Bir Albümle Lo-Fi Dinleyicilerini Kazanan Sanatçı: Salvia Palth

Bir Albümle Lo-Fi Dinleyicilerini Kazanan Sanatçı: Salvia Palth
  • 3
    0
    1
    0
  • Bir albüm ne kadar etkileyici olabilir? Sadece bir albüm bir insan için ne kadar ilişkilendirilebilir olabilir? Bir albümle ne kadar büyük bir kitleye ulaşabilirsniz? Ben sizin için bu soruları cevaplayamasam da salvia palth'in "Melanchole" albümünün sizi bunları sorgutlamaya yönlendirdiğini söyleyebilirim.

    salvia palth ismi tanıdık geliyor olabilir çünkü bu isim eski ABD'li şair ve yazar Sylvia Plath'den esinlenerek türetilmiş. Müzisyenin diskografisinde sadece bir albüm var. Bu albüm 13 şarkıdan oluşan "Melanchole" albümü. salvia palth'in 2013'te bu albümü çıkardığında tabii ki hemen dikkat çekemedi. Ancak yıllar geçtikçe albüm, özellikle lo-fi, shoegaze, dreampop ve genel olarak melankolik müzik dinleyicileri tarafından övgüler almaya başladı. Albüm öyle bir konuma geldi ki salvia palth'in şu an Spotify'da 800.000 civarında aylık dinleyicisi var. Peki 7 yıl sonra hala bu kadar kişiye erişen "Melanchole"u özel kılan şey ne?

    "Melanchole" size alışık olduğunuz bir müzik dinleme deneyimi vermiyor. Bu albümdeki şarkıların mix'leri normal duyduğumuz mix'lere göre biraz daha farklı. Buradaki deneyim biraz daha "toy", duyduğunuz her şey dijital ortamda mükemmelliğe yaklaştırılmaya çalışılmamış. Gitarların melankolik yumuşaklığını her şarkıda hissedebiliyoruz. Vokal olan şarkılarda vokaller neredeyse duyulamayacak kadar boğuk. Albümdeki çoğu beste önceden görmediğimiz duymadığımız şeyler değil ama salvia palth'in gitar ve öbür elektronik elementleri kullanma şekli bu albümü benzerlerinden ayırıyor. "Melanchole"un çoğu insana yakın gelmesinin sebebi sözler ve enstrümanlarda hissedilen hüzün. Özellikle farklı müzikal deneyimlere açık olan insanlar için bir cennet.

    Peki salvia palth bu 7 yıl boyunca müzik adına hiçbir şey yapmadı mı? Aslında yaptı. Sanatçı, Daniel Johann (gerçek ismi) ismi altında 1 EP, 1 albüm ve 2 single çıkardı. "The Earth Portrayed As God's Empty House" EP'sini Melanchole'la aynı yılda, "Winter" albümünü ise 2016'da piyasaya sürdü. "Winter" albümü salvia palth'le yaptığı çalışmalarla aynı tarzda olsa da asla "Melanchole"un ulaştığı başarıya ulaşamadı. Yine de bence çok çok iyi bir albüm. Belki de salvia palth ismi altında çıkarsa daha başarılı olacaktı, kim bilir? Sanatçı şu aralar günlerini Twitter'da bolca aktif olarak geçiriyor. Bakalım başka müzik duyacak mıyız ondan?

    Şahsen "Melanchole" benim dinlediğim en iyi albümlerden biri değil ama en ilgi çekicilerinden biri. Alıştığımız müzik normlarından uzak, heyecan verici bir deneyim. Sanatçıdan yakın zamanda yeni şarkılar duymak dileğiyle...

     

     

     

     

     


    Yorumlar (1)
    • çok güzel anlatmışsınız ellerinize sağlık

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.