90'lara Damgasını Vuran Şıpsevdi Sakızlarının Karikatürlerindeki Aşk Hikayesi

90'lara Damgasını Vuran Şıpsevdi Sakızlarının Karikatürlerindeki Aşk Hikayesi
  • 22
    0
    2
    0
  • Love is..Aşkın arkasındaki aşk hikayesi..

    Sevgi bu evrendeki en kıymetli en kutsal duyguların başında gelenlerden biri değil midir?  Aşkın, sevginin bir başka kıymetli olduğu o güzel kokulu yılları hatırladınız mı? Hani her duygunun daha içten samimi olduğu yılları.. Birine duyduğunuz sevgiyi sakladığınız o sakız fallarından şimdi tebessümle hatırladığınız o yılları..

    Gelin şimdi sizlerle o yıllara gidelim ve size aşkın hikayesini anlatalım:

    Karikatürlerimizin yaratıcısı Kim Casali aşkı Roberto için çizmekteydi.

    Sevgililer Günü'nden bir hafta sonra Kim, Roberto Casali ile Los Angeles'ta bir kayak kulübü toplantısında tanışır.

    Kim Casali-Roberto Casali

    Kayak gezisi sırasında Roberto'ya gönderdiği kartpostala Kim tarafından 'Love is ...' haline gelecek ilk örnek çizilmiştir. Kendisinin küçük bir karikatürü: mini bir Kim. 

    Karikatürler, utangaç Kim'in Los Angeles'taki kur sırasında gelecekteki kocası Roberto için bıraktığı aşk notlarını yazmasıyla başladı. "Nasıl hissettiğimi ifade etmek adına kendim için küçük çizimler yapmaya başladım ... Bu biraz duygularımın nasıl büyüdüğünü anlatan bir günlük tutmak gibiydi. Önce kıza dönüşen bir damlacık çizdim, o ben olmalıydım. Tüm bu harika duyguları yaşadı. Sonra bir damla daha çizdim bu duyguların nedeni olan bir çocuk.” Bu sözleriyle ifade etmişti Kim kendini.

    İlk çizim, Kim'in kendisini temsil eden çilleri, iri gözleri ve uzun sarı saçlarıyla çizilen kız figürünü ve Roberto'yu temsil eden aynı büyüklükte gözleri olan ancak kısa siyah saçlı bir erkek figürünü içeriyordu.

    Kim, ikilinin hafta sonlarını birlikte geçirmeye başlamasıyla, Roberto’nun bulması için yastığının altına, ceketinin cebine ve çekmecelerine küçük çizimler bırakırdı ve daha sonra Roberto, Kim’in tüm karikatürlerini sakladığını ve onu daha fazla çizmeye teşvik ettiğini ortaya çıkardı.

     

    Kim, Los Angeles'ta bir baskı şirketinde resepsiyonist olarak çalışırken, bazı çizimlerini küçük kitapçıklara zımbalayarak onlara 'Love is When' adını veriyor ve masasından her birini 1 dolara satıyordu.

    love is when

    Kim çizmeye devam etti ve zamanla çizimleri duyuldu. 5 Ocak 1970 tarihinde Los Angeles Times gazetesinde çizimleri ilk kez 'Love Is ...'  şeklinde yayınlandı. 50'den fazla ülkede gazete ve dergilerde yayınlanmak üzere büyüdü ve 25'ten fazla dile çevrildi.

    Çift nişanlandı, 1971 yılında ise evlendiler.

    Karakterler, romantizmin çeşitli aşamalarında yer aldı: 

    Sadece tanışmak… erkek ve kız arkadaş olarak… ve evli bir çift olarak.

    Bazen erkek askeri üniforma ile karşımıza çıkmaktaydı.

    1971 yılına ait bir çizimde kadın, plaj kumuna "R" harfini yazıyor. 1974'teki bir çizimde ise erkek, kadına "Kim" adını veriyor. Bunların ikisi de karikatürist Kim Casali ve kocası Roberto ile uyuşmaktaydı.

    Çizimler bazen çiftin iki çocuğunu içerirdi. Oğlan ve kız, karşı cins ebeveynlerinin saç rengine sahip ve hem bebek hem de ilkokul çağında gösterilirdi. Zaman zaman çizimlerde çiftin ebeveynleri de karşımıza çıkmaktaydı.

    1975 yılında Kim Casali'nin kocası Roberto'ya ölümcül kanser teşhisi kondu, bu yüzden Kim eşiyle olabildiğince fazla zaman geçirmek için Love Is'i çizmeyi bıraktı.

    Çiftin Stefano ve Dario adlı iki oğulları oldu. 1976'da Roberto öldü. Ancak üçüncü bir oğul olan Milo, babasının ölümünden yaklaşık bir buçuk yıl sonra, 1977'de suni tohumlama yoluyla doğdu. İngiliz mahkemeleri 1996 yılında Diana Blood'ın benzer bir tedaviye erişimini reddettiğinde, Kim Casali ölümünden sonra gebe kalma ilkesini savunurken açık sözlü oldu.

    Kendini itiraf eden bir romantik olan Casali, bir keresinde, bu seçimi yaptığında, aşk şarkıları yazarı olabileceğini itiraf etti. Bununla birlikte, fikirlerinin her zaman "meleksel" olmadığını ve yıllar geçtikçe çizgi filmlerin daha sofistike hale geldiğini, hatta bazen çift anlamlı kullandığını belirtti. Özellikle favori olan ilk eserlerinden biri "Aşk ... asla vermeye hazır olduğunuzdan fazlasını istemez" idi ve bir keresinde felsefesini şöyle aktarmıştı:

    "Sevginiz varsa hayatınız var sevebilirsin, yaşayabilirsin ".

    Daha sonra İngiliz karikatürist Bill Asprey'i takma adıyla çizgi roman yapmaya devam etmesi için görevlendirdi. Casali'nin oğlu Stefano, fikri mülkiyet haklarının sahibi olan şirketi devralmasına rağmen Asprey, bu güne kadar karikatürü üretmeye devam ediyor. 

    İşte 90’ların büyüsüne kapıldığımız yıllardaki o çift renkli sakızın sarılı olduğu o çizimler Kim Casali’nin büyük aşkı Roberto’ya adadığı çizimlerdi.. Bill Asprey çizimleri renklendirmişti ve bu sayede Şıpsevdi sakızımızın karikatürleri de ağzımız da renklenmiş oldu.

    Kaynaklar:

    loveiscartoon- Originally a real love story

    Wikipedia-Love Is...

    Independent-Ölüm ilanı: Kim Casali

    pikabu-Ünlü çizgi roman Love Is yazarlarının trajik aşk hikayesi


    Yorumlar (2)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.