Plasebo Etkisi

Plasebo Etkisi
  • 0
    0
    0
    0
  •                Kullandığımız her ilacın gerçekten bize iyi geldiğini, eskisinden daha iyi hissettirdiğini düşündüğümüz zamanlar olmuştur. Peki bu ilaçların bazılarının sadece düşünce gücümüzle bizi iyileştirdiğini biliyor muydunuz? 

                  Fiziksel anlamda bizi iyileştirmeye gücü olmayan, hastanın ilacı içerek iyileşeceğini düşünüp kullandığı bu ilaçlara plasebo etkili ilaç diyoruz. Halk arasında şeker hapı olarak da bilinen bu ilaçlar tıbbi olarak sırrı çözülememiş bir durumu ortaya çıkarıyor. Çoğu doktorun hastalarının iyileşmesi için sıkça başvurduğu bu yolu az bir dilimde kalan diğer doktorlar etik bulmuyor ve kanuna aykırı olarak görüyor. 

                   

    ,               

                    2002'de Amerika/California UCLA'da yapılan bir araştırmada ilk iki gruba deneyesel antidepresan ve üçüncü gruba plasebo ilaç verilerek bir deney gerçekleştirilmiş. İlaçları içtikten birkaç hafta sonra her gruba EEG (electroencepholograpy) çekilmiş ve hastaların beyin aktiviteleri izlenmiş. Plaseboya olumlu tepki verenlerin ilaca olumlu tepki verenlerden daha büyük artış gösterdiği saptanmış. Bu araştırma sonucunda UCLA araştırmacıları beynin plaseboyla kandırılamayacağı sonucuna varmış. Yani aslında beyin ilaca ve plaseboya farklı tepki veriyor.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.