Jüpiter Ve Satürn Kavuşması

Jüpiter Ve Satürn Kavuşması
  • 1
    0
    0
    0
  • Jüpiter ve Satürn 400 yıl sonra gökyüzünde yeniden birleşiyor.Google'da da yeni doodle olan bu olay bu gece gerçekleşecek.

     

    Her 20 yılda bir meydana gelen bu iki gaz gezegeni arasındaki yakınlaşma "büyük kavuşum" 21 Aralık gecesi yaşanacak.En son böyle bir birleşmenin 16 Temmuz 1623 tarihinde yaşanmıştır.Gökbilimci Michael Brown 1623'teki büyük birleşmenin gezegenler Güneş'e çok yakın olduğundan Dünya'dan izlenmesinin mümkün olmadığının,en son böyle bir görüntünün izlenebilir şekilde 1226 yılının mart ayında gerçekleştiğini söylemiştir.Yani 800 yıldır bu kadar yakınlaşmayan iki gezegen,400 yıldır bu kadar yakın görülmedi.

     

    Gökbilimcilerin yaptığı hesaplamalara göre böyle bir kavuşumun bir daha en yakın 15 Mart 2080 tarihinde gerçekleşeceğini söyleniyor.Elbette bu bile 21 Aralık kavuşumu kadar yakın olmayacak.Ay ve Güneş tutulmalarında alışık olduğumuz tek nokta haline gelme durumu ise bu kavuşumda gerçekleşmeyecek.Dünyadan bakıldığında aralarındaki açı 0,1 derece olsa da bu farkın bizim için büyük,uzay içinse küçük bir fark olduğunu unutmamak gerek.Prof. Dr. Orhan Gölbaşı ise bu iki gezegeni çok yakın ama yine de ayrı göreceğimizi ifade ediyor ve basit görünse bile böyle bir olayı 400 yıldır kimsenin görmediğini de sözlerine ekliyor.

     

     

     

    NASA başta olmak üzere pek çok gökbilim izleme merkezi ve topluluğu da olayı internet üzerinde canlı yayınlayacaklar.Çıplak gözle görülse bile özel gözlem cihazları sayesinde kavuşum çok daha net bir şekilde gözlemlenebilecek.Sizde bu tarihi olayı kendi gözlerinizle görmek istiyorsanız bu gece güneybatı ufkuna bakmayı unutmayın.

     

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.