Tokyo Sokaklarından Klasik Güzellik Anlayışına Bir Başkaldırı: Harajuku Stili

Tokyo Sokaklarından Klasik Güzellik Anlayışına Bir Başkaldırı: Harajuku Stili
  • 5
    0
    0
    1
  •     Geçmişten günümüze bir çok farklı moda akımı varolmuş ve birbirini etkilemişti. Özellikle son yüz yılda moda dünyası içindeki değişimlerin süresi kısalmış, teknoloji ve sanayinin gelişimiyle modaya ulaşım kolaylaşarak kıyafetlerin fiyatları da uygunlaşmış oldu. Bu durumun iyi yönleri olsa da tüketici toplumun artmasıyla moda ve stiller de tektipleşmiş, dünyanın her bir köşesinden insanlar benzer görünüme ve tarza sahip olmuş oldu. Bir çoğumuz bu durumu görmezden gelip şikayet etmesek de tüketiciliğe ve tektipleşen güzellik algısına başkaldıran bir grup Uzak Doğu'nun bir kıyısında, Tokyo'nun Harajuku kentinde yeni bir moda akımını doğurdu. İşte bu moda akımının genel adına da Harajuku Stili diyoruz.

      Harajuku Stili kendi içinde de gruplara ayrılarak birden fazla şeye karşı duruyor olsa da genel bir bakışla açıklamamız gerekirse, bu moda akımını uyumsuzlukta uyum veya anlamsızlıkta anlam olarak da özetleyebiliriz. Tamamen kişinin kendine özgü tercih ettiği aksesuarlar, renklerle kombinleyerek yine kendine özgü bir uyumu yakaladığı ve toplumun dayatmalarıyla alışagelmiş kombinleri reddedebildiği özgür bir stildir Harajuku Stili.

    Harajuku Stili  Harajuku Sokak Stili

      İlk etkileri 1980'lerde başlayan Harajuku Sokak Stilli, popülerliğini 1990'ların ortalarında kazandı. Japonya'da gençler tarafından dikkatle takip edilip okunan aylık dergi FRUİTS'de ilk kez bir moda akımı olarak bahsedilmesinin ardından, özellikle gençler arasında hızla yayılmaya başlamıştı Harajuku Stili. Bir çok gencin kendini olduğu gibi ifade etmesine, anime karakterleri gibi giyinebilmesine, hatta isterse 5 yaşında bir çocuk gibi giyinip yargılanmadığı bir topluluk içinde yer edinebilmesini sağladı. 

    Harajuku

      İlk başlarda klasik, yöresel Japon kıyafetleri ile günümüz modasının harmanlanmış hali olarak başlayan bu akım, zamanla bir çok gruplara ayrılmış ve her bir grubun içinde bir anlam ve amaca sahip olmaya başlamasıyla devam etti. Harajuku Stili'nin en popüler beş akımını ise kısaca bu yazımızda derledik.

     

    Sweet Lolita (Am Loli)

    Seet Lolita Pembe  sweet lolita mavi

     Küçük bir kız çocuğu gibi görünmek başlıca hedefleri arasında yer alan Sweet Lolitaların stili, Viktorya dönemi modasından esinlenilmiştir. Viktoryan elbiselere benzer elbiseler tercih eder ama renkli saçlar, açık renkli makyajlar yaparlar. Çocuklarda görebileceğimiz aksesuarları kullanarak kombinlerini de renklendirirler aynı zamanda.

    Gothic Lolita (Goth-Loli)

    Gothic Lolita Stili  Gothic Lolita Siyah

      Sweet Lolita akımından esinlenilerek ortaya çıkmış bu akım Sweet Lolita ile benzerlikler taşısa da bambaşka bir yönde yürütüyor kendi akımını. Sweet Lolita'nın aksine çocukça bir görünümden uzak, feminen bir görünüme sahip Gothic Lolita akımı, kutsal kitaplara göndermeler yaptığı için dinsel ögeleri aksesuar olarak kullanmaktadırlar. Aynı zamanda toplum düzeni içinde seks ve kadına karşı olan bir çok tabuya da stilleri ile başkaldırıyorlar.

      Özellikle 90 sonları ve 2000 başlarında oldukça popüler olan bu akım günümüzde o kadar tercih edilmiyor. Yine de halen Tokyo sokakları arasında Gothic Lolitalarla karşılaşmak mümkün. 

    Kogal

    Kogal Örnek  Kogal Örnek 2

      Özellikle 1990'ların ortasından itibaren popülerleşen bu akım da popüler kültürle dalga geçmek için ortaya çıkmış akımlardan biri. Kogal kelimesinin ko'su japonca lise kelimesinin kısaltması olarak kullanılan bu akımda, ana tema ise liseli gençler tabi ki. Özellikle Amerika'da hiçbir şeyi umursamayan zengin liselilere atıfta bulunan Kogallar, lise etekleri, lise aksesuarları ve pahlı çanta ayakkabı vb. bir çok ürünü kombinlerine dahil ediyorlar. 

    Decora

    Decora Stili  decora stili 2

      Harajuku stili içerisinde en çok tanınanı şüphesiz Decora'dır. Çoğu kişi için Harajuku denince akla ilk gelen moda akımı olarak Decora, decoration kelimesinin kısaltmasından ismini kazanmış. Bunun sebebi ise bir çok aksesuarın kombinde kullanılmasının dekorasyonu anımsatmasından kaynaklıymış. 

      Farklı renklerde peruklar, çeşit çeşit saç tokaları ve Decora'nın olmazsa olmazı farklı renklerde lenslerle kendilerine has bir tarz yakalamayı başarmış bu akımın gençleri.

    Visual Kei

    Visual Kei Moda  Visual Kei Moda 2

     1980'lerde başlayan Visual Kei, sadece bir moda akımı değil aynı zamanda bir müzik türüdür de. Japon rock/metal müziğinin moda stili olarak da bahsedebileceğimiz bu akım siyah kıyafetleri tercih ederken, yüksek topuk ayakkabıları ve deri kıyafetleri ile bilinirler. Günümüzde hala popüler olan Visual Kei giyim tarzına sahip olmak, kişinin nasıl bir müzik zevkine sahip olduğunun da bir göstergesidir aynı zamanda.

     

     

    Kaynakça: 1, 2, 3, 4


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.