Bir Tablo, Bir Hikaye: Vazoda On İki Ayçiçeği, Van Gogh

Bir Tablo, Bir Hikaye: Vazoda On İki Ayçiçeği, Van Gogh
  • 11
    0
    0
    1
  •  

    Dünyaca meşhur tablo Van Gogh tarafından 1888-1889 yıllarında Arles kasabasında yapılmıştır. Van Gogh, Paris'ten Arles'e taşınmış ve orada sarı bir eve yerleşmiştir. Yaşamayı plandığı ev iki odalı bir dairedir. Kendine bir stüdyo kurma hayalinde olan ressam o dönem hayranı olduğu Fransız ressam Paul Gauguin ile stüdyosunu paylaşma hevesi ile dolup taşıyordur. Hayaline kavuşmak isteyen Van Gogh, Paul ile iletişime geçmek için birçok yol dener ve nihayetinde Fransız ressamın kendisini ziyaret edeceği müjdesine ulaşır. Evinde ağırlayacağı ressam Paul için ona ayırdığı odayı süsleme kararı alır ve onu etkilemek için de birkaç resim yapmaya karar verir.

    Paul Gauguin, Vincent van Gogh Ayçiçeklerini Resmederken, 1888

    Van Gogh'un Arles'te yaşadığı ilk yıllar yaşamının sarı renk yılıydı. Kendini ilk kez evinde gibi hissettiği evinin sarı renk olması da bu hissi onda uyandırmasında yardımcı oldu. O dönem yaptığı resimlerinde sarı rengi çiçeklerde, insanlarda, sebze ve meyvelerde birçok yerde kullandı. Yaşadığı kasaba Arles'de sonsuzluğa uzanan harika görünümlü ayçiçeği tarlaları bulunurmuş. Bu görüntü Van Gogh'u çok etkilemiş. Böylece sarı rengi mutluluk ile özdeşleştirmiş.

    Hayranı olduğı ve evinde ağırlamaktan mutluluk duyduğu Fransız ressam Paul gerçekten de Gogh'un istediği gibi yaptığı ayçiçeği tablolarından çok etkilenmiştir. İleride ikili arasında gergin ve hoş olmayan anlar yaşansa da o an için Paul, Van Gogh'un ilgisinden çok memnun kalmıştır.

    Van Gogh o dönem saptanlı bir şekilde ayçiçeği tabloları yapmıştır. Bunun bir çok sebebi bulunur. Söylediğimiz gibi mutluluğu sarı renk ile özdeşleştirmesi bu sebeplerden bir tanesi.  Böylece ayçiçeğini kendi sembolü haline getirmiştir. Ünlü ressam döneminin Art-İzlenimcilerin tarzını benimsemiş, önem ve sembolik anlam taşıyan nesneleri eserlerine yerleştirmeyi doğru bulmuştur.

    Vazoda On İki Ayçiçeği eserindeki çiçekler farklı gelişim evrelerini gösterir. Sol altta vazodan sarkan yeşil küçük taze ayçiçeği ile birlikte erişkin sarı yapraklı çiçekler ve tohuma kaçmış kahverengi büyük başlı çiçekler aynı vazoda yer alır. Bu farklı renkler resme bir ahenk katarken aynı zamanda da yaşamın farklı evrelerinin -gençlik, olgunluk, yaşılık- aynı hayatta birlikte yer aldığını gösterir.

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.