Hadi Biraz Caz Yapalım !

Hadi Biraz Caz Yapalım !
  • 11
    0
    9
    0
  • CAZ müzik sevenin tutkuyla sevdiği, çoğu kişinin ise uzak kaldığı bir müzik türüdür.Hatta bizde " Arkadaşım caz yapma!" diye bir laf bile var. :)  Peki caz bize gerçekten sandığınız kadar uzak mı ? Hadi hep birlikte bakalım.

       CAZ aslında buralardan çıkma. Evet evet yanlış duymadınız. Orta Doğu'dan beslenen ve Afrika'da demlenen bir müzik türüdür.Arabistan'dan Sudan'a oradan Afrikaya ve en sonunda kölelerle Mississippi Deltasına göç ediyor.

    Caz isminin Arapça "Cazip,cezbe,haz" anlamında kullanılan "Cezb" kelimesinden geldiği söylenmekte.Kesin bir bilgi olmamakla birlikte kulağa mantıklı geliyor..  

     

           CAZ MÜZİĞİNİ DİĞER TÜRLERDEN AYIRAN NE ?

      

    Caz müziğini diğer türlerden ayıran en önemli özellik armonisinin,diğer türlerin armonisine tezat olması ve doğaçlaması yapılması diyebiliriz.Bestelenmiş versiyonları da vardır tabii ki fakat bütün caz müzikler doğaçlamaya yatkındır.

                                                     

     

    CAZ'IN DUAYENLERİ :

     Blues, caz müziği içinde en popüler stildir. Afrikalı kölelerin "yeni dünya" dedikleri yerde çalışırken söyledikleri hüzünlü şarkılar,blues stilinin en ham halidir,dolayısıyla blues vokal ile gelişmiştir ! Bessie Smith,gospel blues diye bir türü ortaya çıkarmıştır.Önemli bir isimdir çünkü,ilk defa din dışı müzikle gospel,yani kilise müziğini bir araya getirmiştir.

                                               

     Saksafon,Adolf Sax tarafından 1800'lü yıllarda üretilmiştir. Ve günümüzde Caz dünyasının vazgeçilmez bir enstrümanıdır. 

                                                         

     

    Daha sonradan jazz orkestralarında saksafon,trompet,klarnet,trambon,piyano,kontrbas gibi enstrümanlar kullanılmaya başlandı.

     

        GÜNÜMÜZDE CAZ: 

    Dünyayı kasıp kavuran rock'ın harareti 90'lı yıllarda sönmeye başlayınca neredeyse 10 yıldır adı bile anılmayan caz hayata döndü. Eski plaklar yeniden satılmaya başlandı,Caz sözcük olarak da arabalara,giysilere ve parfümlere marka oldu.

                               

    Caz bugün süratle değişen dünyaya uyum sağlamayı başararak uluslararası bir dil olmuştur.  Her zamankinden daha bilinçli ve heyecanlı milyonlarca insan bu dili konuşmaktadır..


    Yorumlar (9)
    • Tebrikler Ege, güzel yazmışsın, twetterda paylaştım. Barbaros YAMAN

      • Fazlasıyla kaliteli ve üstüne çalışılmış...eline sağlık

        • Egeciğim eline sağlık, başarılarının devamını dilerim.

          • Tebrikler. Cazın ortadoğu kökenli olabileceğini yazınızla öğrendim. Teşekkürler...

            • Güzel bir yazı tebrikler... Basarilarinizin devamını dilerim...

              Yorum Bırakın

              Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.