Köklü Bir Müzik Kültürünün İçine Doğan Gitarist: Batuhan Mutlugil İle Röportaj

Köklü Bir Müzik Kültürünün İçine Doğan Gitarist: Batuhan Mutlugil İle Röportaj
  • 10
    0
    0
    0
  • Uzun yıllardır Blue Blues Band ekibi ve Duman ile olan kariyeri sebebiyle tanıdığımız çok başarılı bir gitarist Batuhan Mutlugil. Hem 90'lar dönemi olarak tabir ettiğimiz dönemde yaptığı işler hem babasıyla sahne aldığı işler hem de elbette 20 yıllık bir Duman serüveni var. Bunların yanı sıra bu zorlu pandemi günlerinde hepimizin ruhunu besleyen 9 parçalık bir solo albüm çıkarttı. Kendisiyle hem kariyerini hem pandemi ve üretim sürecini hem de yeni çıkardığı albümü konuştuk. Samimiyeti, müziğe olan aşkı ve etkileyici kariyeriyle karşınızda: Batuhan Mutlugil ve Yadig?utm_source=generator" width="100%" height="380" frameBorder="0" allowfullscreen="" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; fullscreen; picture-in-picture">

     

    "Ezelden beri kendi şarkılarımı yaparken kendim çalıp kendim söyledim. Demolarımda olsun yaptığım kayıtlarda olsun... Benim burada(bu albümde) tek amacım şarkının ruhunu elimden geldiğince en iyi şekilde verebilmek oldu."

     

    1. Mojo, Blue Blues Band ve Duman ile yaptığınız işlerden sizi bilen çok büyük bir kitle var. Sizi büyük bir beğeniyle takip ediyorlar ancak solo projeniz ile müziğinizi ilk defa duyanlar için Batuhan Mutlugil ve müziğini biraz anlatabilir misiniz?

    Öncelikle uzun zamandır beni takip eden ve konserlerde yalnız bırakmayan tüm dostlarıma teşekkür ederim... Demek ki keyif aldığımız müziklerde ortak bir paydada buluşabilmişiz.

    Ben gitara başladığım günden beri ağırlıkla 60'lar 70'ler döneminin Blues ve Klasik Rock müziğiyle beslendim. Beatles, Led Zeppelin, Stones, Pink Floyd, Jethro Tull, Bb King, Stevie Ray Vaughan ve adını saymaya vaktimizin yetmeyeceği niceleri... Elbette 70'lerin devamı olarak gördüğüm 90'lar döneminde Nirvana, Soundgarden, Pearl Jam vs.

    Tüm bu dönemlerin soundları çoğunlukla gitar, bas ve davul üzerine kuruluyken ben de bildiğim yolu seçtim ve bu yoldan ilerledim diyebilirim... Trio formunda Klasik Rock diyebiliriz. Siz buna 70'ler veya 90'lar nasıl bir isim uygun görürseniz. Yepyeni bir müzik icadı değil bu, yıllardır devam eden bir müzik kültürü.

     

    2. Gerek babanızın kendileriyle olan grup arkadaşlığı gerekse sizin onlarla olan iletişimize dayanarak özlemle andığımız Yavuz Çetin ve Kerim Çaplı ’ya değinmeden geçemeyeceğiz. Vefatlarının üzerinden geçen yıllara rağmen bizlere bıraktıkları miras hala müzik dünyasında saygın bir konumda. Hepimizin özlemle andığı bu iki müzik dehası hakkında düşüncelerinizi ve hissettiklerinizi bizlerle paylaşmak ister misiniz? Batuhan Mutlugil için Kerim Çaplı ve Yavuz Çetin ne anlam ifade ediyor? Bizlerle beraber olduğunuz zamanlara ilişkin bir hatıranızı paylaşabilir misiniz?

    Sağ olsun babamın beni Rock müzikle tanıştırdığı yetmezmiş gibi (14-15 yaşlarındaydım hiç unutmam) Bodrum'da bir gece Beyaz Ev'e götürdü beni... Orada hayatımda ilk kez, Yavuz Çetin'i elektro gitarda ve Tanju Eksek 'i akustikle canlı seyretme fırsatım oldu...Neye uğradığım şaşırdım ve hayatım o andan itibaren değişti diyebilirim...İkisi de birbirinden alçak gönüllü insanlardı ve tüm birikimlerini mükemmel dostluklarıyla birlikte paylaşmaya hazır abilerim oldular. Yavuz haftanın birkaç günü bizim evde olurdu, diğer günler de ben ona giderdim ve gitar çalardık. Genelde çoğu müzisyen bildiklerini paylaşmak yerine "bu işler bildiğin gibi değil" şeklini seçer ama Yavuz tam tersine bildiği ne varsa anlatmaya çalışırdı ve ondan çok öğrendim. Ne kadar güzel bir insan olduğunu anlatmaya kelimeler yetmez.

    Ardından Kerim Çaplı'yı izleme şansım oldu, o da ikinci büyük şok. Ardından bir baktım yaş 18 ve sahnede bu insanlarla birlikte çalıyorum. Her şey hızla ilerledi. Sahnede bir yanda babam, bir yanda Yavuz, bir yanda Kerim Çaplı. Ne diyeyim gerçekten çok şanslıydım...Ardından yıllar geçti, bir ara Kerim abi ile aynı evde kaldık bir süre. O bambaşka bir hikâye...Tüm hocalar efsaneydi, o dönemi yaşayanlar bilir.

     

    3. Duman grubu dışında babanızla da bir sahne projesi yapmıştınız. "Hardplugged” adını verdiğiniz bu proje veya benzer bir iş düşünüyor musunuz? Sizi tekrar sahnede birlikte görebilir miyiz?

    Babamla yaptığımız "Hardplugged" projesi gerçekten çok keyifliydi. O projede albümü birlikte kaydettiğim Caner Üstündağ ve Utku Ünal da vardı. Her biri birbirinden güzel müzisyenler. İstanbul, İzmir ve Ankara'da 3 konser yapma şansımız oldu ve çok özel konserler oldu bunlar.

    Elbette tekrar çalmayı çok isterim. O kadar keyifli çalımları tekrar yaşamak ancak ortak vakitleri denk getirmek bazen tahmin edildiğinden zor oluyor. Hepimizin ayrı hayatları, konserleri ve programları derken ortak vakitleri ayarlamak zor... O vakit yaratılırsa tekrar neden olmasın?

     

    "Yavuz haftanın birkaç günü bizim evde olurdu, diğer günler de ben ona giderdim ve gitar çalardık. Genelde çoğu müzisyen bildiklerini paylaşmak yerine "bu işler bildiğin gibi değil" şeklini seçer ama Yavuz tam tersine bildiği ne varsa anlatmaya çalışırdı ve ondan çok öğrendim."

     

    4. Solo albüm fikri kafanızda ne zaman oluştu, grubun dışında bir solo yapma motivasyonunuz neydi?

    Bildiğiniz üzere uzun süredir Duman olarak bir albüm yapmadık. Bu arada arkadaşlarım çok güzel birer solo albüm yaptılar. Bende de besteler birikmeye başladı hem eskilerden kalanlar hem yeni yaptıklarım. Bir üretme açlığı da üstüne gelince evde şarkıları toparlamaya başladım. Hala çok emin değildim bu topa girsem mi girmesem mi, istiyor muyum?

    Leyla sağ olsun, evde o da bu konuda bana büyük destek verdi. Ben de ufaktan kolları sıvadım. Asıl ana neden üretim açlığı diyebilirim.

     

    5. Albümden yaklaşık 40 gün önce "Bambaşka" adlı şarkınızı tekli olarak çıkardınız. Bambaşka'yı seçmenizin sebebi neydi?

    Aslında albümü single olmadan çıkarmayı planlıyordum ama pandemi vs. Birtakım başka sıkıntılar albümün gecikmesine neden oldu. Ben de albümü bekleyen dostlarıma en azından bir şarkı sunmak istedim, o da "Bambaşka?utm_source=generator" width="100%" height="380" frameBorder="0" allowfullscreen="" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; fullscreen; picture-in-picture">" oldu. Çok özel bir tercih değildi aslında. Aklıma ilk o şarkı geldi nedense, ben de fazla düşünmedim açıkçası.

     

     

    6. "Vurgun", " Gözü Kara Gelin" ve "Yor Beni" gibi parçalarınız bu albümde özellikle öne çıkan parçalar.  Şarkıları yazarken size neler fikir verir, bu parçaların birer hikâye şeklinde yazılması özellikle tercih ettiğiniz bir durum muydu?

    Aslına bakarsanız besteler kendi sözlerini kendi buluyor. Ardından sözler de kendi hikayelerini oluşturuyor.

     

    "Konser dediğiniz hikâye insanlarla aynı ortamda gerçekleşen ve karşılıklı enerjilerin paylaşıldığı bir ortam ve bu maalesef online konser kafasında yüzde yüz sağlanabilen bir durum değil."

     

    7. "Ben şarkıcı değilim, iş başa düştü” diye bir cümle kurmuşsunuz. Yine de bu albümün konserlerini yapmayı düşünür müsünüz? En azından bir lansman görme şansımız var mı?

    Ben şarkıcı değilim derken asıl işimin gitar çalmak olduğunu söylemek istedim.

    Elbette daha hâkim olduğum konu gitar ama ezelden beri kendi şarkılarımı yaparken kendim çalıp kendim söyledim. Demolarımda olsun yaptığım kayıtlarda olsun...Haliyle bu şarkılardan seçtiklerimi Duman olarak kaydettiğimizde, Kaan söylüyordu aslan gibi en güzelinden.

    İş başa düştü dedim çünkü kendi albümüm, kim söyleyecek? Aklımda farklı planlar vardı ama süreç içinde değişiklikler oldu ve doğrusunun kendimin söylemesi olduğuna karar verdim... Benim burada tek amacım şarkının ruhunu elimden geldiğince en iyi şekilde verebilmek oldu.

    Elbette pandemi süreci bittiğinde bu albümün konserlerini çalıyor olacağız, kanlı canlı. Sadece kaydettim öyle kalsın durumu yok.

     

    8.  Milyonfest Online organizasyonunda performansınızı izleme şansımız oldu. Sizi sahnede görmeyi özlemişiz. Bu tip online ortamlarda çalmaya devam edecek misiniz, daha sık yapmayı düşünüyor musunuz?

    Açıkçası kişisel olarak online konserlerden hiçbir keyif almadığımı özellikle belirtmek isterim. Konser dediğiniz hikâye insanlarla aynı ortamda gerçekleşen ve karşılıklı enerjilerin paylaşıldığı bir ortam ve bu maalesef online konser kafasında yüzde yüz sağlanabilen bir durum değil. Ben bu açıdan pek sevdiğimi söyleyemem ama insanlara bu süreçte ulaşabildiğiniz tek yol da bu.

    Ben yaptığım bu albümün konserlerini yasaklar kalktıktan sonra kanlı canlı çalmayı planlıyorum açıkçası.

     

    9.  Listenary ekibi olarak mottomuz "Songs to discover today". Bu sebeple her röportajda sanatçılarımızdan dinleyici listelerimiz için 3 şarkı ve albüm önermelerini rica ediyoruz. Sizin dinleyicilerimiz için önereceğiniz işler neler?

     

    Albüm Önerileri:

    Wes?utm_source=generator" width="100%" height="380" frameBorder="0" allowfullscreen="" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; fullscreen; picture-in-picture"> Montgomery -So Much Guitar

    ?utm_source=generator" width="100%" height="380" frameBorder="0" allowfullscreen="" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; fullscreen; picture-in-picture">Scary Goldings-Feel.

    ?utm_source=generator" width="100%" height="380" frameBorder="0" allowfullscreen="" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; fullscreen; picture-in-picture">John Scofield-This Meets That

     

    Şarkı Önerileri:

    ?utm_source=generator" width="100%" height="380" frameBorder="0" allowfullscreen="" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; fullscreen; picture-in-picture">Jeff Beck- Goodbye Pork Pie Hat

    ?utm_source=generator" width="100%" height="380" frameBorder="0" allowfullscreen="" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; fullscreen; picture-in-picture">Black Sabbath- War Pigs

    ?utm_source=generator" width="100%" height="380" frameBorder="0" allowfullscreen="" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; fullscreen; picture-in-picture">Jerry Reed -Mister Lucky

     

    Bu keyifli röportaj için Batuhan Mutlugil'e çok teşekkürler. Pandemi döneminde bizlere  hediye gibi geldi bu albüm de. Sağlıklı günlerde kendisini yendien sahnede görmek dileğiyle...


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.