Yok Etme Dürtüsü De Yaratıcı Bir Dürtüdür !

Yok Etme Dürtüsü De Yaratıcı Bir Dürtüdür !
  • 5
    0
    2
    0
  • İki sene önce Londra'da yapılan bir sanat müzayedesinde bir tablo satıldı.  Tablonun adı " Balonlu Kız". Satış fiyatı yaklaşık 8 milyon TL. Fiyat olarak bu tablodan çok daha pahalıları vardı tabii ki. Fakat hiçbirinin satışı bu kadar konuşulmadı ?

    Neden mi ? Hep birlikte bakalım.

    Dünyanın en saygın sanat müzayede şirketlerinden birinde, tablonun adı ve sanatçının adı anons edildikten sonra açık artırma başlıyor.  Tam sona erip de tablonun satıldığı ilan edildikten sonra tablo garip bir alarm sesi çıkararak kendini imha ediyor.

                                                             

     

    Şaka gibi değil mi ? Kendinizi daha az önce o tabloyu almış kadının(kimliği gizli tutuluyor) yerine bir koysanıza.

     Tabii ki bu olaydan sonra kadına tablodan vazgeçme hakkı sunuldu. Fakat kadın,olaydan birkaç gün sonra tabloyu bu şekilde satın alacağını açıkladı. Çünkü bu yeni haliyle tablonun en az 12 milyon TL civarında olduğu hesaplandı. İnanılmaz ! 

     

    Tabloyu yapan Banksy,çok zeki bir sanatçı. Çünkü tabloyu yapmakla kalmadı,satışını da bir sanat haline getirdi. Picasso'nun "Yok etme dürtüsü de yaratıcı bir dürtüdür." sözünü ispat edercesine kendi tablosunu kısmen yok edip ortaya bambaşka bir şey çıkardı !

                       

      PEKİ KİM BU BANKSY ? 

    Kendisi kimliğini bugüne kadar ustalıkla saklamayı başardı. İngiltere'nin Bristol kentinin sokaklarında başladı grafitilerini yapmaya.

    Müzayede satılan balonlu kızı ilk kez 2002'de Londra'daki bir köprünün üzerine yapmış. Bu arada kısa bir not: Duvarlara yapılan bu tür çizimlerde polise yakalanmamak adına hızlı olmak gerekiyordu. Bunun için de "stencil tekniği" uygulanıyor yani şablon kullanılıyor. Bu duvar grafitileri yasal olmadığı için kısa süreli.  Gece yapılan bir çizim,çoğunlukla ertesi gün siliniyor. Bu da demek oluyor ki Banksy doğası gereği kendini yok eden eserler üretiyor.

                                       

     

    Peki bu kendini parçalama gösterisi onu satan müzayede şirketi tarafından yapılmış olamaz mı ? Hayır,o da bizzat Banksy tarafından planlanmış. Çünkü olay gerçekleştikten hemen sonra Instagram hesabından bir fotoğraf ve video yayınlıyor. Banksy tarafından kurgulanmış bu videonun başında bunu nasıl yaptığını da anlatıyor. İşte o yüzden buna bir performans sanatı demek gerekiyor.

           

                                                                          gidiyor,gidiyor,gitti...

     


    Yorumlar (2)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.