Bir Dolly Parton Klasiği: Jolene

Bir Dolly Parton Klasiği: Jolene
  • 10
    0
    0
    3
  •         JOLENE

           Dinleyen herkesin 'bir daha dinleyeyim ben bunu' diye düşündüğü dinlerken insanın içini acıtan ama melodisi sebebiyle de bir o kadar eğlendiren Jolene parçası, Dolly Parton tarafından 1973 yılında yazılıp 1974 Şubatında yayımlanmıştır. Yayımlandığı ilk günden beri Amerikan magazin dünyasının gündemine oturan ve halen kesin bir sonuca ulaşmayan olaylarından biridir. Dolly'e her sorulduğunda bir konser çıkışı Jolene adında kızıl saçlara sahip bir hayranından esinlendiği için yazdığını söylese de olayın öyle olmadığını iddia eden birçok kaynak bulunmaktadır. Magazin dünyasının da süslemesiyle bizlere sunulan 'Jolene' belki de bir kadının başka bir kadına yalvarışının en çaresiz ve çarpıcı şeklidir. 

       Dolly elbette bu şarkıda bahsi geçen esas kadındır. Sevgilisine delicesine aşık olmakla birlikte mutlu giden bir ilişki içerisindedir. İlişkilerinde sorunlar ortaya çıkmaya başladığında Dolly sevgilisinin artık başka birini sevdiğini ve onu aldattığını düşünmeye başlar. İlerleyen zamanlarda Dolly'nin sevgilisinin kızıl saçlı bir kadınla görüldüğüne dair dedikodular yayılmaya başlar. Bu kadın bankada çalışan Jolene'dir. Dolly bir gün bankaya gider ve Jolene ile karşılaşır. Jolene'in Dolly'den haberi bile yoktur. Dolly, Jolene karşısında büyük bir özgüven eksikliği yaşar çünkü Jolene; her an mutluluk saçan, neşe dolu, istediği her erkeği elde edebilecek güzellik ve cazibeye sahiptir. Dolly'nin özgüven eksikliğini şu sözleri ile anlamaktayız; 

    "your smile is like a breath of spring
    your voice is soft like summer rain
    and i cannot compete with you, Jolene"

    ''gülüşün, baharın nefesi gibi
    sesin yaz yağmuru gibi yumuşak
    ve ben seninle yarışamam, Jolene''

    Dolly'nin sevgilisi gün geçtikçe Jolene'e aşık olmaya başlar. Gece rüyalarında Jolene'in adını sayıklamakta ve onu düşlemektedir. Bu duruma şahit olan Dolly üzüntü ve çaresizlik duygularını bir arada yaşamaktadır; çünkü yapabileceği hiçbir şey yoktur.

    "he talks about you in his sleep
    there's nothing i can do to keep
    from crying when he calls your name, Jolene"  

    ''o uykusunda senin hakkında konuşuyor
    tutabileceğim hiçbir şey kalmadı artık
    o senin ismini söylediğinden beri ağlıyorum, Jolene''

     Dolly artık bütün gerçeklerin farkındadır. Ona göre Jolene'in kusursuz oluşu sevgilisini elinden alması için yeterlidir. Bunu kendi gözleriyle gören Dolly titreyen sesi ile ''istediğin her erkeği baştan çıkarabilirsin, ama benim sevdiğim adamı bana bırak; çünkü ben bir daha asla aşkı bulamam,'' diyerek Jolene'e seslenir. 

    "and i can easily understand
    how you could easily take my man
    but you don't know what he means to me, jolene
    you could have your choice of men
    but i could never love again
    he's the only one for me, Jolene"

    Dolly bu sözlerden sonra sevdiği adamdan daha çok Jolene'e güvendiğini göstermektedir. Çünkü Jolene'in vereceği karar ile tekrar mutluluğu bulabilecektir. Bazı sosyal medya kaynakları burada Dolly'nin içten içe Jolene'e hayranlık duyduğunu ve asıl aşık olanın kendisi olduğunu da savunmaktadır. 

    "i had to have this talk with you
    my happiness depends on you
    and whatever you decide to do, Jolene''

    ''seninle bunu konuşmam gerekiyordu
    benim mutluluğum sana göre değişir/senin ellerinde 
    ve her ne karar vermiş olursan ol ne yapacağın hakkında, Jolene''

    jolene, jolene, jolene, jolene
    i'm begging of you please don't take my man
    jolene, jolene, jolene, jolene
    please don't take him even though you can
    jolene, jolene"

     Dolly'nin ardından Jolene parçası, içinde vaftiz kızı Miley Cyrus'ın da bulunduğu birçok kadın sanatçı ve ilk erkek vokal seslendirmesi olan The White Stripes ile karşımıza çıkar. Bu coverlar arasında 'bana göre' en etkileyici performansı The White Stripes sergilemektedir. Jack White'ın ilk kez bir televizyon programında seslendirdiği Jolene, Jack'i o kadar duygulandırır ki şarkıyı söylerken bir yandan ağladığı görülmektedir. Jack'in titreyen sesiyle Dolly'den dinlediğimiz o eğlenceli melodi bir anda kaybolur ve acı verecek derecede ruhunuza işler. Şarkıda ufak tefek değişiklikler yaparak konserlerinde seslendirmeye devam eden Jack White, her performansında sanki daha öncekilere meydan okuyormuşcasına hüzün katmayı başarmaktadır. Elbette ki sahne performanslarını dinlemek stüdyo kaydından daha güzeldir. 

      'Bir kadın başka bir kadına nasıl bu kadar yalvarabilir ki?' 'Bütün suç adamda neden Jolene'e yalvarıyor?' sorularıyla antifeminist bir şarkı olarak da büyük tartışmalara yol açan bu parçaya Dolly'nin cevabı en başta da dediğimiz gibi 'Jolene adında kızıl saçlı bir hayranı' üzerine yazılmıştır.  

      Orijinal halini Dolly Parton'dan dinlemek isterseniz:

    Miley Cyrus coverı:


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.