde tanrılar gibi tanrıçalar da önemlidir. Freya ise eski iskandinav mitolojisinde aşkın, güzelliğin, tutkunun ve savaşın tanrıçasıdır. Freyja olarak da kaynaklarda geçen Freya, sarışın, mavi gözlü,güzelliğiyle ve cinselliğiyle ön planda olan tanrıçadır. İki kedinin çektiği aracıyla ve doğal döngüleri simgeleyen, alabilmek için cücelerle birlikte gece geçirmesi gereken Brisingamen adlı kolyesiyle tasvir edilir. Freya, güneş ışığının tanrısı Aude ile birliktedir fakat Aude uzak diyarlara gitmiştir. Savaş tanrıçası olarak da bilenen Freya ve baş tanrı, savaş tanrısı olarak bilinen Odin'le anlaşma içerisine girerler ve savaş sırasında ölen savaşçıların ruhlarını  paylaşırlar. Odin, ölülerin ruhlarını Valhalla'ya alırken, Freya Asgard'da bulunan Sessrumnir Sarayı'na alır. Odin, ölülerin karşılığında Freya'ya bilgeliğinden sunar. Freya bu konuda öylesine hırslıdır ki  en iyisini yapabilmek için kedine hayran cesur savaşçıları Asgard'a götürebilmek için ölmelerini ister. Odin'i güzelliğiyle etkileyerek birlikte olan Freya ölen savaşçıların çoğunluğunun kendi krallığına gitmesini bu şekilde sağlamıştır.

     Tanrıça Freya'nın en önemli özelliği aşk ve doğurganlık tanrıçası olmasıdır. Kadınların cinselliğini ve duygusallığını kontrol eder ve cinsellikten haz almalarını sağlar. Kadınlar hamile kalabilmek için tanrıçadan yardım isterler. Freya arzunun başlangıcını sağlar böylelikle yeni bir hayat bahşedilir. Vikings'de özellikle doğum sahnelerinde Freya'nın adı oldukça fazla geçer.

    Freya'nın büyücü, sihir tanrıçası Seidr olarak da bilinir. Büyüsünü kullandığı an daha da güzelleştiği söylenir. Sihrinin bir diğer yönü de cinsiyeti değiştirebilmesidir. Özellikle erkeği simgeleyen şahin kılığına girebilmekte bu yüzden kıyafetinde şahin tüyü bulundurup zamanı geldiğinde bu yeteneğiyle uçabilmektedir. Freya perilerle de ilgilendiği gibi periler için tatlı nektar ve güzel kokulu çiçekler hediye edermiş. Kuzey Avrupa'da bu güzel çiçekler "Freya Kılı" olarak adlandırılır. 

    Kaynaklarda Freya ve Freyja'nın aynı kişi olduğu söylenir fakat bir tanrıça daha vardır. Odin'in karısı Frigg.. Frigg'le de aynı kökten oldukları yazar bazı kaynaklarda. Hristiyanlığın gelişiyle ikiye ayrıldıklarını söyleyenler de vardır. Bu üç ismin ortaklaştığı üç nokta vardır. Birincisi Odin'le olan birliktelikleri, ikincisi aşk tanrıçası olmaları, sonuncusu da güzelliklerinin karşısında insanların onlara bir günü hediye etmeleri ve o günün de frigg isminden gelen friday (cuma) günü olmasıdır.

    Kaynak

    1 2 3 4

     


    Yorumlar (1)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.