Mor Ve Ötesi'nin En Anlamlı Şarkılarından Nakba

Mor Ve Ötesi'nin En Anlamlı Şarkılarından Nakba
  • 17
    0
    2
    1
  •     Mor ve Ötesi'nin, Türk rock tarihine adını, birbirinden güzel ve herbirinin ayrı bir anlamı olan şarkıları ile kazımış efsane bir grup olduğunu bilmeyen yoktur herhalde. Grup, şarkılarıyla ve dinamikliğiyle kitlelere hitap etmiş, birçok kişiyi tesiri altına almıştır. Bu şarkıların toplandığı albümlerden biri olan Masumiyetin Ziyan Olmaz, Mor ve Ötesi'nin 2010 yılında çıkardığı 7. albümüdür. Bu albümde görece daha az dinlenen ve ilgi gören ''Nakba'' şarkısı önemli bir anlam taşıyor.

        Nakba, Arapça bir kelime olup talihsizlik günü anlamına gelir. Bu kelime, Filistinliler tarafından felaket olarak addedilen 14 Mayıs 1948 tarihinde İsrail Devleti'nin bağımsızlığını ilan etmesi ve ardından yaşanan olayları nitelendirmek için kullanılmıştır. Bağımsızlık ilanından sonra Filistinliler hem insanlarını hem topraklarını kaybederek çok zor ve talihsiz günler yaşamıştır. Bu sebeple bağımsızlık ilanının tarihini takip eden 15 Mayıs günü, ''Nakba Günü'' olarak sembolleşmiştir. Aynı gün İsrailliler bağımsızlık kutlamaları yaparken Filistinlilerin yas tutması ne kadar talihsiz ve acı bir gün olduğunu gözler önüne serer. 

     

                                                             

        Nakba şarkısına gelecek olursak, şarkının sözleri incelendiği zaman herkesçe farklı anlaşılabileceği gibi aslında ortak payda olan Nakba Günü'dür. Şarkıda geçen ''Kutlayanım var ağlayanım da, bak sana bayram bana bomba'' sözüyle Filistinlilerin hayatlarını kaybettiği veya hayatını kaybedenler için yas tuttukları sırada İsraillilerin bayram yaşadığı; ''Hakkını aldım zaten yoktu'' sözüyle Filistin topraklarının haksız işgali; ''Ruhumu al da yüzleş aklınla'' sözüyle İsraillilerin sadece aklıyla hareket ettiklerini fakat aklın ruh olmadan canice olabileceği sonuçlarını çıkarabiliriz. Ayrıca MvÖ, şarkının Filistinli bir çocuk gözünden söylendiğini katıldığı bir programda ifade etmiştir. Şarkıya hele bir de çocuk gözüyle bakarsak şarkı anlamına anlam katacaktır.

       Yaptığı bütün işlerde sadece estetik amaç gütmekten ziyade toplumsal olaylara değinen ve duyarsız olmayan Mor ve Ötesi'nin, Nakba şarkısı da hem sözleriyle hem bestesiyle, anlam ve duygu yüklü olmasıyla insanların yüreğine dokunacak cinsten. Mor ve Ötesi gibi bir gruba sahip olduğumuz için çok şanslıyız!

     

    NAKBA DİNLEMEK İÇİN:

     

    Kaynak olarak https://tr.wikipedia.org/wiki/Nekbe_Günü faydalanılmıştır.

     


    Yorumlar (2)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.