Gotham’In En Karanlık Bir Yılı: Batman Bitmeyen Cadılar Bayramı

Gotham’In En Karanlık Bir Yılı: Batman Bitmeyen Cadılar Bayramı
  • 2
    0
    0
    1
  • Batman hikayelerinin çizgi roman kültüründe çok ayrı bir yeri vardır. Hikayelerin karanlığı, noir atmosfer, Gotham, Batman’in düşmanları gibi unsurlar DC çizgi romanlarını çok farklı boyutlara çıkarıyor. Fakat tabii ki Batman müthiş bir karakter. Yaşadığı çift hayat, şehrine verdiği önem, çocukluk travması, adalet duygusu ve dedektif havaları Batman hakkında bir şeyler okumayı epey keyifli kılıyor. Jeph Loeb ve Tim Sale’in 1996 - 1997 yılları arasında çıkardıkları Batman: Bitmeyen Cadılar Bayramı da, saydığım bütün bu unsurları içinde barındıran müthiş bir eser. Orijinal ismi Batman: The Long Halloween olan bu hikaye, JBC Yayıncılık tarafından Türkçeye kazandırıldı.

    Batman: Bitmeyen Cadılar Bayramı’nın hikayesi, bir cadılar bayramı gününde başlıyor ve bir sene sonra, yine cadılar bayramı günü son buluyor. 13 bölümden oluşan hikayenin her bölümü bir özel güne ayrılmış. Hikayenin ana kötüsü olan Holiday isimli seri katil, bir sene boyunca her özel günde bir cinayet işliyor. Batman, Jim Gordon ve Harvey Dent üçlüsü de Holiday isimli katili bulmaya çalışıyor. Christopher Nolan’ın yönettiği, oldukça iyi bir film olan Dark Knight filmindeki Harvey Dent’in hikayesi de Batman: Bitmeyen Cadılar Bayramı’ndan esinlenmiş. Hikayede Harvey Dent’in suça kafayı takmış, vatanperver bir savcıdan nasıl Two-Face’e dönüştüğünü de görüyoruz. Gotham’ın ünlü mafyaları Falcone ve Marioni aileleri de hikayenin temelini oluşturuyor. Gotham’ı hangi suç ailesi yönetecek kavgasına bir ara veriliyor çünkü Holiday, iki aileden de insanları öldürüyor. Tabii hikaye boyunca gördüğümüz kötü karakterler bunlarla sınırlı kalmıyor. Joker, Poison Ivy, Scarecrow, Mad Hatter ve Riddler da olaylara karışıyor. Bunların dışında Catwoman da her zamanki gibi kendi çıkarlarına göre hareket ediyor.

    Hikaye gerçekten de çok iyi yazılmış. Çizgi roman dünyasında, efsaneler arasında sayılan Jeph Loeb’in kalemi her zamanki gibi büyüleyici. Hikayenin karanlığı, okuyucuya çok iyi geçirilmiş. Batman ve Jim Gordon’ın hikaye boyunca düştüğü çaresiz durumlar müthiş yansıtılmış. Yazının başında bahsettiğim noir atmosfer, diyaloglarla ve tabii çizimlerle iyi bir şekilde işlenmiş. Çoğu Batman hikayesinin bir ana kahramanı (Batman) ve bir ana kötüsü vardır fakat bu hikayede sadece bir ana karakter var. O da Gotham. Gotham şehri pisliğiyle, kötülüğüyle ve barındırdığı inanılmaz boyuttaki tehlikeyle meşhur bir şehir. Bitmeyen Cadılar Bayramı hikayesinde Gotham’ın bütün karanlığı zirve noktasına ulaşmış. Batman bu öyküde daha çok ikinci karakter gibi kalmış. Yine de Batman’in hikaye özündeki karakterizasyonu çok iyi. Ailesini Gotham’ın kötülüğünde kaybetmiş olan Batman, daha fazla masumun ölmesini istemiyor. Şehrini en iyi şekilde korumak istiyor.

    Hikayenin tek eksi kısmı karakter motivasyonları. Harvey Dent’in Two-Face’e dönüşme sürecinde yaşadığı ikilikler, psikolojik durumlar daha iyi yazılsaydı hikayenin etkileyicilik seviyesi kat kat artardı. Sadece Harvey Dent değil, diğer kötülerin de motivasyonlarında sorun var. Joker, Poison Ivy, Riddler, Scarecrow ve Mad Hatter neden olaylara karışıyor sorusunun cevabının hikayede güçlü bir yanıtı yok. Tabii bu kadar fazla karakteri derinlemesine işlemek, zaten uzun olan bir hikayeyi daha da uzatırdı yine de o karakterler hiç olmasa da olurmuş derecesinde zayıf işlenmiş. Fakat sadece o karakterleri görmek bile okuyucuları sevindirecektir.

    Jeph Loeb’in yazarlığı ne kadar iyiyse Tim Sale’in çizerliği de o kadar başarılı. Karakter çizimleri, silüetler, aksiyon sahneleri, paneller arası geçiş, renkler çok güzel gözüküyor. Holiday karakterinin cinayet işlediği sahnelerin siyah beyaz olması müthiş bir hava katmış. Batman çizimleri çok hoş. Tim Sale’in en iyi işlerinden biri Batman: Bitmeyen Cadılar Bayramı olabilir. JBC Yayıncılık, hikayeyi Türkçe’ye uygun bir şekilde çevirmiş. Anlatım bozukluğu, yanlış çeviriyle karşılaşmadım. Bazı diyaloglarda geçen İtalyanca kelimeler de dipnot olarak çevrilmiş. Böylelikle diyalogların anlaşılırlık seviyesi de artmış. JBC Yayıncılık’ın çevirdiği diğer çizgi romanlarda olduğu gibi bu eserin de baskı kalitesi oldukça iyi. Bu güzel çeviri için kendilerine teşekkür ederiz.

    Özetle Batman: Bitmeyen Cadılar Bayramı, en iyi Batman hikayelerinden biri. Öyküdeki gerilim dozu, hem Batman’in düşünceleriyle hem de diyaloglarla okuyucuya çok güzel verilmiş. Hikaye anlatımı, iyi ki çizgi romanlar var dedirtecek seviyede iyi. Çizimler de şahane olunca bu çizgi romanı okumak epey keyifli hale geliyor. Batman: Bitmeyen Cadılar Bayramı, kesinlikle tavsiyemizdir.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.