2020'de Neler Öğrendim?

2020'de Neler Öğrendim?
  • 2
    0
    0
    0
  • Kimi insanlar yıllara gereğinden fazlaca anlam yüklerler. Belki geçirdikleri zor bir yılın ardından tutunmak istedikleri bir umut dalı oluyordur bu onlar için. Bunun birçok farklı sebebi olabilir. Dünyaya daha realist bir çerçeveden bakmamdan kaynaklı olsa gerek hiçbir zaman bir yıla, rakamlara anlam yükleyenlerden olmadım. Genellikle gündelik hayatımda dahil olmak üzere sıkıca programlar yapıp, onlara uymayı seven sıkıcı tiplerden oldum. Bu yüzden bir şeylere umut bağlamaz, kendi umudumu elde etmeye çalışırım. 2020 yılı için de planlarım bu şekildeydi, bu yılı da programlamıştım. Hatta öyleki 2019 yılından öğrendiklerim ve 2020 yılı hedeflerim diye iki ayrı liste yapmıştım. Kötü bir zaman geçirmiş olsak da hedeflerim listesinin çoğunu gerçekleştirebildim. Ancak bu kadar çok şey öğreneceğimi bilmiyordum.


    Özel maddeleri kendimde saklayarak diğerlerini paylaşmak isterim.

    2019'da Neler Öğrendim?
    1- İçinde bulunduğum durum ne kadar kötü olursa olsun elbet bir gün sona eriyor.
    2- Sağlıktan önemli bir şey yok.
    3- Ölüm var.
    4- İstediğim şey için çabaladığımda başaramayacağım hiçbir şey yok.
    5- Kaybetmek istemediklerin için çabala buna değip değmediğini zaman gösterecek.
    6- Bazı paketler çok güzel süslenebiliyor. Hiçbir hediyenin paketine aldanma.

    Başlıkları aynı tutarak listeleri 2021 yılı için yenilersem eminim ki ilk maddeler hiç bitmez. Çünkü bu yıl bana, bizlere çok şey öğreten bir yıl oldu.

    2020'de Neler Öğrendim?

    1- Bir şeyi ne kadar dillendirsen o şey peşini hiç bırakmaz. Anmamaya çalış.

    Belirsizlik durumu beni her zaman rahatsız etmiştir. Hayatım boyunca hep bir insanın, bir işin net olması gerektiğini savunmuştum. Programcı olma yönümde buradan geliyor sanırım. Gündelik işlerimde bile şimdi ne yapsam diye düşünmek yerine sırada bu var bunu yapmalıyım demek beni rahatlatıyor. Ancak bu yıl belirsizlik kavramını hayatımızın tam merkezine yerleştirdi. Dünya'nın ilk kez karşılaştığı ve henüz bir fikri olmayan bir virüs ile tanıştık. Bir süre kimse ne yapacağını bilemedi yinede normal hayat düzenimize dönüp geleceğe dair planlar yapmaya çalıştık. Ancak her şey o kadar bulanıktı ki her geçen gün yeni bir durum ortaya çıkıyordu. Bu sebeple öğrendim ki belirsizlik hayatımın her daim bir parçası olabilir. Buna hazırlıklı olmalı ve sabır göstermeliyim.

    2- Ölüm var.

    Bu madde 2019 listemdeki madde ile aynı. Ve maalesef bunu tüm Dünya bir kez daha hatırladı. Hem kendi yakınlarımı kaybettim hem de çok sevdiğim insanların sevdikleri insanları kaybettikleri haberlerini aldım. Üzüntüm ve içimde oluşan buruk sızı tek kişilik değildi. Hayatımıza giren virüs maalesef çok canlar aldı. Gönül isterdi ki günlük koşuşturmada unuttuğumuz ölümün varlığını bu kadar acı bir şekilde hatırlamayalım. Bir kez daha hayatını kaybeden herkese Allah'tan rahmet, yakınlarına da baş sağlığı diliyorum.

    3- Kötü olduğunu zannedip üzüldüğüm her şeyin altından sonradan  iyi sonuç verecek bir şey çıkıyor. Sadece bekle ve gör.

    Bu yılda birçok insanın hayalleri suya düştü. Gelen yasaklar ile birçok kişi dükkanını kapatmak zorunda kalarak var olan düzenleri bozuldu. Maddi ve manevi çokça zarara uğranılan bir yıl oldu. Çok istediğim bazı yerlerden red cevabı aldığım oldu. İlk önce bunun için oturup üzülmeyi tercih ettim ta ki durumun benim için iyi yönünü görene dek. Önemli olan o ilk anda da neden olmadı diye hayıflanmak yerine nasıl oldurabilirim veya olsaydı beni nasıl etkilerdi diye düşünmek. İnanıyorum ki bugünün kayıpları bizlere yarınlarda çok daha büyük kazançlar olarak geri dönecek.

    4-Tahmin ettiğinden çok daha fazlasısın, kendine güven.

    Bazı insanlar yeteneklidir. Şarkı söylerler, dans ederler, resim çizerler ve daha nicesi. Ben kendimi bildim bileli spesifik hiçbir yeteneğim yok sanırdım. Tabi her alana yönelmeyip tecrübe etme şansım olmadığından da doğmuş olabilir bu düşünce. Ancak pandemi süreci bizlere çok kıymetli bir şey verdi; "zaman". Öyle bol vaktimiz vardı ki tüm yıl. Ve zaman öyle boşa geçmeye gelmiyordu ki kıymetini bilmek için birçok şey denedik. Bir çoğumuz yeni hobiler edindik. Bende öyle. Vaktimi iyi değerlendirmek için yeni birçok şey denedim ve onlarda başarılı olduğumu gördüm. Olduğumdan daha fazlası olduğumu anladım. Bu yüzden çoğu kez kendimize haksızlık etmeyi bırakıp kendimize bir şans vermeliyiz.

    5- Hayatındaki insanların kıymetini bil.

    Pandemi sürecinde herkes birileriyle mahsur kaldı. Arkadaşlarıyla, ailesiyle ve belki de kendi kendine. Ülkemizde ilk vaka görülüp okullar tatil edildiği vakit İzmir'deydim. Artık orada durmanın gerekmediğini anladığımızda arkadaşlarımızla memleketlerimize dönme kararı alık. Aslında bizlere söylenen üç haftalık bir ara verildiğiydi ancak ben hissediyordum ki çok daha fazlası vardı. Bu sebeple arkadaşlarımla vedalaşmak istediğimde durumu çok abarttığımı söylediler. Hayatımda en haksız çıkmak istediğim an olabilir çünkü bir daha kimse geri dönmedi. Bu sebeple arkadaşlarımla o ana dek geçirdiğim her vakte bir kez daha minnettarım. Bundan neredeyse bir yıl önce üç haftalık ara için evime döndüm. Karantina sürecini ailesiyle geçirenlerdenim ve bundan çok memnunum. Geçirilen böylesi zor zamanlarda aile her zaman en iyi gelen ilaç oluyor. Yıl içerisinde geçirdiğim birçok zor, stresli ve mutlu günlerim oldu. Hepsini ailemle paylaşabildiğim için tekrar tekrar şükrediyorum. Hayatımızda hep var olan ama yaşamın akışı içerisinde değerini çok da fark edemediğimiz şeylerin kıymetini gösterdi bizlere bu pandemi süreci.

    Bu süreçte hastalığa yakalanan herkese şifa, yakınlarını kaybedenlere ise rahmet ve sabır diliyorum. Umuyorum ki bundan sonraki zamanlarımız geçirdiğimiz vakitlerden çok daha iyi olur.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.