İskandinav Mitolojisi #2 : "ökse Otu"

İskandinav Mitolojisi #2 : "ökse Otu"
  • 13
    0
    2
    1
  • Odin ve Frigg'in oğlu Balder, tanrılar tarafından sevilen bir tanrı olmakla birlikte ışığın,iyliğin, saflığın tanrısıdır. Güneş şeklindeki kalkanıyla ve sarı saçlarıyla tasvir edilir. Balder'i herkes severken onu kıskanan bir tanrı vardır o da "Loki"

    Balder, bir gece rüyasında ölüler diyarı tanrıçası Niflheimde Hell ile birlikte olduğunu  görür ve diğer tanrılarla konuştuğunda bunun kötüye işaret olduğu söylerler. Herkes tarafından sevilen Balder'in ölebileceği korkusu kısa sürede yayılır ve Loki, iyilik tanrısının ölebileceğine sevinen tek tanrı olur. Bu korkunun üzerine diğer tüm tanrılar Balder'in korunmasını isterler. Annesi, tanrıça Frigg diyar diyar dolaşarak tüm canlılardan Balder'i korumalarının, onun başına bir şey gelmeyeceğinin sözünü alır, kutsal yemin ettirir. Tüm canlılar Balder'i sevdikleri için karşı gelmezler. Frigg, tüm canlılardan koruma sözünü aldıktan sonra Asgard'ı kutlama alanına çevirir ve eğlenceler düzenlenir. Asgar'da olanlar Balder'i canını yakabilecek cisimler atmaya başlarlar ama Balder'in asla canı yanmaz. Bunun üzerine diğer tanrılar Balder'un üzerine nişan alıp oklar, mızraklar atarlar ama canlılar sözünü tutup Balder'i korurlar.

     

    Loki, olanlara sinirlenir, ilgiyi kıskanır ve daha fazla nefret etmeye başlar Balder'den. Gerçekten tüm canlıların onu korumadığına inanır ve yaşlı kadın kılığına bürünüp Frigg'le konuşmaya gider ve sorar:

    "Sahiden tüm canlılara kutsal yemin ettirdin mi?"

    Frigg : "Ökse otundan yemin istemedim çünkü zararı olamayacak kadar küçüktü" der. Loki bu cevap karşısında çok sevinir ve plan yapmaya başlar. Ökse otunu bulup onu bir ok kadar sivri hale getirir. Bu sırada eğlenceler devam etmekte ve  diğer tanrılar nişan alıp Balder'i vurmakla meşgullerdir.  Loki, Balder'in kör kardeşi Hod'a ökse otu okunu verir ve Hod'un nişan alıp atmasına yardımcı olur. Balder herkesin içinde yığılır ve oracıkta ölür. Balder'i öldüren şey Frigg'in küçük diye umursamadığı ökse otudur. Balder'i gemiye bindirip sonsuz denize bırakılar Niflheimde ile birlikte olabilsinler diye.

                                                                                     

    Bu planı Loki'nin yaptığı anlaşılır ve mağaranın içerisinde elleri bağlı, kafasının üstünde zehrini damlatması için bir yılanla Ragnarok zamanına kadar hapsedilir. Bu cezalandırma yöntemi Vikings adlı dizinin karakterlerinden olan Floki'nin cezalandırılma sahnesinde de kullanılmıştır. Damlayan tabi yılanın zehri değil, mağaranın suyudur.

    Kaynak: 

    1234

     


    Yorumlar (2)
    • Çok güzel ve akıcı bir yazı olmuş, kaleminize sağlık :)

      • serinin ilk yazısı gibi çok başarılı bir yazı

        Yorum Bırakın

        Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.