Türkçe Rock Müzik Tarihinde Yapılmış Protest Şarkılar

Türkçe Rock Müzik Tarihinde Yapılmış Protest Şarkılar
  • 7
    0
    3
    0
  • Geçmişten günümüze kadar her toplum, eşitsizlik, adaletsizlik vb. konularla cebelleşmiştir. Sanatçılar, toplumun aynasıdır. Bazı sanatçılar kendi müziklerini icra ederlerken, bazıları ise toplumsal sorunları eserlerine konu edinmişlerdir. Biz de bu yazımızda ülkemizde geçmişten günümüze kadar yazılmış ve bestelenmiş olan politik şarkıları sıralayacağız. 

     

    1 - Redd - Telved Litak

    Redd grubu Doğan ve Güneş Duru kardeşler tarafından 1996 yılında kurulmuş bir Türk rock grubudur. Yukarıda bahsettiğimiz şarkı da bir terslik var değil mi? Biraz anlamsız geliyor. Bir de tersen okumayı denerseniz, anlayacaksınız. Kelime oyununu sevenlere, bu şarkıya kesinlikle öneriyoruz. Aynı zamanda içerisinde fazlasıyla sosyal içerikli mesajlar barındırıyor. 

    "Her şeyi tersten yazarlar. Onlara dokunan yanar."

    2 - Şebnem Ferah - Sözde Namus

    Son yıllarda ülkemizde kadınlarımıza karşı şiddet, taciz ve tecavüz olayları üzülerek söylüyoruz ki oldukça arttı. Buna paralel olarak cinayete kurban giden kadınlarımızın sayısı da artmaya devam etmekte. Türk Rock müzik Kraliçesi Şebnem Ferah da bu konuyla ilgili tepkisini Parmak İzi albümünde yer alan "Sözde Namus" adlı parçasıyla dile getirmiştir. 

    "Gömdünüz konuştunuz, hapse girip çıktınız. Elleriniz kollarınız hala sürüyor, tecavüz!"

     

    3 - Cem Karaca - Dur Be Yeter

    Politik şarkı dediğimiz zaman, Cem Karacasız bir liste düşünmek tabiki de olmazdı. Cem Karaca'nın birden fazla politik sayılabilecek şarkısı vardır. Biz ise "Dur Be Yeter" şarkısını listemize eklemeyi tercih ettik. Bu şarkı Cem Karaca'nın 1994 yılında çıkartmış olduğu "Töre" albümünde yer almakta. Kendisini anıyoruz!

    "Dur be yeter geri kafa,
    Öküz altı buzağı olmaz!"

     

    4 - Duman - Eyvallah

    Bu şarkıyı hemen hemen hepiniz bilirsiniz. Gezi parkı eylemlerinde, Kaan Tangöze'nin solist olduğu Duman grubu, "Eyvallah" adlı şarkıyı yazıp besteledi. Fazla söze gerek yok, Duman grubu zaten söylüyor!

    "Kaldırın eli çekinmeden ve korkmadan, meydanlar bizim unutmayın bu vatan bizim."

     

    5 - Kurban - Yobaz

    Kurban, 80-90 neslinin çok iyi bildiği bir gruptur. Şu an grup birlikte olmasa da "Yobaz" adlı şarkı bir zamanla damga vuran bir şarkıdır. Dinlemenizi tavsiye ederiz!

    "Sen, yobaz efendinin sağ yanında yerini al. Sen, düzenbaz efendinin sol yanında yerini al, ve sen etme, naz, efendinin kucağında yerini al!"


    Yorumlar (3)
    • Barış Akarsu - Kimdir O

      • Cem Karaca- Raptiye Rap Rap

        • manga dünyanın sonuna doğmuşum..

          Yorum Bırakın

          Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.