Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Slasher Filmi

Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Slasher Filmi
  • 12
    0
    0
    4
  •   GELMİŞ GEÇMİŞ EN İYİ 10 SLASHER FİLM

       Usta yönetmen Alfred Hitchcock tarafından 1960 yılında sinemaya aktarılan kült eser Psycho ile başlayan slasher film serüveni, başta 1980'ler olmak üzere günümüzde de halen büyük ilgi görmektedir. İnsanların içindeki iyiliği mi yoksa kötülüğü mü açığa çıkarttığı ve suç oranını arttırıp arttırmadığı gibi soruları da beraberinde getiren en iyi 10 slasher filmi en düşük puandan en yüksek puana göre sizler için listeledim. Keyifli okumalar. 

    10. Friday the 13th 

     Victor Miller tarafından yazılıp 1980 yılında Sean S. Cunningham'ın yönettiği 13.Cuma, slasher tarihinin en ikonik maskelerinden birine sahip olması sebebiyle birçok çizgi romana, oyuna, diziye ve gerçek suçlulara ilham kaynağı olmuştur. Baş kötü Jason Voorhees'in hayatı etrafında oluşturulan senaryo, bir grup kampçının başına gelen olaylar ile ilişkilendirilir. Başta dört film ile sonlandırılması planlanan seri, hayran kitlesinin isteği ve elbette gişe getirisi ile yaklaşık 12 filmden oluşmaktadır. 

    IMDb puanı: 6,5/10 

    9. Opera 

      Korku sinemasının sevilen yönetmeni Dario Argento tarafından 1987 yılında yönetilen Opera, İtalyan giallo/slash filmidir. Slasher filmlerinin klasiği olan maskeli bir saldırganın opera binasında işlediği cinayetlerin ele alındığı bu film, izleyiciler tarafından dahice ve Argento'nun son, tam teşekküllü eseri olarak görülmektedir. 

    IMDb puanı: 7,0/10 

    8. Dressed to Kill 

      Brian De Palma tarafından 1980 yılında yazılıp yönetilen Dressed to Kill, suça tanık olan bir hayat kadınından başlayarak New York'ta bir ev kadınının öldürülmesine yol açan olayları anlatan senaryo üzerine kurulmuştur. Ülkemize Cani adıyla gösterime giren film, Amerikan neo-noir slasher film kategorisinde yer almaktadır. 

    IMDb puanı: 7,1/10 

    7. Black Christmas  

      1974 yılında Bob Clark'ın yönettiği Kanada yapımı slasher türü korku filmidir. Akli dengesi yerinde olmayan bir seri katil ile karşı karşıya gelen bir grup öğrenciyi konu alan filmin hikayesi, Noel Zamanı Québec'te işlenen seri cinayetlere dayanması sebebiyle diğer slasher filmlerden ayrılır. 

    IMDb puanı: 7,2/10 

    6.Scream 

      Ünlü slasher yönetmeni Wes Craven'ın A Nightmare on Elm Street serisindeki anlaşmazlıklarından sonra ilk olarak 1996 yılında yönettiği Çığlık, telefonla arayıp korku filmleri hakkında soru sorarak kurbanlarına işkence eden maskeli bir katil tarafından terörize edilmesini konu almaktadır. Kullanılan maske ile beklenmedik bir hayran kitlesi oluşturmayı başarmıştır. Kendinden önceki korku filmlerine birçok gönderme yapmasının yanı sıra slash/korku filmlerinin final girl anlayışını serinin tamamında işlemesi güçlü kadın rolüne de dikkat çekmektedir. A Scary Movie adlı komedi serisinin de başlamasına yol açan Scream, 90/2000'ler döneminin en sevilen filmleri arasında yerini almıştır. 

    IMDb puanı: 7,3/10 

    5. The Texas Chain Saw Massacre 

     Dönemin en çok ses getiren slasher film özelliğine sahip Teksas Katliamı, 1974 yılında  Tobe Hooper tarafından yönetilmiştir. Eski bir çiftlik evini ziyaretleri sırasında yamyam bir ailenin kurbanı olan bir grup genci konu alan film, izleyicinin ilgisini çekmek amacıyla gerçek bir hikâye olarak tanıtılmasına rağmen tamamen kurmaca bir senaryodan oluşmaktadır. Filmin baş kötülerinden Leatherface'in maskesi Wisconsinli seri katil Ed Gein'in işlediği cinayetlerden esinlenilerek oluşturulmuştur. Ayrıca dönemin siyasi olaylarına da bir eleştiri niteliğindedir. 

    IMDb puanı: 7,5/10 

    4. A Nightmare on Elm Street

     1984 yılında Wes Craven tarafından yazılıp yönetilen Elm Sokağında Kabus/ Elm Sokağı Kabusu, birkaç gencin rüyalarında seri çocuk katili Freddy Krueger’ın hayaleti tarafından katledilmeleri konusu üzerine kurulmuştur. Baş kötü Freddy, sinema tarihinde en çok bilinen slasher karakter olma özelliğine sahiptir. Oyuncu kadrosunun genişliği de filmin ses getirmesinde büyük bir etken olurken, Johnny Depp'in oyunculuğa ilk adım attığı film olmuştur. 

    IMDb puanı: 7,5/10 

    3. Profondo Rosso - Deep Red 

     İtalyan yönetmen Dario Argento'nun 1975 yılında yönettiği korku/slasher filmidir. The Hatchet Murders adıyla da bilinmektedir. David Hemmings adında bir müzisyenin, siyah deri eldiven giyen gizemli bir figür tarafından gerçekleştirilen bir dizi cinayeti araştırması konu edilmiştir. 

    IMDb puanı: 7,6/10 

    2. Halloween 

     Korku/slasher film denildiğinde herkesin aklına gelen ilk film kuşkusuz Halloween'dir. 1978 yılında John Carpenter'ın yönettiği film, bir cadılar bayramı gecesi altı yaşındaki Michael Myers adlı baş kötünün ablasını öldürmesi üzerine başlar. 15 yıl sonra kaldığı ruh ve sinir hastalıkları hastanesinden kaçarak evine dönen Michael'ın mahallede işleyeceği cinayetler dizisi üzerine kurulmuştur. Halloween'den sonra çekilen slasher filmlerde maske, baş kötünün hiç konuşmaması ve en önemlisi cinayet silahı (genellikle keskin bir bıçak, ustura) ikonikleşmiştir. 

    IMDb puanı: 7,7/10 

    1. Psycho

      1960 yılında senaryosunu Joseph Stefano'nun yazdığı ve Alfred Hitchcock tarafından yönetilen Sapık, Wisconsinli Ed Gein'den esinlenilerek yazılan bir diğer eserdir.  Marion Crane adında bir sekreterin yalnız yaşayan motel sahibi Normal Bates ile karşılaşması üzerine oluşturulmuştur. Amerika'da yaygınlaşan Bates Motel anlayışının da kaynağıdır. Yönetmen Hitchcock film için 'gülmek için yapılmış, eğlenceli bir film' dese de izleyiciler için hiç de öyle olmamıştır. 

    IMDb puanı: 8,5/10 

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.