Kitaplığınızı Nasıl Düzenleyebilirsiniz?

Kitaplığınızı Nasıl Düzenleyebilirsiniz?
  • 4
    0
    1
    0
  •  

    Kimi kitaplarını dekor amacıyla sergilemek ister, kimi ise çok sevdiği kitaplarını hep göz önünde tutmak. Her ne amaçla olursa olsun, kitaplığınızı düzenli ve temiz bir biçimde korumak, kitaplarınızın ömrü için büyük önem arz etmektedir. Eğer siz de evinizde bir kitaplık bulundurmaktaysanız, kitaplık organizasyonu ile ilgili ipuçları verdiğim bu yazı ilginizi çekecektir. 

     

     

    1)     Rafları boşaltın

    İşe, öncelikle kitaplığınızın raflarını boşaltmakla başlayın. Nemli bir bez yardımı ile, rafların ve raflardan aldığınız kitapların tozunu alın. Bu aşamada kimyasal temizleyicilerden uzak durduğunuzdan emin olun. 

     

    2)     Karar aşaması

    Belki de listemizdeki en zor adım bu olabilir. Çünkü bu aşamada kitaplarınızın geleceği ile ilgili karar vermeniz gerekecek. Hepimiz zaman zaman yanlış kitap seçimleri yapabiliriz. Örneğin sırf herkes okudu diye aldığımız ama sonrasında hoşumuza gitmediğini fark ettiğimiz kitaplar veya kişisel gelişim kitabı diye aldığımız; ancak aslında aldığımız kitabın ağır bir mesleki kitap olduğunu fark ettiğimiz anlar olmuştur. İşte bunlar gibi, daha uzun yıllar okumayacağımız ve raflarda tozlanmaya terk edeceğimiz kitapları bağışlamak veya arkadaşlarınıza hediye etmek amacı ile kenara ayırabilirsiniz. 

    Bunların yanı sıra, kimi ansiklopediler veya genel olarak kalın ciltli kitaplar tamire ihtiyaç duyabilir. Bunları da tamir edilecek kitaplar kategorisi ile bir kenara ayırabilirsiniz. 

     

     

    3)     Organizasyon

    Eğer raflara geri dönecek kitaplara karar verdiyseniz, şimdi kitaplarınızı raflara hangi düzende yerleştireceğinize karar verebilirsiniz. Örneğin kitaplarınızı alfabetik sıralarına veya yazarlarına göre düzenleyebilirsiniz. Renklerine göre düzenlemek de evinize farklı bir hava verebilir. 

     

    4)     Kitaplarım nerede? 

    Kitaplarınızı raflarına nasıl yerleştirirseniz yerleştirin, burada önemli olanın kitaplarınızı aradığınız zaman buluyor olmanız gerektiğini unutmayın. Burada yardımınıza çeşitli telefon uygulamaları koşabilir. Örneğin akıllı cihazınıza indireceğiniz barkod uygulamaları sayesinde, kitabınızın hangi rafta olduğunu anında bulmakla kalmayıp; aynı zamanda da hangi kitaplara sahip olduğunuzu gösteren bütün bir liste elde etmiş olacaksınız. 

     

     

    Kitaplarınızı, raflarına, karar verdiğiniz düzende yerleştirdikten sonra, kitaplarınızın raf ömürlerini uzatmanıza yarayacak birkaç ipucu ile yazıma devam etmek istiyorum. 

     

    -Özellikle sizler için maddi veya manevi değer taşıyan kitaplarınızın güneş ışığından uzakta durduğundan emin olmak isteyebilirsiniz. Bu sayede kitaplarınızdaki sararmayı en aza indirgeyebilirsiniz. 

    -Büyük veya kalın ciltli kitaplarınızı raflara dikey olarak yerleştirmekten kaçının. Bunun yerine kalın ciltli kitaplarınızı, boyutlarını da göz önünde bulundurarak, yatay bir şekilde üst üste koyabilirsiniz. Bu sayede ciltlerdeki kaymaların ve bozulmaların önüne geçebilirsiniz. 

    -Eğer kitaplarınızın yıllar sonra bile ilk günkü gibi yeni görünmesini istiyorsanız, kitap okurken sayfaları 180 derece açmaktan kaçının. Bunun yerine sayfalarınızı yaklaşık 90 derecelik açılar ile çevirmeye özen gösterebilirsiniz. Bu sayede kitabınızın üzerinde oluşacak çatlakların önüne geçebilirsiniz. 

     

    Peki sizler kitaplarınızın bakımını nasıl yapıyorsunuz, cevaplarınızı yorumlar kısmına yazabilirsiniz. 

     

     


    Yorumlar (1)
    • Benim de küçük küçük dikkat ettiğim bazı noktalar varmış ama genel olarak daha çok bilgilendim çünkü bazı maddelere hiç dikkat etmiyormuşum. Bu yazıyı okumak benim için çok iyi oldu :)

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.