Gündemdeki Okul, Türkiye'nin İncisi Boğaziçi Üniversitesi'nin Tarihi Binaları

Gündemdeki Okul, Türkiye'nin İncisi Boğaziçi Üniversitesi'nin Tarihi Binaları
  • 8
    0
    0
    4
  • Boğaziçi Üniversitesi 150 yıllık tarihiyle, kalitesi, eğitimi, öğrencileri ve tabi ki binalarıyla Türkiye içinde farklı bir dünya. Okula girdiğiniz andan itibaren sizi atmosferiyle büyüler. Tarihi binaların arasında yürürken bazen dönem filminde yaşıyormuşsunuz gibi hissedersiniz. Güney Kapı'dan girip, meydana geldiğiniz anda Albert Long Hall karşınızda tüm ihtişamıyla dikilir ve siz eve gelmişsinizdir. Bugün belki de bu güzel okulu hiç görmeyenler için okulun tarihi binalarını inceleyeceğiz.

    Anderson Hall (Fen-Edebiyat Fakültesi)

    Anderson Hall veya bugünkü adıyla Fen-Edebiyat Fakültesi Binası'nın temeli 1910'da atılmış ve 1913 yılında tamamlanmıştır. Bina, John S. Kennedy tarafından miras olarak bırakılan sermayeyle Robert Kolej'in hazırlık sınıfı için inşa edilmiş ve en uzun süre hocalık yapmış olan Charles Anderson'un adı verilmiştir. Bugün bu bina Fen-Edebiyat Fakültesi'dir.

     Hamlin Hall (I. Erkek Yurdu)

    Bir Türk Hanı formunda inşa edilen Hamlin Hall, bugün I. Erkek Yurdu olarak kullanılmaktadır. Binanın zemin katında kantin, birinci katında ise öğrenci kulüpleri bulunmaktadır. 4 Haziran 1869'da, binanın ilk köşetaşı yerleştirilmiş ve ismini Kolej'in iki kurucusundan biri olan Dr. Hamlin'den almıştır. Dr. Hamlin bizzat inşaatın her detayıyla ilgilenmiştir. Bina ortasında açık bir avlu bulunan eski Türk kervansaray veya hanları gibi dizayn edilmiştir. Hamlin Hall 1871 yılında tamamlanmıştır. Tek katlı, geniş bir bina da 1873 yılında Hamlin Hall'ın arka kısmına ilave edilmiş fakat otuz yıl sonra bu bina Washburn Hall yapılırken yıkılmıştır. 1932 yılında Dr. Caleb Gates'in başkanlığı sırasında bir restorasyon geçirmiştir.

    Albert Long Hall

    Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs'te bulunan Albert Long Hall'un yapımına 1890'da başlanmış ve ertesi yıl tamamlanmıştır. Bugüne kadar pek çok değişik amaç için kullanılan bina 1999 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası başta olmak üzere pek çok firmanın katkılarıyla aslına sadık kalınarak restore edilmiş ve Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi adını almıştır. Okula kayıt olunduğu ilk andan itibaren burada oryantasyon dersleri alınır; Bir Boğaziçili nasıl olur?,  Misyonumuz değerlerimiz nedir?, İnsanların düşüncelerine neden saygı duymalıyız?, Hayvanlara ve her görüşten insanlara neden iyi davranmalıyız?, Cinsiyet eşitliği nedir? vb sorulara cevap aranır.

    Henrietta Washburn Hall

     Henrietta Washburn Hall veya bugünkü adıyla Öğrenci Faaliyetleri Binası, Mr. Cleveland H. Dodge tarafından finanse edilmiştir. 1914 yılında tamamlanmış ve ismini Cyrus Hamlin'in kızıyla George Washburn'ün karısı Henrietta Loraine Washburn'den almıştır. Şu anda öğrenciler tarafından bir eğlence ve dinlenme merkezi olarak kulllanılan Social Hall, salonlar, kulüp odaları, bir tiyatro ve bir kantini içermektedir. Dodge Jimnastik Salonu'nun yapımı, 1909'dan 1926'ya kadar Yönetim Kurulu Başkanı olan Cleveland H. Dodge ve babası William H. Dodge tarafından finanse edilmiştir. Bina, kampüsteki taş ocağından çıkarılan mavi kireçtaşından inşa edildi. Uzun yıllar boyunca Avrupa'daki en modern ilk jimnastik salonu olma özelliğini korudu ve de Türkiye'deki tek kapalı koşu pistini barındırdı. 1908 yılında, Türkiye'deki ilk basketbol maçı burada oynanmıştır. Öğrenci Faaliyetleri Binası (Henrietta Washburn Hall), öğrencilerin sosyal ve sportif faaliyetlerinin merkezidir.

    Washburn Hall( İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi)

     Bugün İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak kullanılan Washburn Hall, Mr. William E. Dodge'ın dul eşi Mrs. William E. Dodge tarafından finanse edilmiştir. Öğrenci sayısının artması dolayısıyla derslik amacıyla yapıldı. Temeli 1904 yılında atıldı ve 1906 yılında tamamlandı. İsmini 1903 yılında Başkanlıktan istifa etmiş olan Başkan George Washburn'den almıştır. Diğer bütün binalar gibi Washburn Hall da Birinci Dünya Savaşı'ndan önce inşa edilmiş ve de inşasında kampüste bulunan mavi kireçtaşı kullanılmıştır. Üst katlar, yani beşinci kat ve de dördüncü katın yarısı, bir zamanlar büyük değer taşıyan Doğal Tarih Müzesi'ne (Natural History Museum) ev sahipliği yapmıştır. Bugün, İktisat, İşletme, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerini içeren İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak kullanılmaktadır. Bugünlerde bu sarmaşıklar saran güzel binanın kapılarından sadece Türkiyede ilk 1000 e giren öğrenciler girebiliyor.

    Alexander Van Millingen (Rektörlük)

    Van Millingen Kütüphanesi 1932 yılında tamamlanmıştır, aynı zamanda da idari personele barınma imkanı sağlamıştır. Türkiye'deki ilk modern kütüphane olduğu söylenir. Alexander Van Millingen Binası Rektör'ün, Rektör Yardımcıları'nın, Genel Sekreterlik 'in ofislerini, bunların yanında Personel, Araştırma ve Planlama dairelerini barındırır. Şu an kütüphane Kuzey Kampüse taşınmıştır ve ülkenin en büyük kitap koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapıyor. 

    Kennedy Lodge

    1895 yılından, 1919 yılına kadar Yönetim Kurulu Başkanı olan John Steward Kennedy, Kolej'e cömertçe yardımlarda bulunmuştur. Onun bağışlarıyla, 1891'de Kolej Başkanları için bir ev inşa edilmiştir. Muhteşem Boğaz manzarası olan bu geniş ev, Kennedy Lodge, 1891 yılından itibaren Washburn'lerle başlayarak 1971 yılında Dr. John Scott'ın ayrılmasına kadar Kolej Başkanlarının ikametgahı olmuştur. Bugün, zemin katı öğretim kadrosu için yemek salonu, üst katları misafirhane ve bodrum katı restoran olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, her türlü sosyal etkinlik burada yapılmaktadır.

     

    Haklı mücadelelerinde Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin ve öğretim üyelerinin yanındayız.

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.