Gerçek Sherlock Holmes : Jerome Caminada

Gerçek Sherlock Holmes : Jerome Caminada
  • 1
    0
    0
    0
  • POLİSİYENİN VAZGEÇİLMEZİ

    Polisiye denilince aklımıza ilk gelen isimlerden biri olmuştur dedektif Sherlock Holmes. Çoğumuz konu edinildiği hikayelerini okumamış olsak bile ismini duymuşuzdur. Arthur Conan Doyle'un ustalıkla yarattığı kurgusal dedektif Sherlock Holmes, okuyucusunun uzun yıllar boyunca takdirini kazanmış ve kazanmaya devam etmektedir. Yazar bir ara Sherlock Holmes karakterini öldürmüşse de okuyucuların tepkisiyle karşılaştıktan sonra karakterimizin ölmüş numarası yaptığını söyleyip ona tekrardan can vermiştir. Sherlock Holmes, 1887 yılında "Kızıl Dosya" hikayesi ile okuyucularla tanışmıştır. Toplamda 4 roman ve 56 hikayeye konu olmuştur.

     

    MANCHESTER SOKAKLARININ SHERLOCK HOLMES'U

    19. yüzyılda yaşamış olan "Jerome Caminada" (D. 1844 - Ö. Mart 1914) Manchester'ın Sherlock Holmes'u olarak tanınmıştır. Babası İtalyan, annesi İrlandalı olan Caminada, henüz 3 yaşındayken 9 yaşında olan abisini ve ardından hemen babasını kaybetmişti. Anne Mary, 4 çocuğuyla tek başına kalmıştı. Caminada, 23 yaşında polis olmaya karar vermişti. Sherlock Holmes karakteri gibi kılık değiştirmede usta, iyi muhbirleri olan, bilimden faydalanan, vaka defterini titizlikle dolduran, önemsiz gibi görünen ama parçaları birleştirince önemi ortaya çıkan bilgileri sayesinde döneminin en ünlü dedektifi olmayı başarmıştır. Toplamda 1,225 suçlunun tutuklanmasını ve tek bir baskında 400 kumarhanenin kapatılmasını sağlamıştı.

    Jerome Caminada

     

     TAKSİ GİZEMİ

    Caminada'nın en zor vakası taksi gizemidir. Toplumun saygısını kazanmış, 50 yaşlarında bir iş insanı olan John Fletcher atlı takside ölü bulunmuştu. Başkomiser her kesimin ilgi odağı olmuş bu olay için Caminada'yı görevlendirmişti. Suça dair hiçbir kanıt yoktu. Adamın üzerindeki değerli eşyaların çalınması suç işlendiğini doğruluyordu. Otopsi raporuna göre adam, kloralhidrat ile ölümcül düzeyde alkol almış ve zehirlenip ölmüştü. Caminada hemen soruşturmalara başlamıştı. O zamanlar Charlie Parton adında 18 yaşında olan bir çocuk ilaç satmasıyla tanınıyordu. Dedektif, Parton'ın yaşadığı şehir olan Liverpool'dan o gün 1 şişe kloralhidratın çalındığı bilgisini almasıyla kafasındaki bulmacayı yavaş yavaş çözmeye başlamıştı. Bunun üzerine baş şüpheliyi yakalamıştı. Şüphelinin sonradan 2 kişiyi daha bu yöntemle zehirlediğini öğrenmiş dahası merhum John Fletcher'ın birasına ilaç atıldığını gören şahit ortaya çıkmıştı. Parton, ömür boyu hapis cezası almıştı. Caminada'nın bu olayı çözmesi basında geniş yer bulmuş ve "Manchester'ın yaşayan Sherlock Holmes'u" unvanını kazanmıştır.

     

    GERÇEK SHERLOCK HOLMES

    Dedektif başkomiserliğine kadar gelen Caminada, 1899 yılında emekli olup özel dedektiflik yapmaya başlamıştır. İnce zekasıyla hafızalara kazınmış, Britanya'nın en başarılı dedektifi olarak kabul görmüştür.  

    Caminada'nın efsanevi dedektif Sherlock Holmes karakterinin yaratılmasında ilham kaynağı olduğu düşünülüyor. Öyle olduğu kesin olmasa bile benim için Caminada'yı tanımak Sherlock Holmes'un gerçek bir bireyden esinlenildiği inancımı güçlendirmiştir.

     

    Mustafa Sefa Yiğit 

     

    Kaynak : The Real Sherlock Holmes: The Hidden Story of Jerome Caminada by Angela Buckley


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.