Ingmar Bergman / Güz Sonatı

Ingmar Bergman / Güz Sonatı
  • 3
    0
    0
    0
  • Autumn Sonata, Bergman'a ait en etkileyici filmlerinden biri olarak kendini göstermekte. Yönetmenin vazgeçilmez oyuncularından Liv Ullman'ın Ingrid Bergman ile başrollerde olduğu filmde, bir anne-kız ekseninde klasik Bergman temalarından "sevgisizlik" işlenmektedir.

    ETEKLERİNDEKİ BÜTÜN TAŞLARIN DÖKÜLDÜĞÜ BİR GECE

    İnsani boyutundan çıkarmadan fakat insanın içinde ince bir sızı bırakmayı da ihmal etmeden sorulan ve aranan sorulara yanıt verilen filmde mesleğindeki mükemmelliyetçiliği nedeniyle çocuklarıyla neredeyse hiç ilgilenmemiş olan Charlotte (Ingrid Bergman),sanatını her daim ailesinin önünde tutmuş bir piyano sanatçısı olarak karşımıza çıkmaktadır.

    Yedi yıldır görmediği kızı Eva'nın (Liv Ullmann) daveti üzerine onu ziyarete gider. Eva müzikte asla annesi kadar başarılı olamamıştır. Charlotte ve Eva önce coşkulu bir özlemle hasretlerini dindirmeye çalışırlar. Sonrasında ise anne kızın, ilişkilerini sorgulayarak eteklerindeki bütün taşları döktükleri bir geceye şahit oluruz.

    Gücünü iyi çizilmiş karakterlerin oyunculuklarından ve diyaloglarından alan, görünüşte oldukça sade, içerikte ise olabildiğince derin bir film olan Autumn Sonata girizgâhta bahsi geçen iki temel karakter Eva ve Charlotte üzerine inşa edilmiştir.

    "Evimizdeki bütün kelimelerden sanki sen sorumluydun…"

    İzleyici olarak önceleri Eva'ya üzülsek de asıl acınası durumda olanın Charlotte olduğunu fark ederiz. Filmin başında tam bir bencil olarak karşımıza çıkan, kendisini ve sanatını her şeyin üstünde tutan; sevmeşefkat gösterme becerisinden yoksun bir anne, kocasını aldatacak kadar sadakat yoksunu zayıf bir kadındır Charlotte. Varlığıyla kızı Eva'yı tam anlamıyla ezmiş, onu silikleştirip, yok etmiştir. Filmin sonlarına doğru, Eva'nın artık içindeki her şeyi döktüğü, tüm yanlışlarını annesinin yüzüne vurduğu sahnede, aslında Charlotte'nin de mutlu bir çocukluk geçirmediğini görürüz. O da ebeveynleriyle mesafeli, sorunlu bir çocukluk geçirmiştir.

    "Bir anne ve kızının, duyguların, yıkımın ve karışımın korkunç kombinasyonu…"

    [ Chopin'e ve bergman'a sonsuz sevgiyle ]


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.