Bir Şarkı, Bir Hikaye: Pinhani-Geri Dönemem

Bir Şarkı, Bir Hikaye: Pinhani-Geri Dönemem
  • 6
    0
    0
    1
  • Çok eski zamanlardan beri Dünya'nın birçok ülkesinde görülen, bugün Türkiye'de de yakından şahit olduğumuz bir problem ile karşı karşıyayız. Çoğu kez var olan bu problem için kulaklar tıkansa, gözler kapatılsa da artık göz ardı edilemeyecek bir boyuta ulaşmış durumda. Zamanla birkaç çözüm planı hayata geçirilse de maalesef şuan için hiçbiri işe yarar durumda değil.

    -PİNHANİ-GERİ DÖNEMEM PARÇASININ KLİBİNDEN BİR GÖRÜNTÜ-

    Sanatçılar kimi zaman Dünya'nın çok uzun zamandır sahip olduğu bu probleme dikkat çekmek için mülteci kavramına sanat eserlerinde yer verdiler. Onlar adına kitaplar yazıldı, onlara tiyatro sahnelerinde yer verildi, şiir mısralarına konu oldular, şarkı dizeleri sıralandı hatta üzerine ödül konulan fotoğrafları dahi oldu.

    Yine mülteci sorununa eserinde yer veren ve onlara bir ses olan, şarkılarını severek dinlediğimiz Pinhani grubu oldu. Grubun mültecilerin gözünden Dünya'ya bakarak yazdığı şarkının ismi "Geri Dönemem". 

    Bazen yazılan şarkıları dinlerken sözlerin anlatmak istediği manayı kaçırabiliyoruz. Bizler o sözlere kendi istediğimiz anlamı yükleyebiliyoruz. Ancak 'Geri Dönemem' parçasının sözlerine dikkat edildiğinde ve satırların arasındaki anlam yakalandığında müthiş bir empati duygusu oluşuyor dinleyicide. Çünkü parçada mültecilerin yaşadığı zor durumdan ve bu durum içerisindeyken hissettikleri duygulardan bahsediliyor.

    Grubun üyelerinden Sinan Kaynakçı'ya verdiği bir röportajda mülteci konusuna değinme fikrine nasıl sahip olduğu ve şarkının klibinin ortaya çıkışı hakkında sorular soruluyor ve o şu bilgileri veriyor: "Klipte mülteci rolünü ben oynadım, tüm grup üyeleri ise saçlarını kazıtarak dikkatleri bu konunun üzerine çekti. Böylece yansıttığımız görüntüler, daha dikkat çekici hale geldi. Bazı kliplerimizde sosyal konulara yer veriyoruz, eğer şarkının konusu da bunu gerektiriyorsa tabii... Bizim için konunun insani boyutu önemli."

    -PİNHANİ-GERİ DÖNEMEM PARÇASININ KLİBİNDEN BİR GÖRÜNTÜ-

    Şarkının sözlerinin taşıdığı anlam ve çekilen klip bizlere mültecilerin durum ve duygularını başarılı bir şekilde aktarıyor. Empatisini kurmaya korktuğumuz şeyleri izleme ve hissetme şansı yaratıyor. Hikayesini öğrendikten sonra şarkı var olduğundan daha değerli bir anlam taşımaya başlıyor.

     

    Yalnızım şehrin ortasında
    Yenilmişim daha ilk dakikada
    Bir adam, içinde ben varım
    Beni gören yok, içerde kalmışım
    Aranıza yeni geldim ben
    Fazla kalamam ama geri dönemem
    Aslında yeni geldim ben
    Çok bir şey istemem ama geri dönemem
    Simsiyah denizin ortasında
    Dolaşmışım ölümün etrafında
    Zaman bize yeniden şans verir
    Yeni bir hayat savaşmak demektir

    ">


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.