Bir Garip Rock: Destan

Bir Garip Rock: Destan
  • 7
    0
    2
    2
  •                                      DESTAN

         Adını ilk defa 1997 yılında duyduğumuz Destan; Mehmet Hakan, prodüktör Galip Kayıhan, Koral Sarıtaş, Burak Uçkun ve aranjör Volkan Şanda tarafından kurulmuştur. Dönemin alışılagelmiş birçok Rock müzik sanatçısının yanında farklı tarzlarıyla, şarkı seçimleriyle öne çıkmayı başaran bu grubun ilk amacı yöresel türküleri rock müzik formatı ile dinleyiciye sunmaktır. Dinleyici tarafından ilk albümünde yer alan Cilveloy ve Atabarı gibi milli değerlerimizi yansıtan türkülerin rock formatına adapte edilmesi büyük bir saygısızlık olarak görülse dahi döneminde büyük bir başarı elde etmişlerdir. İlk albümlerinin yaratmış olduğu tartışma ortamı albüm satışlarını bir anda yükseltmiş ve resmi olarak 280.000 albüm satışı gerçekleştirmişlerdir. Bu tartışmaların gruba getirdiği olumlu yönlerden bir diğeri de birçok radyo ve televizyon programına davet edilmeleri ve röportaj fırsatı elde etmeleri olmuştur. Ayrıca Gürcistan başta olmak üzere Almanya ve Rusya'da da büyük bir dinleyici kitlesi elde etmeyi başarmışlardır. 

     Dinleyicinin ilk kez albüm çıkaran grup ve sanatçılardan en büyük beklentisi elbette ikinci albümün daha iyi olmasıdır. İlk albümde yakalanan başarının üzerine Kayıhan'ın hevesi ve büyük isteği ile grup, ikinci albümünde bünyesine Gür Akad'ı katarak 2000 yılında Destan 2 adlı albümünü satışa sunmuştur. Birçok hayran tarafından Akad'ın dahil olması her şeyi bozmuş gibi görülse de Akad'ın işleri daha iyi yaptığını söyleyen bir kitle de oluşmuştur. Öte yandan Mehmet Hakan'ın solo albüm planlarını geri plana çekip kendi bestelediği şarkılara bu albümde yer vermesi de eleştirilerin hedefi olmuştur. Bu şarkıların başında kuşkusuz Annem gelmektedir. Dinleyiciler tarafından 'rock müziğinin ve rock grubunun formatına uymadığı' gerekçesi ile eleştirilen Hakan, Türkiye'nin özünde müzik olduğuna inandığını belirterek ‘‘Tek derdimiz iyi müzik yapmak, kendimize sınır koymak istemiyoruz’’ demiş ve dinleyicinin de grup üyeleri gibi yeniliklere açık olmasını beklediğini vurgulamıştır. İkinci albümün yayımlanması üzerine birçok sorunla karşılaşan grup, satışların düşmesi ve grup içi anlaşmazlıklar sebebiyle Akad ve Şanda'nın ayrılması sebebiyle ilk kez dağılma riskiyle yüzleşmiştir. Grubun içinde bulunduğu bu durumda Hakan, kendi solo albümünü çıkartma düşüncesi üzerine yoğunlaşarak farklı bir aranjör ve prodüktör arayışına girmiştir. Galip Kayıhan'ın Hakan'ı kaybetmemekteki yoğun isteği üzerine sesinin grup işi olarak daha iyi kullanıldığına tekrar ikna edilen Hakan, düşmekte olan Destan piyasasına geri dönmek için yeni albüm çalışmalarına başlayarak Emre Önbaytar ve Arda Kayıhan'ın dahil olması ile 2001 yılında Destan 3 çıkartılmıştır. Birçok isim değişikliği yaşayan grup, üçüncü albümlerinde 70'li yıllara damga vuran Para Para, Cudi Koyuncu'nun bestesi Ben Ölürsem ve Alpay'ın Aşk Böyledir parçalarını rock formatında seslendirmişlerdir. Bakıldığında başarılı bir iş gibi görülse de grubun ikinci albümde düşmekte olan tirajını daha da düşürerek dinleyici tarafından hayalkırıklığı olarak nitelendirilmiştir. Üçüncü albümün büyük bir düşüşle piyasada yerini alma sebebine Hakan'ın aranjör ve prodüktör ararken şirketlerle girmiş olduğu tartışmaların da yol açtığı söylenmektedir. 

      Birçok isim değişmesine rağmen halen varlığını sürdürmekte olan grup, 2002 yılında kurucusu olduğu Ayna grubuyla yollarını ayıran Cemil Özeren ile bir araya gelmiştir. 2004 yılında Destan'ın dördüncü Aşklara Geldik adlı albümünde imzası bulunarak büyük katkılar sağlamıştır. Özeren'in imzası bulunan ilk albüm olmasına karşın grubun son albümü dördüncü albüm olmuştur.

       2012 yılında uzun yıllar karaciğer yetmezliği tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Cemil Özeren üzerine grup üyeleri, 2013 yılında 'Ustalara Veda' ve 'Müziğin Baronları Destan'laştı' mesajlarıyla Veda adlı albümünü yayımlamıştır. Müzikten koparılan grup, Veda albümü ile yedi senelik ayrılığa son vererek özgürlüğünü ilan etmiştir. Ayrıca müzik dünyasının birçok önemli isminin belirli bir süre Destan grubunda yer alması da dinleyicilerin 'yaşayan efsanelerle aramızdan ayrılan ölümsüz efsaneler, Destan'la bir araya geldiler' yorumunu yapmalarını sağlamıştır. Son olarak 2019 yılında Ayna'nın Ölsem De Kurtulsam adlı parçasını yeniden dinleyiciye sunarak müzik hayatlarına uzun aralıklarla da olsa halen devam ettiklerini göstermişlerdir. 

    Grubun 2019 yılında hazırladığı 'en iyi 10 Destan parçası'nı içeren Spotify listesi:

    https://open.spotify.com/album/4FDLoUZiAE7gOYcp6Sf1ZN?si=_3WoIZ4fS7O4K6NxIFL_JA?utm_source=generator" width="100%" height="380" frameBorder="0" allowfullscreen="" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; fullscreen; picture-in-picture">


    Yorumlar (2)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.