Ölüler Senfonisinin Ölümsüz Dehası Franz Schubert

Ölüler Senfonisinin Ölümsüz Dehası Franz Schubert
  • 2
    0
    0
    0
  • Notlarının arasında karaladığı bir çok sahifelere rastlanmış, fakat bunların hepsinden bir kalemde vazgeçildiği görülmüştü. Hakikat şuydu: Schubert bu eseri bitirmemeye karar vermişti. Ona tatlı aşk günlerinin hatırasını, bu eseri veriyordu. Garip bir tecelli olarak "Bitmemiş Senfoni" dünyada biten senfonilerden daha büyük bir rağbet ve şöhret kazanmıştır. 

     

    Gene Schubert’in, o tıknaz, biraz utangaç Franz Schubert’in müziği bu. Dönem dönem depresyona girmiş, aşırı içki içmiş, kendini yıkıma sürüklemiş ve içine kapanmış Schubert. Ruh halindeki değişiklikler ve kasavet duygusu bu durumdan, müthiş baş ağrılarından, çok uzun yaşamayacağını bilmesinden kaynaklanıyormuş.

    Ona tek bir kuruş olsun kazandırmayan, yayımlandığını ya da herkesin beğenisini kazandığını bir türlü göremediği en iyi eserlerini, frengisi iyice ilerlediği zamanlar yazmış. Kasavet içinde de olsa, genellikle oyalanırken ya da özel müzik akşamlarında bir grup konuğu ve arkadaşı büyülerken, ruhunun derinliklerinden gelen o müzik, o yüce yaratıcılık, o vecd anları çıkmış ortaya. Ölümünden sonra meşhur olan 20 numaralı Piyano Sonatı’nı (D. 959) 19 Kasım 1828’de bu dünyadan göçüp gitmeden birkaç ay önce yazmış. Bu sonatı hastalığı ilerlemişken, Viyana’nın bir banliyösünde, havanın nispeten temiz olduğu ve civardaki kırlarda yüyüyüşlere çıkarak rahatladığı bir yerde ağabeğiyle birlikte yaşarken bestelemiş.

     

    "Bazı insanlar hayatımıza girer, Kalbimizde bir iz bırakır ve bir daha asla aynı kalamayız"

    Franz Schubert

     

    Geçmişten pişmanlık,
    Geleceğe umut,
    Yaşadığım andan asla tatmin olmamak.
    İşte bütün hayatım.

    Franz Schubert

     

    1797-1828 

    Saygıyla


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.