Kanallar Ve Yazarlar Tarafından Baltalanan 7 Bilim Kurgu Dizisi

Kanallar Ve Yazarlar Tarafından Baltalanan 7 Bilim Kurgu Dizisi
  • 7
    0
    1
    1
  • İlk olarak spoiler'lar için uyarmam gerekiyor. Olabildiğince spoiler vermemeye çalışacağım ama söz veremem. Burada daha çok uygun bir sonuç veya final göremediğimiz bilim kurgu dizilerine öncelik vereceğim. Lafı çok uzatmadan iptal edilmesinden hoşlanmadığım bilim kurgu dizilerine başlayayım:

    1. Flashforward (2009-2010)

    Mayıs 2009'da ABC, Flashforward'ı 13 bölümlük bir sezon için onayladı. Dizinin konusuna gelince ise, dünyadaki her insan 2 dakika 17 saniye boyunca bilincini kaybediyor ve geleceğinden bir kesit görüyor. Oyuncu kadrosunda Sonya Walger, John Cho ve Courtney B. Vance gibi isimleri bulunduran dizi yüksek rating'lerle açılış yaptıktan sonra ABC, dizinin ilk sezonunu 13 bölümden 22 bölüme uzatma kararı aldı. Ek olarak dizinin soundtrack'ini de Game of Thrones ve Westworld'den tanıdığımız Ramin Djawadi üstlenmişti. Dizinin iptal edilme konumuna gelmeden önce aynı süreçte ABC'de yayınlanan başka bir bilim kurgu dizisinden daha bahsetmem lazım. Bu dizi de "V". V, uzaylı istilası konulu bir diziydi ve Flashforward'la aynı zamanda başlamıştı. Şimdi Flashforward'a geri dönecek olursak, ilk sezon 22 bölüme çıkarılınca herkes 2.sezon onayı için çok umutluydu. Ancak ilk sezonun 2.yarısında çok farklı storyline'lar gördük. Sanki yazarlar afallamış gibiydi ama onları da suçlamak zor çünkü ABC ne düşünüyordu. Dizinin sezon ortası finalinden sonra (mid-season finale) rating'ler hızlı bir düşüşe geçti. Sezon bittiğinde ise ABC, V ve Flashforward arasından bir seçim yapma durumunda kaldı ve Flashforward çöplüğe giderken V, 2.sezon onayını aldı. Ancak V de uzun soluklu olmadı ve 2.sezondan sonra iptal edildi. Tabii burada büyük isimli oyuncu kadrosunun da etken olmuş olma ihtimali yüksek. ABC, çoğu izleyicisi tarafından "iyi dizileri iptal eden kanal" olarak biliniyor. Bunun birkaç örneğini daha göreceğiz.

     

    2. Salvation (2017-2018)

    Bir meteorun dünyaya çarpmasına 6 aylık bir süre var. Bir dahi MIT öğrencisi ve bir Elon Musk vari teknoloji firmasi sahibi bunu durdurmak için güçlerini birleştiriyor. Bu 6 aylık süreci ilk sezonda geçmediğimiz gibi 2.sezon finalinde de 40 günlük bir zamanı atlıyoruz. ABD başkanı suikastleri, çılgın gizli gruplar, elitistler, hacker'lar derken karman çorman bir senaryo vardı. Dizinin bir noktasında teknoloji firması sahibi arkadaş (Darius Tanz) ABD başkanı alıyordu. Bir süreden sonra "yazarlar ne yapıyor" demek yetmez oldu ve büyük bomba 2.sezon finalinde patladı. Büyük bir spoiler vereceğim (italik yazılı kısım). 2.sezon finalinde öğrendik ki aslında dünyaya yaklaşan şey meteor değilmiş. Biz bunun ne olduğunu öğrenemeden CBS, diziyi iptal etti zaten. Santiago Cabrera ve Jennifer Finningan'ın büyük performansları diziyi onaylatmaya yeterli olmadı. Belki yazarlar akıllarını gelen ilk şeyi yazmasa dizi daha büyük bir potansiyele sahip olabilirdi. 

     

    3. Travelers (2016-2018)

    Kıyamet sonrası bir gelecekten gelen ekip, ileri teknolojiyi kullanarak ölmek üzere olan kişilerin bilinçlerini ele geçiriyor. Ekipte herkesin belirli bir görevi var ve zaman çizgisini değiştirip kötü olayların yaşanmasını engellemeye çalışıyorlar. Ancak ekibin çoğu üyesi bedenine girdiği kişinin kişisel hayatını ve görevlerini dengelemekte zorluk çekiyor. Aynı zamanda etraflarındaki kişiler de tanıdıklarında bir terslik olduğundan zamanla şüpheleniyor. Travelers'ın en büyük şanssızlığı belki de "mainstream" bir kanalda yayınlanmamaktı. Showcase'de başlayan dizi, 2.sezonda iptal edildi. İptal edildikten sonra Netflix diziyi satın aldı ve dizinin 3.sezonu çıktı. Netflix de diziye iyi bir izleyici kitlesi bulamadıktan sonra aslında 6 sezonluk planı olan Travelers'ın yolculuğu 3 sezonda bitti. Bir göremediğimiz final daha. Dizi IMDb'de hala 10 üzerinde 8.1lik bir puana sahip

     

    4. Wayward Pines (2015-2016)

    Wayward Pines, Idaho'ya giden bir FBI ajanı kısa bir süre sonra buradan çıkış olmadığını fark ediyor. Buradaki her aileye bir ev verilmiş ve kimsenin geçmişiyle alakalı konuşmaya hakkı yok. Eğer konuşursanız sizi halka açık bir idam bekliyor. FBI ajanımız (Ethan Burke) bir süre sonra bu kasabada garip bir şeyler döndüğü anlıyor. Bu kasabanın bayaa bir sırrı var. Spoiler alarmı (italikle yazılı). Aslında buraya geldiği zamanda olmadığı ortaya çıkıyor. Gizem dolu bir ilk sezon, herkes tarafından seviliyor. İlk sezon finalinde tabii ki büyük de bir twist vardı. Sıkıntı ilk sezondan sonra başlıyor. Çok iyi yazılmış ve inanılmaz bir ilk sezondan sonra prodüktörler büyük bir kadro değişimine gitme kararı alıyor. İlk sezondan sonra Matt Dillon'ı (Ethan Burke'ü oynayan oyuncu) görmüyoruz ve dizinin öbür önemli isimlerinden Charlie Tahan'ı (Ben Burke'ü canlandırıyor) 2 bölümde ve Carla Gugino'yu (Kate Hewson'ı canlandırıyor) sadece 1 bölümde görüyoruz. Bu kadro değişimi diziyi 2.sezondan sonra iptal ettiren şey oldu çünkü yeni gelen oyuncuları eski oyuncular kadar iyi değildi. Acı ama gerçek...

     

    5. Touch (2012-2013)

    Geldik listedeki 2.ABC dizisine. "24" dizisinden tanıdığımız Kiefer Sutherland'in başrolde olduğu dizi, konuşamayan otistik bir çocuğun geleceği tahmin edebilme yetisini konu alıyor. Martin Bohm, finansal durumdan zorlanan bir baba ve otistik bir oğlu var, Jake Bohm (David Mazouz tarafından canlandırılıyor). Martin, karısını kaybettikten sonra Jake'in numaralarla geleceği öngörebildiği izlenimine varıyor. Martin, Jake'i her yere kör bir şekilde takip ediyor ve teorisinin doğru çıktığına kesinlikle emin oluyor. Ancak Martin, çocuğunun yeteneklerinden haberdar olan tek kişi değil ve oğlu da bu yeteneklere sahip tek kişi değil. Bunun üzerine gelen "Amelia" storyline'ı izleyicilerin ilgisini çekmedi desem doğru olur. Zaten rating'lerde zorlanan dizi, cuma gecesine çekildikten sonra bir iptal damgasıyla karşı karşıya kaldı. ABC yine bir bilim kurgu dizisine acımıyordu...

     

    6. The OA (2016-2019)

    Bu listede açık ara beni en çok üzen iptal haberi The OA'e ait. Brit Marling, Zat Batmanglij'in birlikte yazdığı ve Brit Marling'in başrolünde olduğu dizi ilk Netflix'e geldiğinde çoğu kişi tarafından dikkatleri çekmemişti. Zaman geçtikçe dizi Netflix'in en popüler dizilerinden oldu. 7 yıl önce ortadan kaybolan kör bir kadın eve döner ve sırtında önceden olmayan "dövmeler" vardır. 7 yıl boyunca kimse nerede olduğunu çözememiştir ve kendisi de nerede olduğunu söylemek yerine Homer adlı şahsı bulmaya daha odaklıdır. Sonrasında ona ne olduğunu anlatmak için Prairie (kaybolan kadın); bir zorbayı (Steve), bir başarılı öğrenciyi (French), ailesini kaybetmiş bir genci (Jesse), bir trans bireyi (Buck) ve bir öğretmeni (BBA) seçer. Bu 7 yıl içinde ne olduğu bu garip beşliyi birbirine bağlar. Buradan bol twist'li inanılmaz bir hikayeye sahip bir dizi çıktı. Jason Isaacs'in de kadrosunda olduğu diziye Brit Marling o kadar özenmişti ki 2.sezonu yazmaları hemen hemen 2 yıl sürmüştü. İzleyiciler bu kadar beklemesine rağmen 2.sezon hemen hemen herkesten olumlu eleştiri aldı. Onay almaması imkansız gibi görünürken Netflix bir sürpriz yapıp diziyi iptal etti. 5 sezonluk planı olan dizi bir günde çöpe gitti. The OA'in iptalinden sonra Netflix'in algoritmaları çok tartışıldı ve Netflix'in izleyici sayısına göre değil üye sayısı arttırıp arttırmamasına göre dizileri onay verip/iptal ettiği ortaya çıktı.

     

    7. Revolution (2012-2014)

    Bu kadar potansiyelli bir bilim kurgu dizisi ancak bu kadar kötü yazılabilirdi. Oyuncu kadrosundan üç isim söyleyeceğim, ne kadar kötü yazılabildiğini siz tahmin edin. Billy Burke, Giancarlo Esposito, Tracy Spiridakos. Teknolojinin revaçta olduğu bir zamanda dünyadaki tüm elektrik gidiyor ve bütün bataryalar ölüyor. Arabalar, telefonlar, bilgisayarlar vb. her şey kullanılamaz durumda. İnsanlık 18.yüzyıla fln dönmüş durumda. İlk sezonda birkaç güzel fikirleri vardı. Dikkat, spoiler. Olayların arkasından devlet çıkması bence mantıklıydı. Daha böyle bir "kötü adam grubu" çıksa daha klişe olurdu. Ama 2.sezon... 2.sezonu düşündüğümde kafamı duvara vurasım geliyor. Tamam, sınırları zorlamak istemiş olabilirsiniz ama bunun da bir üslubu var. Charlie'nin hikayesi çok farklı noktalarda kötüydü. Aaron o kadar aptal kararlar verdi ki sezon boyunca... Yazarlar kaşındı diziyi iptal ettirmek için. Bir ara tüm sezon rüya çıkacak sandım. Potansiyel vardı. J.J. Abrams, yazarlar bunları yaparken azıcık uyarsaydı keşke.


    Yorumlar (1)
    • Oa görünce kapakta hemen geldim... o kadar doğru ki

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.