Büyük Düşmanla İlk Karşılaşma: Batman Gülen Adam

Büyük Düşmanla İlk Karşılaşma: Batman Gülen Adam
  • 1
    0
    0
    1
  • Joker, kurgusal karakterler arasında belki de en çok bilinen kötü karakter. Hakkında bildiğimiz tek şeyin onun sonsuz deliliği olan bu karakteri filmlerde, animasyonlarda, çizgi romanlarda ve daha birçok popüler kültür eserinde görüyoruz. Batman karakterini de yaratan Bill Finger, Bob kane ve Jerry Robinson üçlüsünden çıkan Joker, ilk defa 1940 yılında çizgi romanlarda görüldü. Tabii o zamanlardaki Batman ve Joker ile şu anki Batman ve Joker aynı değil, yıllar içinde bu iki karakter de büyük değişim gösterdi. 2005 yılında çıkan Batman: The Man Who Laughs isimli hikaye de karakterlerin geçirdiği değişimden sonraki ilk karşılaşmalarını, çok güzel bir şekilde anlatıyor. JBC Yayıncılık tarafından, Batman: Gülen Adam ismiyle Türkçeye kazandırılan bu eseri inceleyelim.

    Bildiğimiz üzere Joker karakteri, 1928 yılında yayımlanan The Man Who Laughs filmindeki Gwynplaine’den ilham alınarak yaratıldı. O filmde de efsane oyuncu Conrad Veidt’in canlandırdığı Gwynplaine’in yüzü kalıcı bir gülmeye sahip. Bu esinlenmeden ortaya çıkan Joker’in, ilk defa ortaya çıktığı hikayenin ismi The Man Who Laughs olması epey güzel bir detay. Gelelim çizgi romana. İki hikayeden oluşan bu kitapta, ilk hikaye olan Gülen Adam, Joker’in ortaya çıkışını anlatıyor. İkinci hikaye olan Tahtadan Yapılmış ise Batman ve Green Lantern ortaklığında, Green Lantern’in geçmişinden gelen bir olayla yüzleşmesini anlatıyor. Gülen Adam’da, klasik bir Batman hikayesine Joker sosu ilave edilmiş. Gotham şehrinde birden patlak veren “komik” cinayetler, Batman ve komiser Jim Gordon’ı daha önce görmedikleri türden bir olaya itiyor. O zamana kadar Gotham’ı normal düşmanlardan temizleyen Batman de bu cinayetler karşısında afallıyor. Hikaye boyunca Batman’in Joker’i yakalamak için farklı yöntemlere başvurduğunu, farklı düşündüğünü ve neden “Dünyanın En İyi Dedektifi” lakabını hak ettiğini görüyoruz.

    Gülen Adam, Joker’in ne türden bir tehdit olduğunu anlayabilmek için müthiş bir hikaye. Klasik Batman-Joker mücadelelerinin temelini atan bu hikaye, Ed Brubaker tarafından iyi yazılmış ve Batman külliyatında okunması gereken bir eser olmuş. İkinci hikaye olan Tahtadan Yapılmış’ta ise şaşırtıcı bir şekilde Green Lantern karakterini görüyoruz. Green Lantern’in geçmişte yaptığı bir hata, yıllar sonra karşısına çıkıyor ve Batman’le ortak olup bu olayı çözmeye çalışıyorlar. Yine Batman’in mükemmel dedektifliğini bol bol okuduğumuz bu hikayede Jim Gordon’ın da emekli olmuş halini görüyoruz. Fakat Jim Gordon gibi bir karakter ne olursa olsun Gotham’ı bırakamaz elbette. Bu hikaye Gülen Adam kadar iyi olmasa da asla kötü değil. Okuması epey keyifli.

    Batman: Gülen Adam kitabı Ed Brubaker tarafından yazılmış ve Doug Mahnke tarafından çizilmiş iyi bir kitap. Okuyucuya gerginliği, korkuyu, çaresizliği hissettiren ve Batman’e hayran bıraktıran iki hikayeye sahip. Çizimler oldukça güzel. Özellikle Joker’in tasarımı, karakteri müthiş bir şekilde yansıtıyor. JBC Yayıncılık’ın çevirisi gayet iyi. Sadece diyalogları değil bütün duvar yazılarını, gazeteleri çevirmişler. Bu da tabii iyi bir okuma deneyimi sunuyor. Baskı kalitesi de epey iyi. Batman: Gülen Adam, Batman külliyatındaki önemli eserlerden biri, kesinlikle tavsiyemizdir.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.