İç Dünyamızın Çelişkilerine Ses Olan Kadın: Gözde Öney

İç Dünyamızın Çelişkilerine Ses Olan Kadın: Gözde Öney
  • 0
    0
    0
    0
  • Samsun doğumlu Gözde Öney’in müzikle mesaisi Samsun’da yarı zamanlı konservatuar eğitimi ile başlamış. Daha sonra İstanbul’da Bilgi Üniversitesi’nde müzik eğitimine devam eden Öney, reklam müzikleri seslendirerek ve Hande Yener, Sibel Tüzün, Hüsnü Arkan gibi isimlere sahnede vokal yaparak deneyim kazanmış.
    Mahmut Çınar’la kaydettiği iki düet şarkı ve bir Peyk coveri olan “Gidin” ise Öney’in yayımlanmış ilk resmi kaydı.

    Gözde Öney Sofar konserleriyle geniş kitlelere ulaşma fırsatı buldu. Ben de Sofar videoları arasında dolaşırken ve iyi-kaliteli müzik dilenciliği yaparken “Kavga” şarkısına denk gelmiştim. Şarkı bitince, iki kere daha baştan dinlediğimi hatırlıyorum. Bu şarkıya dair beğenimde zaman içimde yalnız olmadığımı da gördüm. “Kavga” şarkısının icra edildiği performansının videosu özellikle YouTube’da ciddi bir izleyici kitlesine ulaştı. Ve haliyle Öney’in çıkaracağı albümü de dört gözle bekleyen bir müziksever grubu oluştu.

    Gözde Öney, ilk albümü “İki Gölge“yi 2017'de dinleyicilerle buluşturdu. Albüm, sözleri ve müziği Öney’e ait 10 şarkıdan oluşuyor. Öney albümde Efe Demiral, Okay Aynur, Ozan Kısaparmak, Kerem Işık, Evren Arkman, Özer Arkun, Mehmet Çelik, Koray Candemir, Ayşe Saran, Altuğ Öncü, Istanbul Strings, Canay Cengen, Efe Demiryoğuran gibi değerli müzisyenlerle çalıştı. Öney, esasında uzun süredir müzik dünyasında olan bir isim. Reklam müziklerinde ve çeşitli müzisyen dostlarına yaptığı geri vokallerde sesini duyuyorduk. Temmuz 2016’da Harems Stüdyoları‘nda, çok değerli müzisyenlerin katkılarıyla kaydedilen albümün prodüktörlüğünü ve sekiz şarkının düzenlemesini Efe Demiral üstlendi. İki şarkının düzenlemesi ise Okay Aynur, Canay Cengen ve Koray Candemir imzası taşıyor. “Hayat İzleri” adlı şarkının sözleri Gözde Öney–Ayşe Saran işbirliğinin bir ürünü. Koray Candemir de, müziğini Öney’le birlikte yaptığı “Düşüş“te Öney’in sesine ses katıyor.

    Gözde Öney, albüm bülteninde “İki Gölge” için şunları söylemiş: "İki Gölge’, müzikle var oluşumun bu zamana kadarki en heyecanlı serüveni. İçimdeki dünyalara açıldığım, dünyamı paylaştığım bir yolculuk. Naif, kırgın, mutlu, hüzünlü hatıraların dile gelişi, veda edişi. Bana ve bize, hepimize ait hisleri kendi penceremden anlatmak, aktarmaktır niyetim. Yeni yolculuklara, hep birlikte, sevgiyle…”.



    Hakan Yavuz Tok İki Gölge albümünün incelemesini yaparken Gözde Öney'i şöyle betimlemiş: "Dünya ve Türkiye’de pek çok örneği olan ve hatta tartışmaya açık ve içi boşaltılmış bir tabir olsa da “kadın ozan” diye tanımlanan bir karşılığı da var Gözde Öney türevi müzisyenlerin. Eğer bir kategorizasyon şartsa, Ceyl’an Ertem’inden Jehan Barbur’una, Melis Danişmend’inden Çiğdem Erken’ine, dinleyicisine her biri farklı kapılar açan yeni nesil müzisyenler arasında Gözde Öney’in adını da anmaya başlayabiliriz bu albümle birlikte."

    Gözde Öney'i yazan o kadar değerli kalemler var ki şu yazıyı sadece onlardan derlesem de olurdu aslında. Hakkında söylenebilecek her türlü övgü zaten söylenmiş gibi. Sesi, yorumu, muhalif kişiliği, şarkılarının içimize işleyen duygulara sahip olmasıyla gerçekten eşsiz bir kadın sanatçımız kendisi. Dinlemesi de, müziği kapatıp boş duvara bakarak ne dediğini düşünmesi de zevkli. Çünkü gerçekten Gözde Öney şarkılarını sadece dinlemek yetmiyor. Anlamak, içselleştirmek hatta bazen şarkıyla savaşmak bile gerekiyor.

    Çok sevilen "Gidin" parçasını albüme eklemeyip tekli olarak çıkaran sanatçı 2017'de "Bir Anda"," Eski Bahar", "Satır Satır" teklilerini de çıkartıp uzunca bir süre bize kendini özletmişti ki, 2020 tüm kötülüğüyle bizi tüketmişken kendisinden yeni işler geldi. "Biraz Kül Biraz Duman" ve "Gitmek" adlı 2 tane teklisini geçtiğimiz aylard piyasaya süren sanatçıyine harikalar yaratmış. 

    Pandemi döneminde üretmeye devam ettiğini sosyal medyasında duyuran sanatçıın yeni işlerini de heyecanla bekliyoruz.

     

     

    Kaynaklar: 1, 2, 3.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.